Schotland: het land van zeemonsters, whisky en een rijke (en ietwat bloederige) geschiedenis. Maar ook het land van fenomenale wandelpaden. Waaronder verrassende berg(hutten)tochten! Een aantal Bever Buitenexperts verkenden Glenfeshie in Cairngorms National Park en testten daar de hardshells en slaapzakken van Rab. In hoeverre deze producten het veranderlijke Schotse weer doorstonden? Lees snel verder!
Bonnie Schotland is bij uitstek geschikt om van de gebaande paden te gaan. Het afwisselende landschap biedt de perfecte setting voor natuurliefhebbers en wandelaars, maar ook voor buitensporten als klimmen, mountainbiken en raften. Kortom: dé plek voor onze Buitenexperts om de hardshells en slaapzakken van Rab te testen. Lees hieronder meer over de trip of klik op onderstaande knop om direct naar de reviews te gaan.
“Daar gaan we! Met 7 Buitenexperts rijden we in een busje van Edinburgh naar Glenfeshie, een van de mooiste glens (valleien) van Schotland. Daar staat ons een tweedaagse wandeling te wachten door de ongerepte natuur van de Hooglanden. Rugzak op de rug met alles wat we nodig hebben en gaan!
Na zo’n 2,5 uur is het tijd om de bus te verruilen voor de benenwagen. We pakken onze spullen, slingeren onze rugzakken om en gaan op pad. In onze Lowe Alpine-tourpacks (die we ook testen op deze trip) zitten onder meer verschillende lagen kleding. Schotland staat niet voor niets bekend als het land van vier seizoenen op één dag!
De wandeling brengt ons door sprookjesachtige natuur. Met kaart, kompas en een gids vinden we onze weg door de Schotse wildernis. Geplaveide paden gaan over in moerasachtig terrein als we het pad volgen naar de rivier en die opwaarts volgen. De wilde glen is omgeven door heuvels bekleed met massale rijen dennen. Het groen contrasteert met de nu nog bruin gevlekte heide in het dal. We steken de rivier meerdere keren over – van steen naar steen, ondersteund door onze wandelstokken. Door hoge heidebegroeiing vinden we onze weg naar boven, puur op gevoel. Een pad is er niet.
De wind steekt op en rolt huilend over de grillige munro’s. Het klimmen en klauteren over stenen (ook wel: scrambling) maakt dat we warm blijven, maar toch is de bescherming van onze winddichte hardshells een fijne toevoeging. Voor ons doemt een bospad op. De zon schildert lichte strepen op het pad, geholpen door de grote dennen boven ons.
Het pad leidt naar een ‘bothy’, een authentieke Schotse hut. Deze stenen bouwsels beschikken over het algemeen niet over een kraan, bed of toilet. En als er al een openhaard is, ligt er geen hout klaar om te branden. De bothy waar we willen overnachten heet Ruigh Aiteachain en ligt in het dal tussen Càrn dearg Bheag (691m) en Mullach Clach a' Bhlàir (1019m). Ondanks het primitieve karakter, blijkt de gratis hut mateloos populair onder wandelaars en bikepackers: hij is vol.
Gelukkig hebben we een tent ingepakt. Kont in de wind en uitpakken! Wildkamperen is op de meeste plekken in Schotland toegestaan, mits je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. De code is niet ingewikkeld en stelt onder meer dat je geen sporen achter mag laten. Terwijl de avondzon de hemel oranje kleurt, zetten we onze tenten op. En na een gevriesdroogde maaltijd en een korte avondwandeling, is het tijd om het comfort van de donsslaapzak op te zoeken. De wind huilt zachtjes en de temperatuur daalt tot het vriespunt, maar we hebben stuk voor stuk een warm gevoel vanbinnen. Schotland doet wat met je. Net als de echte Schotse whisky die we als slaapmutsje hebben gedronken. 😉
Met het eerste daglicht gaat ook de eerste tent open. De rits klinkt bijna oorverdovend in de stilte van de vallei waarin we kamperen. Juist die stilte maakt het begin van deze nieuwe dag nog magischer. Langzaam raakt de zon de toppen van de munro’s die ons omringen. Het licht danst steeds lager, tot dat de zonnestralen de bodem van de vallei raken. En terwijl de mist over de bergtoppen rolt en de zon langzaam haar warmte deelt, komt de vallei tot leven.
