De belangrijkste ingrediënten zijn er al: een zonnetje, een koelkast vol lekkere dingen en de motivatie om je weer even helemaal buitenmens te voelen. Tel daar onze heerlijke recepten bij op en voilà: een nieuwe masterchef is geboren.
Buiten smaakt alles beter, dus bereid en eet je jouw lunch of maaltijd het liefst in je eigen buitenplaatsje: je tuin, balkon, dakterras of een park in de buurt. Nu de zon hoog en lang aan de hemel staat, halen we het outdoor-gevoel gewoon de keuken in. Dus haal je gaspitje van boven, serveer koude drankjes vanuit de koelbox of maak een vuurtje en creëer de lekkerste gerechten op je barbecue of in een Dutch Oven. Dit zijn de beste manieren voor een bord vol smaak – mét vakantie-vibes.
Niets zo lekker als de barbecue aansteken wanneer die de eerste warme avonden aanbreken. En niet alleen om tien hamburgers te flippen of spiesjes te draaien. Vooral in deze tijd kan de barbecue ervoor zorgen dat je/ jullie elke avond gezellig buiten koken én eten. Geluksmomentjes gegarandeerd.
Kies je voor kolen, een gasbarbecue of… heb je de BioLite al eens geprobeerd? Op dit slimme, handzame en avontuurlijke brandertje maak je – waar je ook bent – op een duurzame manier de lekkerste outdoorgerechten.
Koken met en eten van de barbecue klinkt misschien weinig origineel, maar dat is het wel! Er is namelijk veel meer mogelijk dan satéstokjes en vispakketjes in aluminiumfolie. Er zijn tal van originele, lekkere barbecuerecepten, waarvan in sommige groenten zelfs een hele sterke hoofdrol spelen. Zoals in dit recept. Lekker gezond!
Eén van de meest ondergewaardeerde groenten is bloemkool. Echt, vergeet het papje dat je vroeger aan tafel geserveerd kreeg! Als je deze kanjer grillt (of lang bakt in de oven) maakt ‘ie een transformatie door waarvan je gaat watertanden. Helemaal lekker met zelfgemaakte kruidensalsa. Recept via cookameal.nl.
Zo ga je te werk: verwijder de groene bladeren onderaan de stronk. Snijd 4 plakken van ongeveer 2,5 cm dik uit het midden van de bloemkool. Doe de kruiden samen met de look, olijfolie en het citroensap in je keukenmachine, een blender of een vijzel. Proef even voor en breng verder op smaak met peper en zout. Smeer beide kanten van de bloemkoolsteaks in met pesto. Grill de steak vervolgens zo'n 5 minuten aan beide kanten, tot de bloemkool gaar maar nog steeds krokant is. Serveer warm met geroosterde pijnboompitten.
Over origineel gesproken: wist je dat je op de barbecue ook pizza’s kan maken? Op een bbq met deksel kun je hoge temperaturen bereiken. In combinatie met een pizzasteen (om te voorkomen dat het deeg door het rooster zakt en je de rest van de avond moet schrobben) kun je zo het idee van een houtoven benaderen. Je eigen buiten-pizzaoven!
De pizzasteen leg je op de barbecue, waar je vervolgens je pizza op bakt. Een goede pizza bak je kort, maar op hoge temperatuur, rond de 250 graden. Let op: wat vaak misgaat bij zelf pizza’s bakken op de barbecue, is dat de steen veel te heet wordt gestookt. Zo krijg je een zwartgeblakerde pizzabodem met nog ongesmolten kaas bovenop – niet de lekkerste variant. 😉 Het doel van een pizzasteen is niet zozeer om de pizza daadwerkelijk te bakken, maar om de bodem snel droog te krijgen, daarom is de steen warm en poreus zodat het vocht snel weg. Belangrijker is dat de stralingswarmte van bovenaf erg hoog is. Je doet dit door alle schuifjes van de bbq open te zetten, zodat er zoveel mogelijk zuurstof bij komt.
Daarna bak je de pizza in nog geen 5 minuten af met de deksel gesloten. Resultaat: een superverse pizza met dat steenoven-effect: een knapperig dunne bodem. Veel bevredigender dan een pizza uit de vriezer afbakken of er ééntje thuisbezorgd krijgen! Proberen? Begin dan eens met deze variant. Recept naar uitpaulineskeuken.nl.
