Praktische tips voor winterkamperen in Nederland

Kamperen doe je in de lente of zomer, toch? Lekker met het gezin aan een Italiaans meer, of een knusse Nederlandse camping. Of avontuurlijk wildkamperen op dat ene unieke plekje in Scandinavië. Zou je het willen inruilen voor een tent op een ondergrond van sneeuw en ijzige temperaturen? Winterkamperen klinkt misschien als een flinke uitdaging, maar met de juiste voorbereiding zit jij er heerlijk warmpjes bij. 

Volgens de kenners schuilt de magie van winterkamperen in de intense natuurbeleving. De natuur laat zich immers in de winter van haar meest spectaculaire kant zien: het gekraak van sneeuw, de laagstaande zon die de wereld warmer kleurt, de frisse, ijzige, lucht en dieren die je in de zomer haast niet tegenkomt. Bijkomend voordeel: de intense rust. Want hoewel steeds meer campings het terrein ook in de winter opengooien, zal slechts een klein deel bezet zijn.

Winterkamperen in Nederland

Winterkamperen kun je prima in Nederland doen. Met een beetje geluk word je 's ochtends wakker in een winter wonderland. Niets magischer dan je tent openritsen en je afvragen of je niet toevallig in Lapland terecht bent gekomen. 

 

Winterkamperen in Nederland kan niet op elke camping. Gelukkig zijn er toch een aantal campings die wel het hele jaar geopend zijn. Per provincie zetten we er eentje voor je op rij:

 

Let op: check voordat je gaat kamperen goed wat de maatregelen en afspraken zijn rondom COVID-19. Houd daarom goed de websites van de desbetreffende campings in de gaten. 

Winterkamperen is natuurlijk ook geen winterkamperen zonder een goed kampvuur. Toch is het in Nederland lang niet overal toegestaan. Wil je weten waar het wel mag? Check dan de website van de camping die je op het oog hebt. Grote kans dat er toch mogelijkheden zijn om een vuurtje te bouwen. Lees ook eens ons blog over kamperen & kampvuur. Ook vertelt boswachter Floris je in dit blog over de mooiste kampeerplekken in natuurgebieden die Nederland te bieden heeft, ook in de winter. Supermooi, want dan kun je ook meteen de mooiste bospaden in Nederland bewandelen.

Warm blijven tijdens winterkamperen

Kamperen in de winter is een ander verhaal dan kamperen in de lente of de zomer. De temperaturen dalen in de nacht namelijk vaak (ver) onder nul. Je wilt er daarom voor zorgen dat je warmteverlies zo veel mogelijk beperkt. Dit geldt voor zowel je eigen lichaam als voor de tent waar je in slaapt. Zorg er daarom voor dat je geregeld in beweging bent en eet en drink regelmatig warm. Let er ook op dat je 'warm' je slaapzak in kruipt. Jij als slaper zorgt voor warmte en de slaapzak zorgt ervoor dat deze warmte geïsoleerd wordt. Als je koud je slaapzak ingaat is het heel lastig om weer op te warmen. Ga daarom voordat je gaat slapen nog even een rondje lopen of nestel je nog even behaaglijk bij het kampvuur. 

De juiste benodigdheden voor kamperen in de winter

Winterkamperen vergt net wat meer voorbereiding. Je wilt namelijk extra verzekerd zijn van genoeg warmte en comfort. Qua uitrusting zijn er daarom specifieke dingen waar je op kunt letten om jouw kampeertrip zo comfortabel mogelijk te maken.  

De juiste slaapmat

Bij de keuze voor een slaapmat tijdens het winterkamperen is het vooral belangrijk om op de R-waarde te letten. Dit is het warmte-isolerend vermogen. In de winter is een matje met een hoge R-waarde wenselijk. Voor winterse nachten in Nederland is een R-waarde tussen de 3.3 en 5 aan te raden. Ga je echt de extreme kou in, dan wil je een mat met een R-waarde van 5 of hoger.

 

Een aluminium isolatiemat op of onder je slaapmat of luchtbed zorgt er tevens voor dat optrekkende kou uit de grond wordt tegenhouden en lichaamswarmte gereflecteerd wordt. Zo blijf je nog warmer tijdens de nacht. 



Warme slaapzak

Als je gaat winterkamperen is het natuurlijk belangrijk dat je op zoek gaat naar een warme slaapzak. De slaapzak die je in de zomer gebruikt, houdt je in de winter niet warm genoeg. Bij het kopen van een winterslaapzak zijn er daarom een aantal punten om rekening mee te houden:

 

Comforttemperatuur: Dit is de temperatuur tot waar de slaapzak je warm kan houden. Als de slaapzak een comforttemperatuur heeft van -4 graden, blijf je warm in deze winterslaapzak tot een temperatuur van -4 graden. Gebruik daarom tijdens het winterkamperen geen slaapzak met een comforttemperatuur van 'maar' 5 graden, maar kies voor een slaapzak met een comfortemperatuur van flink onder nul. Houd er ook rekening mee dat elk lichaam anders reageert op kou en dat de comforttemperatuur voor jou genoeg kan zijn, maar voor een ander nog te koud. 

 

De voering: Naast de comforttemperatuur is het ook erg belangrijk dat de slaapzak een isolerende voering heeft. Een isolerende voering voorkomt dat de warmte ontsnapt. Isolerende vullingen zijn bijvoorbeeld hollowfibre, supreme loft of polarsoft.

