Onze tips voor het kopen van de beste klimgordel voor jou

Een goede, geschikte klimgordel kopen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je hele voorbereiding. Dit gordel is namelijk de basis voor je veiligheid tijdens het klimmen. Je klimgordel moet goed passen en je moet er al je materiaal aan kwijt kunnen. Deze keuzehulp helpt je bij het vinden van het beste gordel voor jouw klimavonturen!

Het kiezen en kopen van een klimgordel is niet moeilijk, maar er zijn wel wat zaken waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de pasvorm, de onderdelen van je gordel en overige eigenschappen. In deze keuzehulp vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een nieuwe klimgordel.

 

Let op: ga je voor het eerst een klimgordel kopen en gebruiken? Laat je dan adviseren door één van onze Buitenexperts of door een instructeur bij jou in de klimhal. Het is namelijk belangrijk dat je gordel goed past en dat je weet hoe je hem moet afstellen. Onze klimexperts helpen je hier graag bij. 

Snel kiezen?

Wil je snel op pad met je nieuwe klimgordel? Dat snappen we! Voor de snelle beslissers onder ons hebben we een splitsing gemaakt tussen sportklimmen en alpinisme klimmen. We vertellen je welk gordel je nodig hebt bij deze twee sporten.

Met sportklimmen bedoelen we meerdere klimvarianten, zoals bijvoorbeeld binnenklimmen en single- en multipitch klimmen.

 

Belangrijkste eigenschappen: 

  • Genoeg bewegingsruimte tijdens het klimmen
  • Voldoende materiaallussen om alles wat je nodig hebt mee te nemen
  • Goede pasvorm met voldoende padding zodat je comfortabel kunt hangen en vallen

Bij alpinisme ben je de hele dag of zelfs meerdere dagen onderweg en heb je meestal meer bagage mee.

 

Belangrijkste eigenschappen: 

  • Licht van gewicht en zit niet in de weg bij een rugzak
  • Banden zijn te verstellen voor als je dikkere kleding en meerdere lagen draagt
  • Makkelijk aan en uit te trekken, ook met grote bergschoenen of stijgijzers

In 4 stappen naar jouw nieuwe klimgordel

Tijdens het vinden van de ideale klimgordel let je op verschillende factoren. Aan de hand hiervan kies je welke gordel het beste aansluit bij jouw wensen en plannen. Zo ben je snel klaar voor nieuwe klimavonturen!


Waar zit je gordel?


Welke maat klimgordel?


Een heren- of damesgordel?


Waar let je verder op?




1. Type

Binnen klimgordels vind je drie verschillende types: een heupgordel, integraalgordel en borstgordel. We leggen je uit wat de verschillen precies zijn en wanneer je welk type gebruikt.

  • Heupgordel
    Een heupgordel is de meest voorkomende én meest gebruikte klimgordel. Het bestaat uit een heupband en twee beenlussen. In de meest gevallen heb je tijdens het sportklimmen genoeg aan een heupgordel. Er zijn echter ook gevallen waarbij je baat kunt hebben bij meer ondersteuning door middel van een borstgordel.

  • Borstgordel
    Een borstgordel kun je alleen gebruiken in combinatie met een heupgordel. Deze maak je aan elkaar vast door middel van een slinger. Hierdoor ligt jouw zwaartepunt bij een val op je borst en niet op je heupen. Vooral als je klimt met een zware rugzak om is dit handig: dan kantel je bij een val niet direct ondersteboven. Ook voor klimmers met smalle heupen biedt een borstgordel net wat meer veiligheid.

  • Integraalgordel
    Een integraalgordel is een borst- en heupgordel in één. Hierdoor heb je dezelfde toegevoegde waarde als een extra borstgordel, namelijk dat je zwaartepunt hoger ligt. Een integraalgordel is vrij zwaar en het duurt langer om 'm aan en uit te trekken. Het grote voordeel is dat je veel rechter in je harnas hangt. Voor kinderen wordt om deze reden altijd een integraalgordel aangeraden. Kinderen beschikken doorgaans over een minder goede balans en kunnen zichzelf minder goed recht houden.
    Let op: dit soort gordels verkopen we bij Bever niet.