Voor twee pizza’s heb je nodig:
Zo maak je ze:
Als barbecueën al zorgt voor het outdoorgevoel, dan zorgt koken op een gasflesje pas écht voor de ware vakantie-wegdroom-modus. Het geluid van het vlammetje, die geur nog vóór er ook maar iets in je pannetje ligt… Dit tafereel brengt ons in ieder geval altijd direct terug naar dat laatste avontuur op die berg, voor dat tentje op dat groene weiland of opwarmen tijdens die koude avond na een barre wintertrekking.
Ben jij ook gek op koken in één pannetje, maar wil je weleens iets nieuws proberen? Probeer dan dit recept via de clubvanrelaxtemoeders.nl maar eens.
Ingredienten voor 2 personen:·
Zo maak je het: de bereidingswijze is, geheel in de lijn der verwachting, heel eenvoudig 😊: even de knoflook en ui fruiten, de courgette in blokjes snijden en erbij doen. Roerbak het geheel kort en roer vervolgens het blik tomaten erdoor. Voeg dan het bouillonblokje toe. Laat het mengsel warm worden, voeg de spinazie en linzen toe en laat het geheel doorwarmen. Schep als laatste de rijst erdoor en brokkel de feta eroverheen. Comfortfood was nog nooit zó gezond en makkelijk!
Het belangrijkste zit ‘m in wat er in je koelkast ligt (of groeit in je tuin) en je creatieve mindset, Maar een beetje buitenkok waardeert een fijne outdoor-uitrusting ook zeker! Met deze starterskit wordt het bereiden van elk maaltje een stuk leuker.
De betere Bourgondiër investeert in een Dutch Oven: een soort gietijzeren pan die je in het vuur hangt om daar vervolgens je maaltijd in te laten ‘rijpen’. Deze pan doet het goed in je achtertuin, maar laat zich ook goed gebruiken op je gewone fornuis – of zelfs op de Green Egg. Werkelijk alles kan je erin bereiden: van chili tot (wederom) pizza en complete ovenschotels! Je kunt ermee bakken, braden, stoven, frituren en grillen. Een mooi opwarmertje is onderstaand recept via kampvuurkok.nl voor een fritatta met olijven en zoete aardappel. Dit is slow cooking op z'n best! Benieuwd? Neem ook eens een kijkje bij de Dutch Ovens in ons assortiment.
Benodigdheden:
Zo maak je het:
Ben je wel fan van deze bereidingswijze, maar maak je liever iets anders klaar? Bekijk ook eens onze andere 5 recepten met een Dutch Oven.
We kennen ze allemaal: mensen die vinden dat salades – of welk groen ingrediënt dan ook – niet aan hen zijn besteed. We’ve got news for you! De nieuwste en lekkerste salades zijn niet per se groen en koud, maar met een stevige bite en supersmaakvol! Probeer deze crunchy salade van pinchofyum.com maar eens.
Als je van de Aziatische keuken houdt, vind je deze salade gegarandeerd lekker. De sesamdressing en sojabonen geven een exotisch tintje aan deze frisse salade. Het recept kan volledig vegetarisch worden gemaakt, maar wil je toch kip of scampi toevoegen, marineer deze dan in wat sojasaus, honing en knoflook, zodat ze wat meer smaak meebrengen. Voor een vegan variant van deze salade laat je de yoghurt of mayonaise weg uit de dressing. Je krijgt dan een soort vinaigrette, die zeker niet minder smakelijk is.
Ingrediënten voor de salade:
Voor de dressing:
Zo ga je te werk:
Breng alle dressing-ingrediënten samen in een pot en schud tot ze glad zijn. Voeg de Griekse yoghurt of mayonaise toe en schud opnieuw tot een gladde massa. Gooi alle ingrediënten voor de salade bij elkaar. Besprenkel met dressing en: ready!
Welk outdoorgerecht dat jij graag maakt, lukt altijd, is fantastisch lekker en geeft je, zelfs als je het binnen opeet, dat echte vakantiegevoel? We zijn benieuwd! Plaats een foto van je sterrengerecht op Instagram met #buitenisnooitverweg en wie weet zie je jouw foto terug op onze feed! Heb je trek gekregen van dit artikel? Probeer ook eens ons recept voor een heerlijke bietenburger of ga terug naar ons blog voor meer buiten(kook)inspiratie.
Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij al onze kooktoestellen. Van branders tot Dutch Ovens en bakplaten: je vindt ze bij Bever! Voor persoonlijk advies kun je terecht in onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van het kooktoestel dat past bij jouw wensen. En natuurlijk de accessoires die goed van pas komen. Zo verras jij straks iedereen met een diner in de buitenlucht waar je u tegen zegt!