Oké, in Nederland ligt niet elke winter ijs – en dan moet het ook nog zo dik aanvriezen dat het veilig genoeg is om op te schaatsen. Maar een mens mag hopen. En indien niet hier, dan wel een eindje verderop! We tippen 5 mooie plekken in Europa om te schaatsen op natuurijs.
Schaatsen op natuurijs wordt in Noord-Europa steeds populairder – en dan vooral de lange afstanden. Hierdoor zijn er de laatste jaren steeds meer initiatieven ontstaan waarbij nieuwe schaatsroutes werden vrijgemaakt. Daar worden wij blij van!
In verschillende Europese landen kun ’s winters de ijzers onderbinden. Bijvoorbeeld op een van de vele meren in de regio Allgäu in Duitsland. Maar ook in Oostenrijk, Zweden, Tsjechië én Nederland kun je – wanneer het voldoende vriest – prachtig het ijs op. Hieronder lees je onze 5 favoriete locaties in Europa om te schaatsen op natuurijs.
Een van de mooiste ijsparadijzen vind je in eigen land: natuurpark de Weerribben en waterdorp Giethoorn. Samen een prachtig gebied met kleine slootjes, enorme meren en pittoreske dorpjes. Wie hier zijn schaatsen uit het vet haalt, waant zich de hele dag in een Anton Pieck-achtig prentenboek.
Friesland is de provincie in Nederland met het meeste water en dus het meeste natuurijs. Zodra het weer het toelaat, zijn hier dan ook schaatsmogelijkheden te over. Als je ergens gauw op natuurijs kunt schaatsen, is het in natuurgebied de Alde Feanen, op het ondergelopen land van de Jan Durkspolder. Daarnaast zijn er talloze natuurijsbanen te vinden in Friesland.
Is het zover en ga je schaatsen op natuurijs? Loop onderstaande checklist even langs en je komt altijd beslagen ten ijs!
De grootste bevroren natuurijsvlakte van Europa is de Weissensee. Het is er weids, het is er prachtig en het is er gezellig, met veel evenementen en medelandgenoten. Én met een veel grotere ijsgarantie dan bij ons. Van half december tot en met begin maart kun je hier voortglijden op zo’n veertig centimeter dik ijs. Daarnaast kun je de omgeving goed verkennen met een mooie winterwandeling of, verrassend, een paardensledetocht. Ook tof: elk jaar in januari wordt hier de alternatieve Elfstedentocht geschaatst.
Zweden is een natuurijswalhalla. Professionele marathonschaatsers trekken na de wedstrijden op de Weissensee niet voor niets naar het zee-ijs van de Botnische Golf, dicht bij de Zweedse stad Luleå. Bijzonder aan schaatsen in Zweden is dat je hier op schaatsvakantie kunt. Je schaatst dan van plek naar plek, onder leiding van een gids.
Prachtige schaatsplekken die niet te bekend zijn bij de massa, zijn de lange, geveegde banen in de omgeving van het Zweedse Falun: Orsa en Mora. Mora ligt op zo’n 90 kilometer van Falun en heeft een kleine, geveegde baan van 3 kilometer in het centrum. Iets buiten het centrum kun je opstappen voor de geveegde 30 kilometerbaan van het Orsa-meer (Orsasjön).
Buitenexpert Caroline is fervent schaatster. Ze schaatste al eerder de Alternatieve Elfstedentocht, waar ze in de top 15 eindigde. Een hele prestatie als je bedenkt dat maar 40 van de 200 deelneemsters finishte!
Ook schaatste ze tochten in Zweden. Caroline: “De eerste keer maakte ik meerdere dagtochten vanuit een hostel dat gespecialiseerd is in schaatstochten, gerund door de Nederlandse Rick. Rick gidst je over de prachtigste meren in de omgeving Linkoping, waarna je ’s avonds bijkomt met een zelf gekookte maaltijd in een heerlijk warm huis. Mijn tweede schaatsvakantie was met de HLSK. Die trip was een tandje avontuurlijker: we brachten de hele week door op het ijs en sliepen in tentjes. Het was afzien, maar dan heb je wel een heel mooie herinnering!”
Als wij kunnen schaatsen op de Amsterdamse grachten kunnen we ons geluk niet op, maar in Tsjechië vinden ze dat vast een lachertje. Daar hebben ze het namelijk écht goed voor elkaar. Een gedeelte van het Lipnomeer verandert in de winter in een elf kilometer lange natuurijsbaan. Dat is de langste in de wereld! Op de baan bevinden zich kraampjes met lekkere (warme) dranken en happen en de uitzichten zijn, zoals je mag verwachten in winters Tsjechië, adembenemend.
Nog één laatste tip: schaatsen op natuurijs is geweldig, maar stel veiligheid altijd voorop. Een helm dragen tijdens het schaatsen is in Nederland niet verplicht, maar wordt door de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) wel aangeraden. Op hun website geeft de KNSB meer tips voor veilig schaatsen.
Vind je Zweden of Oostenrijk toch iets te ver? Op ons blog tippen we ook de mooiste plekken om te schaatsen op natuurijs in Nederland.