De onderdelen van een klimgordel


Klimgordel onderdelen

Materiaallus

Als je buiten gaat klimmen moet je letten op hoeveel materiaallussen je hebt. Je hebt namelijk veel nodig, zoals zekerapparaten en quickdraws. De meeste gordels hebben drie of vier lussen. Een lichtgewicht gordel heeft vaak twee lussen.

Gespen

Op veel klimgordels zitten gespen waarmee het harnas naar je lichaamsvorm is af te stellen. Op die manier zit de gordel altijd comfortabel en goed.

Heupband

Als je net begint met klimmen hang je waarschijnlijk veel in je gordel. Het kan dan prettig zijn om extra padding te hebben bij je heupen en benen.

Inbindlus & zekerlus

Zekeren kan je op twee manieren doen. Indirect aan de zekerlus met behulp van een zekerapparaat of andere karabiner. Of direct door aan de inbindlus een teruggestoken achtknoop te maken.

Beenlussen

Ook de beenlussen kunnen voorzien zijn van padding. Dit voegt wat extra gewicht toe aan de klimgordel, maar kan voor beginnende klimmers en rotsklimmers erg prettig zijn. Lichtgewicht gordels hebben vaak geen verstelbare maar elastische beenlussen.


2. Pasvorm

Een cruciaal deel van het kiezen van een nieuwe klimgordel, is het passen van het harnas. De pasvorm kan namelijk van levensbelang zijn tijdens het klimmen. Nogal ongelukkig om tijdens je val erachter te komen dat je klimgordel toch wat aan de grote kant is. Daarom leggen we je uit hoe je klimgordel moet zitten!

Verstelbaar of niet-verstelbaar?

Klimgordels vind je in een brede maatrange van XS tot XXL. Vrijwel alle gordels zijn verstelbaar voor een perfecte aansluiting. Niet-verstelbare klimgordels hebben vaak elastische banden, waarmee ze zich aanpassen naar jouw figuur en zodoende veel bewegingsvrijheid bieden. Deze klimharnassen zijn vaak lichter dan verstelbare alternatieven.

 

Als je het hele jaar door klimt, kies dan voor een verstelbare klimgordel. Zo past de gordel met een zomerse outfit, maar ook met dikke winterkleding. Sommige klimgordels kun je los klikken, wat zorgt voor meer gemak bij het aan- en uittrekken.

Hangend passen

Als je met beide benen op de grond staat, is de kans groot dat je klimgordel niet lekker zit. Dat is niet erg. Het is belangrijker dat deze goed zit als je hangt. Test de gordel tijdens het passen dan ook in een hangende positie. Zo kun je goed nagaan of de gordel nergens knelt als je aan de wand hangt.

Klimgordel passen

Voordat je een klimgordel aantrekt, zorg je ervoor dat alle verstelpunten los zitten. Daarna trek je de gordel aan zoals een broek. Zorg dat eerst de buikgordel boven de heupen zit en trek deze dan aan. Zorg ervoor dat deze band strak genoeg zit, zodat je hem niet over je heupen naar beneden kunt trekken. Verstel daarna de beengordels tot je alleen nog ruimte hebt om je handen ertussen te doen, alsof je je handen in een broekzak doet. Er zijn speciale klimgordels voor dames die beter afgesteld staan op de rondingen van de heupen.



3. Geslacht

Klimgordels kom je tegen in heren- en damesvarianten. Dit vertelt je vooral iets over de pasvorm: verhoudingsgewijs heeft een damesklimgordel iets grotere beenbanden en een iets smallere heupband. Ook zit de heupband meestal wat hoger dan bij herengordels. Er bestaan ook unisex gordels, die dit onderscheid niet echt maken. Let op: kies vooral voor de klimgordel die jou het beste past, ongeacht of die klimgordel voor dames of voor heren bedoeld is.  