 

Het model: Slaapzakken zijn verkrijgbaar in een deken- of mummiemodel. Ga je kamperen in de winter met wat extremere temperaturen, dan raden we aan om voor een mummiemodel te gaan. Deze slaapzakken sluiten goed aan om je lichaam waardoor er weinig warmte ontsnapt. Bij een zachte winter is een dekenmodel zeker een optie, maar let wel op de comforttemperatuur.

 

Neem bijvoorbeeld de Rab Neutrino 400 Mummy: houdt je zelfs wanneer het flink vriest nog warm, maar weegt maar 775 gram. Bedenk wel: wordt dons nat, dan gaat het klonteren en houdt het je minder goed warm.  

 

Slaapzakken met synthetische vulling kunnen beter tegen vocht. De Ayacucho Ignition 1700 II Mummy is bijvoorbeeld een topper voor in de vrieskou. Houdt ongeveer net zo warm als het hierboven genoemde dons-exemplaar, maar weegt wat meer: 1800 gram.  



De beste (winter)tent

Je kunt in principe elke tent gebruiken voor het winterkamperen. Met name kleine tentjes zijn goed warm te houden. Weet wel dat je met een katoenen tent minder last hebt van bevroren condens aan de binnenkant van het doek. Aan de andere kant: katoen is relatief zwaar en stug, zeker als het bevroren is. Polyester en nylon zijn een stuk lichter en je kunt hier makkelijker sneeuw en ijs vanaf schudden. Condensvorming kun je verminderen door goed te ventileren. Ook in tenten met een afsluitbare binnentent heb je minder snel last van bevriezende condens.  

 

Ligt er sneeuw? Zet je tent daar niet op, maar schep de sneeuw eerst weg. Leg een stuk plastic onder je grondzeil om te voorkomen dat je zeil vastvriest. En om optrekkende kou tegen te houden, leg je een grondzeil in je tent. Ook niet onbelangrijk: gebruik stalen haringen, spijkerharingen of schroefharingen. Is de grond zo hard dat je de haringen er niet in krijgt, dan kun je eerst gaten slaan met een stuk betonijzer en een hamer. 

 

Een tarp mee tijdens het winterkamperen is ook een handige extra. Je kunt 'm bijvoorbeeld gebruiken als windscherm. Ook kun je een tarp spannen om luwte te creëren, zodat het in de tent wat warmer blijft. 

Koken in de winter

Ga je ook buiten koken, bedenk dan dat niet alle brandstof goed werkt bij lage temperaturen. Gasbranders met butaantankjes hebben het vaak moeilijk in de kou. Kies liever voor een brander op benzine of petroleum. Het beroemde Colemankoffertje is bijvoorbeeld een goeie!  

 

Vergeet verder niet om voldoende verlichting mee te nemen: in de winter is het natuurlijk al snel behoorlijk donker. Een hoofdlamp of zaklamp heb je dan echt wel nodig. Zorg er ook voor dat je droog blijft. Is je kleding nat, dan is het voor je lichaam erg moeilijk om warm te blijven.  


Tips voor het winterkamperen

❄️ Veel kou komt vanuit de grond. Zorg daarom dat de onderkant van je tent, caravan of camper goed is geïsoleerd.

 

❄️ Omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven, heeft het ook meer brandstof nodig. Eet daarom genoeg energierijk voedsel. Zo houd je je eigen kacheltje brandend.Stop je kleding voor de volgende dag in het voeteneinde van je slaapzak voordat je gaat slapen. Zo warmt het alvast lekker op! 

 

❄️ Doe weinig kleren aan in je slaapzak. Er vindt een wisselwerking plaats tussen het lichaam en het vulmateriaal van de slaapzak. In het begin is het net zo koud als je in de slaapzak gaat, maar al snel wordt het warmer. Met bijvoorbeeld twee truien of een jasje lukt dit niet meer.

 

❄️Gebruik een benzine- of kerosinebrander. Wegwerptanks gevuld met bijvoorbeeld butaangas falen bij lagere temperaturen.

 

❄️ Via het hoofd gaat veel warmte verloren; gebruik daarom (eventueel) een muts tijdens het slapen. 

 

❄️ Stop je kleding voor de volgende dag in het voeteneinde van je slaapzak voordat je gaat slapen. Zo warmt het alvast lekker op!

 

❄️ Doe wat warm (niet te heet!) water in je drinkfles en je hebt een heerlijke kruik voor in je slaapzak. Kies voor een niet-isolerende fles die wél tegen warmte kan.  

 

❄️ Thermo-ondergoed is een goed hulpmiddel om warm te blijven en de kleding in laagjes op te bouwen.

Alles voor winterkamperen

Kamperen kan kortom het hele jaar door, als je je maar goed voorbereid. Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt voor kamperen in de winter. We helpen je graag om de perfecte uitrusting te vinden! 

Onze winkels zijn helaas dicht. Gelukkig is buiten nog open! Daarom inspireren we je ook in de komende periode om naar buiten te blijven gaan. Want buiten is goed voor je, juist nu. Zoek wel veilig de natuur op. Mijd drukte en houd je aan de regels voor afstand en groepsgrootte. Er wordt een buitengewone inspanning van ons gevraagd, maar gelukkig ben jij een buitengewoon persoon!

 

We maken het online winkelen bij Bever gemakkelijker dan ooit. Je betaalt nu voor alle orders boven de 25 euro geen bezorgkosten en je mag je bestelling gratis retourneren. Dat mag zelfs binnen 365 dagen! En dankzij ons shopadvies op afstand krijg jij gewoon het advies dat jij van Bever gewend bent, maar dan vanaf de bank. Zo haal je buiten ook naar binnen.


Door Reference-adjustment-service • Bijgewerkt 12-07-2023

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.