We blazen wolkjes in de ochtendkou, terwijl we een ontbijt maken en vervolgens het kamp afbreken. De tenten zijn nat van de condens, maar het is tijd om te gaan. Het land van vier seizoenen in één dag blijkt ons opnieuw goedgezind: een strakblauwe lucht vormt het decor van onze terugweg. We gaan door heide en bossen, dwars door de rivier en langs massale dennen. Ruige bergtoppen kijken op ons neer, her en der bedekt met een restje sneeuw. In de sprookjesachtige omgeving zou je bijna gaan geloven in de vele mythes en legendes die dit land rijk is.”
Meer weten over de wandelwonderen van Schotland? In deze review lees je meer over het testavontuur in Schotland en wat de Buitenexperts vinden van de Lowe Alpine Airzone Trek.
Wandelen en wildkamperen in Schotland klinkt als een droom. Maar was dat het ook? De zeven Buitenexperts testten tijdens hun wandelavontuur verschillende hardshells en slaapzakken van Rab. Werden het slapeloze nachten of prachtige dromen? Lees snel verder en ontdek hoe de producten het ervan afbrachten.
We schreven het al eerder: Schotland is het land van vier seizoen in één dag. Een goede hardshell is daarom heel belangrijk om je te beschermen tegen de elementen. Tijdens hun wandelavontuur testten onze Buitenexperts drie hardshelljassen: de Rab Kangri GTX, Rab Kinetic en Rab Arc Eco.
Getest door: Anne
Eerste indruk en pasvorm: “Wat meteen opvalt, is de frisse blauwe kleur. Heel mooi! Het materiaal voelt sterk, stevig en robuust aan. Maar tegelijkertijd niet stijf: het materiaal is nog steeds flexibel en soepel in beweging wanneer je de jas draagt. De pasvorm is mooi aansluitend, maar toch ruim genoeg om verschillende lagen te kunnen dragen. Je kunt de pasvorm zelfs nog aanpassen met verschillende verstelkoorden. Ook heeft de jas lange mouwen, wat handig is als je lange armen hebt of bijvoorbeeld gaat klimmen. Ik heb geen extra lange mouwen nodig, maar kon de jas goed ‘vastzetten’ bij de polsen met klittenband.”
Kenmerken: “De Rab Kangri GTX is gemaakt van 3-laags Gore-Tex en heeft een waterkolom van 28.000. Het superrobuuste materiaal maakt de jas geschikt voor al je (extreme) buitenavonturen in wisselende weersomstandigheden, ook met zware bepakking. De verstevigde capuchon kun je nauw omsluitend maken, waardoor je volledig beschermd bent tegen wind en regen, maar nog steeds vrij zicht hebt. Daarbij zorgt de verstevigde ‘klep’ ervoor dat er minder regendruppels in je gezicht vallen. Ook de ritszakken zijn een pluspunt. Die zitten wat hoger, zodat je ook met een rugzak op je zakken kunt gebruiken.”
Weerbestendigheid: “De hoge ritssluiting maakt dat je lekker in je jas kunt duiken wanneer het koud, winderig en/of regenachtig is. En dankzij het robuuste en 100% waterdichte materiaal ben je tegen alle elementen beschermd.”
Ademend vermogen: “Ondanks het waterdichte materiaal voelde het ademend vermogen gedurende de tocht heel goed. Zelfs met een rugzak op! Mocht je het sneller warm krijgen, kun je gebruikmaken van de ventilatieritsen.”
Comfort: “Het bewegings- en draagcomfort van de jas is zeer hoog. Hij sluit goed aan, waardoor je geen hinder hebt van ‘extra stof’. Ik voelde me vrij om actief en flexibel te bewegen. Daarnaast geeft het materiaal veel vertrouwen.”