Levensduur van een klimgordel

De meeste klimgordels gaan ongeveer 2 tot 5 jaar mee, afhankelijk van hoe intensief je de gordel gebruikt. Zelfs als je de gordel helemaal niet gebruikt, raden we aan om na 10 jaar een nieuwe gordel aan te schaffen. De zekerlussen en inbindlussen gaan vaak als eerste kapot, dus controleer deze voor elke klim goed. Sowieso is het verstandig om je klimgordel goed in de gaten te houden. Ook als één van de volgende punten van toepassing is, is het slim om je gordel te vervangen:

  • Als de bescherming op een bepaalde plek is weggesleten en je het bandmateriaal van de gordel kunt zien
  • Als het bandmateriaal van de gordel erg pluizig is geworden
  • Als een naad ergens beschadigd is
  • Als de kleur van de gordel is verbleekt of verkleurd door de zon

Hoewel we voorstander zijn van het verlengen van de levensduur van je producten, staat veiligheid altijd voorop. Kun je jouw oude klimgordel niet meer gebruiken? Lever deze dan in bij ons Buiten-Gebruikt inleverpunt. Dan maken wij er iets nieuws van, zoals deze klimhoodies voor dames en heren.


4. Overige eigenschappen

Als je een mooie klimgordel op het oog hebt, kun je nog op een aantal andere zaken letten. Als je nog twijfelt kunnen deze eigenschappen misschien de doorslag geven. Door ook hier kritisch naar te kijken, ben je zeker van je keuze!  

  • Hoe glijden de gespen? Om je gordel makkelijk aan en uit te trekken, is het natuurlijk wel fijn als de gespen soepel glijden. Probeer elke gesp dus een aantal keer om aan te voelen hoe dit gaat.
  • Hoeveel materiaallussen heeft de gordel en wat is de vorm? Veel klimgordels zijn voorzien van vier materiaallussen, maar soms zijn dit er ook maar twee. Bedenk of de lussen aansluiten bij de plannen die jij hebt en of je al je materiaal mee kunt nemen aan deze gordel. Verder hebben sommige lussen een asymmetrische vorm, zodat je klimsetjes een bepaalde kant op glijden. Dit kan het makkelijker maken om ze te pakken tijdens het klimmen.
  • Wat is het gewicht? Deze laatste factor is vooral relevant voor vergevorderde sportklimmers en alpinisten. Hoe zwaarder je gordel, hoe meer gram je meeneemt tijdens het klimmen. Voor de meeste recreatieve klimmers maakt het gewicht echter weinig verschil.  

Conclusie

Bij het kopen van een klimgordel is het dus vooral belangrijk dat deze goed past en voldoet aan jouw wensen. We zetten nog even op een rijtje waar je precies op moet letten.

  • Begin je net met klimmen? Kies dan voor een klimgordel met veel padding, zodat je comfortabel kunt hangen
  • Als je het hele jaar door klimt en dus gevarieerde klimkleding draagt, kun je het beste kiezen voor een klimharnas met verstelbare banden
  • Het is heel belangrijk om je klimgordel hangend te passen, dan pas voel je of je gordel comfortabel zit
  • Ga je met een zware rugzak klimmen, zoals bij een expeditie? Dan kan het waardevol zijn om voor betere balans een borstgordel erbij te nemen
  • Een gordel voor dames heeft vaak wat grotere beenbanden en een smallere heupband dan een herenklimgordel
  • Check hoeveel materiaallussen er aan de gordel zitten en of dit genoeg is voor jou
  • Controleer je gordel regelmatig op beschadigingen en ga op tijd op zoek naar vervanging

Jouw klimavontuur begint bij Bever

Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt voor jouw volgende klimavontuur. Van de beste kliminspiratie en handige tips tot aan de ideale klimuitrusting. Kom je er niet helemaal uit? Kom dan eens langs in één van onze winkels, waar onze Buitenexperts klaarstaan om je te helpen!


Meer inspiratie



Door Laura Heemskerk • Bijgewerkt 26-03-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.