Aanrader? “Ja, 100%! Ik vind de Rab Kangri GTX een robuuste en betrouwbare partner. De jas geeft me alle vrijheid om extreme en actieve activiteiten te ondernemen – in alle weersomstandigheden, seizoenen en terreinen. Ik zou de jas aanraden voor een trekking (in de bergen), ongeacht je bepakking. Maar ook voor bijvoorbeeld paragliden is de jas heel geschikt. Je zou ‘m zelfs als skijas kunnen gebruiken, mits je meerdere lagen draagt en geen waarde hecht aan een sneeuwvanger.”
De Rab Kinetic 2.0 is een ademende en waterdichte jas die draagt als een softshell, maar de bescherming biedt van een hardshell. De jas is beschikbaar in een heren- en damesmodel.
Getest door: Kelsey
Eerste indruk en pasvorm: “De jas voelt heerlijk zacht en flexibel aan. Ook de pasvorm is top. Het model valt mooi slank en de mouwen zijn lang genoeg.”
Kenmerken: “De jas is gemaakt van gerecycled materiaal en dus een duurzamere keuze. Het materiaal is tegelijkertijd robuust genoeg om te combineren met een rugzak. Fijn! De zakken zijn wat hoger geplaatst, zodat je er prima bij kunt als je een tas draagt. De verharde flap in de capuchon is ook prettig. Die zorgt ervoor dat de capuchon niet over je ogen gaat hangen en je dus je omgeving goed kunt zien, ook wanneer het regent.”
Weerbestendigheid: “Je hoeft in deze jas niet bang te zijn voor een plotselinge bui. Het membraan dat is gebruikt, is Proflex. Dit is een membraan waarbij PU tussen twee speciaal genaaide stoffen komt te zitten. Hierdoor is de jas waterdicht, maar behoudt ‘ie zijn softshell-gevoel. Het membraan heeft een waterkolom van 10.000, terwijl het ademend vermogen op 35.000 zit. En da’s behoorlijk hoog.”
Ademend vermogen: “Het ademend vermogen is dusdanig hoog dat je de jas bijna niet uit wilt doen!”
Comfort: “10/10! Deze jas draagt als geen ander. De stof is heerlijk zacht, waardoor je de jas ook aan wilt wanneer het niet regent.”
Aanrader? “Ja! Ik zou de Rab Kinetic 2.0 aanraden aan elke buitenliefhebber. Dankzij het ademend vermogen en het waterdichte en robuuste materiaal is ‘ie geschikt voor superveel buitenactiviteiten. Ook die waarbij je meer inspanning levert! Alleen voor klimmen zou ik een wat stuggere jas aanraden.”
De Rab Arc Eco Shell is een 3-laags jack dat volledig is gemaakt van gerecycled, waterdicht Pertex Shield Revolve. Na de levensduur is deze jas opnieuw te recyclen. Hij draagt niet voor niets het Our Planet-keurmerk! Het model is verkrijgbaar voor heren en dames.
Getest door: Sander
Eerste indruk en pasvorm: “De buitenstof is relatief soepel: de jas kraakt niet zo heftig als vergelijkbare shells. De pasvorm is net wat langer dan doorsnee jassen, zowel bij de mouwen als aan de onderkant. Wat direct opvalt, is dat de ritszakken relatief hoog zitten. Erg fijn als je een rugzak draagt.”
Kenmerken: “De Rab Arc Eco is gemaakt van Pertex Shield Revolve: een lichtgewicht en ademende waterdichte stof die bestaat uit 100% gerecyclede materialen. Deze constructie is volledig recyclebaar, wat redelijk uniek is. Je levert door het gerecyclede materiaal wel iets in op robuustheid, maar je geeft ook terug aan de planeet. Andere praktische kenmerken zijn het kinstuk met fleecevoering en de verstelbare capuchon voor onbelemmerd zicht. Ook het kleine pakvolume is fijn: je kunt de jas opbergen in z’n eigen zak.”
Weerbestendigheid: “Met een waterkolom van 20.000 is de jas goed waterdicht en beschermt ‘ie je in de extreemste omstandigheden.”
Ademend vermogen: “Het ademend vermogen is relatief laag, maar vergelijkbaar met andere shells in dezelfde klasse. De ventilatieritsen onder de oksel zijn hierdoor een fijne toevoeging, vooral wanneer je je meer inspant.”
Aanrader? “Ik vind de Rab Arc Eco zeker een aanrader, vooral wanneer je graag een duurzame keuze maakt. De jas is, met het oog op het slijten van de buitenstof, misschien niet de beste keuze voor meerdaagse hikes met zwaardere bepakking. Maar voor een dagwandeling of andere ‘lichtere’ buitenactiviteiten in wisselende weersomstandigheden, zit je helemaal goed!
Een warme slaapzak in zo’n primitieve bothy is fijn. Maar een warme slaapzak wanneer je (noodgedwongen) gaat wildkamperen in Schotland is nog veel fijner! Buitenexperts Jasper en Bart testten de Rab Neutrino 600 en Rab Ascent 500.
De Rab Neutrino 600 is de perfecte mix van isolatiewaarde, gewicht, pakvolume en prijs. Deze donzen mummyslaapzak houdt je warm in elk seizoen en is gevuld met 800 cuin fillpower Europees ganzendons. Dit is niet alleen RDS-gecertificeerd, maar ook op milieuvriendelijke wijze waterafstotend gemaakt. Voeg hier een lichte, maar stevige gerecyclede Pertex Quantum Nylon-buitentijk en gerecyclede nylon-binnentijk aan toe en je bent om. De Rab Neutrino 600 is beschikbaar in een speciale damesvariant en een extra lang model.
Getest door: Jasper
Eerste indruk: “De slaapzak heeft een mooie kleurstelling en ziet er ook goed uit qua constructie en gebruikte materialen. Hij voelt kwalitatief super aan. De lichtgevende ritstrekker is superhandig als je ’s nachts je slaapzak uit moet en geen lampje aan wilt doen. Ook zorgt de vernieuwde rits ervoor dat er geen stof meer tussen de rits komt. Handig!”
Gewicht en pakvolume: “Door de vulling met 600 gram dons in een 800FP (cuin) heb je een slaapzak van nog geen kilo met een comforttemperatuur van -5 graden Celsius. Dit is een prima verhouding: vergelijkbare synthetische slaapzakken gaan richting en over de 2 kilogram. Dankzij de waterdichte compressiezak kun je de Neutrino 600 redelijk compact maken en hoef je niet bang te zijn voor regen onderweg. Het verschil in pakvolume is groot als je ‘m naast de Neutrino 400 legt, maar de 600 is dan ook gemaakt voor veel lagere temperaturen.”
Warmte: “De Neutrino 600 is ondanks zijn lage gewicht warm genoeg om temperaturen onder het vriespunt op te zoeken. De slaapzak voelt lekker warm aan als je erin ligt en door het smallere model gaat er weinig lichaamswarmte verloren. De aantrekbare nekkraag helpt hierbij. Ik heb de slaapzak getest met 2 graden boven het vriespunt en ik geloof meteen dat de comforttemperatuur gemakkelijk gehaald wordt.”
Comfort: “De slaapzak heeft een comfortabele pasvorm die net iets smaller is dan andere modellen, zonder dat het te strak aanvoelt. Het model is leverbaar in een XL-variant voor de langere mensen onder ons. Qua stof voelt de Neutrino 600 prettig aan, ondanks het wat gladdere materiaal.
Waterdichtheid: “Het grote voordeel van waterafstotend dons is dat deze slaapzak ook in vochtige gebieden te gebruiken is.
Aanrader? “Ik zou deze slaapzak zeker aanbevelen aan iemand die op zoek is naar warmte in een relatief klein en licht pakket. Denk aan mensen die gaan fietsen, een trekking doen of alpine klimwerk. Kortom: activiteiten waarbij gewicht en volume een rol spelen, maar waarbij je niet wilt inleveren op die eigenschappen.”
Buitenexpert Anne vertelt: “Het was tijdens on zet rip erg koud ‘s ochtends. Ik kreeg daarom de tip om weer in mijn slaapzak te kruipen en die vanaf onder open te ritsen, zodat mijn voeten erdoorheen konden en ik gewoon kon staan. Zo kon ik met het voorzichtige zonnetje op mijn gezicht genieten van mijn havermout met appel en een kopje thee zonder te hoeven klappertanden.”
De Rab Ascent 500 is een ideale allrounder voor kamperen in de lente en zomer en overnachtingen in een hut. Met een comforttemperatuur van 1 graad Celsius is ‘ie ook warm genoeg voor de koudere lentedagen, zelfs in de bergen. Dankzij de duurzamere materialen en ruime pasvorm is deze donzen mummy een favoriet van velen. Verkrijgbaar in een heren- en damesmodel en in een extra lange variant.
Getest door: Bart
Eerste indruk: “Een ruime, comfortabele en multifunctionele slaapzak.”
Gewicht en pakvolume: “Met 1060 gram is de Ascent 500 lichter dan veel synthetische alternatieven. Daarbij is de slaapzak klein genoeg voor in het slaapzakcompartiment van de meeste trekkingrugzakken. Er bestaan lichtere modellen, maar deze zullen smaller zijn in pasvorm en daardoor niet voor iedereen even comfortabel.”
Warmte: “De slaapzak is gevuld met Europese eendendons met een fillpower van 650 cuin. Het dons wordt bij elkaar gehouden door een zogeheten boxwall-constructie. Dit betekent dat elke met dons gevulde kamer direct aansluit op de volgende kamer. Dit voorkomt dat er warmte door de naden heen ontsnapt. Dankzij de comforttemperatuur van 1 graad kun je de slaapzak prima gebruiken voor een koude lentenacht. Is het warmer, dan kun je ventileren aan het voeteneinde door de dubbele ritssluiting open te zetten. De slaapzak helemaal openritsen en als deken gebruiken, kan natuurlijk ook.”
Comfort: “Ik vind de Ascent 500 ongelofelijk comfortabel. Het comfort komt voornamelijk uit de ruimere pasvorm. Je kunt er gemakkelijk in draaien en hebt voldoende beenruimte. Er bestaan lichtere slaapzakken met dezelfde comforttemperatuur, maar die voelen nauwer aan. Verder zijn alle donskamers goed gevuld. De slaapzak beschikt ook over een nekkraag. Deze trek je met een koord strak, zodat er geen warmte langs je lichaam via de capuchon naar buiten kan ontsnappen. Tijdens het kamperen was de condens in mijn tent in de ochtend net bevroren, maar doordat ik de nekkraag had aangetrokken, was slechts een klein deel van mijn gezicht koud.”
Waterdichtheid: Dons is gevoelig voor veel vocht. De donshaartjes kunnen tijdelijk inkrimpen en daardoor minder warmte vasthouden. Het dons in deze slaapzak is echter waterafstotend gemaakt met een milieuvriendelijke Nikwax-behandeling. Tijdens onze overnachting in Schotland heb ik geen last gehad van de kou, dus ik ga ervan uit dat het dons goed uitgezet bleef staan. Daarnaast is het buitenmateriaal gemaakt van Pertex Quantum, wat de slaapzak windwerend en waterafstotend maakt. Dit beschermt de slaapzak tegen dauw en condensdruppels van een tent of tarp.”
Aanrader? “Zeker! De Rab Ascent 500 is een heel multifunctionele slaapzak. Het temperatuurbereik maakt het model een uitstekende keuze voor mensen die in de zomer of lente door de bergen willen trekken of gewoon wat extra warmte nodig hebben. Hij is klein en licht genoeg om mee te nemen in een rugzak of fietstas en breed genoeg om comfortabel in te liggen. Daarbij is het gebruikte eendendons RDS-gecertificeerd en milieuvriendelijk waterafstotend gemaakt – een grote pre. O, en vergeet de oplichtende ritstrekker niet. Heel handig als je ’s nachts naar het toilet moet!”
Of je nu een huttentocht gaat maken, gaat wildkamperen of besluit te gaan bikepacken: de producten van Rab vormen een betrouwbare partner. Bekijk ons uitgebreide assortiment jassen, slaapzakken, tassen en kleding van Rab online of kom langs in een van onze winkels. Onze Buitenexperts geven je graag persoonlijk advies. Zo ga je altijd op pad met de producten die passen bij jouw buitenavonturen.