Trailrunnen wint aan (onverhard) terrein! Dikke kans dat je al eens in aanraking bent gekomen met deze sport. Voor de newbies: trailrunnen is hardlopen, niet door de stad of over asfalt, maar dwars door de natuur! Met bijbehorende 'hindernissen’ zoals heuvels en bergen, rotsen en wateren. Omdat het bij trailrunnen minder gaat om de prestatie en meer om de ervaring, kozen wij 5 routes die je door de prachtige Nederlandse omgeving voeren: de Bever-bucketlist.
Nederland biedt volop mogelijkheden voor trailrunners. Er zijn talloze mooie routes te vinden, door heel afwisselende natuur. Denk maar aan de Veluwe in Gelderland, de duinen aan de kust en de scherpe heuvels in het zuiden van het land. In de groene omgeving van Utrecht vind je eigenlijk alle elementen terug. We tippen vijf van onze favoriete natuur-trailrunroutes van eigen bodem!
Een middelzware route die door de korte afstand ook voor beginners goed te doen is. Je maakt als het ware een lus rond de Oosterplas, een duinmeer met prachtig helder water. De natuur is hier echt (maar dan ook echt!) prachtig, bijna on-Nederlands. Verwacht hier in de buurt geen facliteiten, maar een beschutte en rustige omgeving.
Deze korte – maar door de stijgingen zeer pittige – trailrun is ook echt een topper. De route voert door het midden van het land, over de Utrechtse Heuvelrug. In dit gebied ren je door uitgestrekte heidevelden en prachtige bossen. Bovendien zijn er talloze dieren te vinden, zoals reeën, dassen, zandhagedissen en zwarte spechten. Vanwege de vele hoogtemeters is de route ideaal om te trainen voor tochten in het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie.
Trailschoenen worden vies. Hoe zuinig je er ook op bent. Maar de vraag is: hoe krijg je ze weer schoon? Stop ze in ieder geval nooit in de wasmachine. Dit tast de lijmlaag van de schoenen aan, waardoor je minder lang plezier hebt van jouw paar. In dit blog lees je precies wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw trail- of hardloopschoenen zo lang mogelijk meegaan. En in het onderstaande stappenplan lees je vast hoe je je trailschoenen op de juiste manier schoonmaakt.
1. Als je schoenen modderig zijn kun je eerst proberen zo veel mogelijk modder eruit te stampen of met een stokje eruit te peuteren.
2. Mocht er wat hardnekkige modder achterblijven, kun je de zolen uit de schoen halen en zowel je trailschoenen als de zooltjes laten weken in een emmer water.
3. Daarna kun je met een middelharde borstel de schoen afborstelen en even goed afspoelen zodat alle viezigheid eraf is.
4. Laat je schoen ook goed vol lopen met water zodat de binnenkant schoon wordt.
5. Het kan soms wel twee dagen duren voordat je schoenen helemaal droog zijn. Zet ze dus bij voorkeur op een droge, warme plek. Niet bij de verwarming! De warmte van een verwarming kan het materiaal van je trailschoenen uitdrogen.
Bij Bever willen we ervoor zorgen dat jouw buitenspullen zo lang mogelijk meegaan. Daarom hebben we verschillende online adviespagina's en kun je in onze winkels terecht voor onze services. Weet je niet helemaal zeker of jouw trailschoenen toe zijn aan vervanging? Met dit advies weet je waar je aan toe bent, en kom je erachter of je een nieuw paar nodig hebt.
Deze trail van Staatsbosbeheer loopt door de Strabrechtse Heide. De route is een flinke uitdaging, het heeft namelijk een groot aantal single tracks (smalle paadjes waar maar je maar met een persoon tegelijk overheen kan). Dit zorgt er wel voor dat de trail de ultieme duurtraining is. Onderweg geniet je van het fraaie uitzicht over de heidevelden. De Strabrechtse Heide lijkt aanvankelijk misschien alleen maar een enorme vlakte met struik- en dopheide, maar er is meer te zien dan je denkt! Rond de vennen groeien bijzondere planten, zoals het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw. Ook komen er vele libellensoorten voor.
In onze winkels krijg je bij binnenkomst een volledige loop- en voetanalyse, zodat onze Hardloopexperts jou passend advies kunnen geven. Zo meten we met een 3D-voetscan jouw voeten op en krijgen we visueel in beeld hoe ze eruitzien. Via een drukplaat bekijken we hoe jij je voeten afwikkelt en waar er drukbelasting plaatsvindt. Zo komen we samen nog duidelijker achter jouw loopstijl, zien we of jij extra stabiliteit nodig hebt en vinden we precies die schoen die jij nodig hebt! De resultaten van de Bever 3D-voetanalyse krijg je ook op per e-mail toegestuurd. Lees alles over de Bever 3D-voetanalyse op deze pagina en check hier waar je onze hardloopwinkels kunt vinden.
Niet bang voor flink een potje zwoegen? Baan jezelf dan een weg over de zanderige hellingen van Hollands Duin. In de beschutte bossen van dit gebied zie je eekhoorns wegschieten en hoor je spechten. In de duinen kom je sporen van konijnen en zelfs vossen tegen. Vanaf de hoge duintoppen kun je vanaf Hollands Duin prachtig ver kijken: over de bollenvelden en de dorpen - en natuurlijk op het strand en de Noordzee. Door de diversiteit en hoogtemeters is deze route van Staatsbosbeheer ideaal voor een zwaardere hardlooptraining.
Een mooie route voor starters, omdat je kunt kiezen om tot de 14,5 kilometer te gaan of er nog een sequel aan toe te voegen. De tocht is grotendeels vlak, met af en toe een heuvel, en voert door de Brabantse Vennen. Je vind hier een grote verscheidenheid aan watervogels en loopt door een rijke omgeving met bossen en heidevelden, stuifduinen en beekjes.
De volledige route is ongeveer 21 kilometer lang en loopt vanaf NS station Tilburg door de natuurgebieden Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina naar station Boxtel. Tussentijds (na 14,5 kilometer) is er een 'ontsnappingsmogelijkheid' bij NS station Oisterwijk. De route voert je door afwisselende landschappen, heide en wijdse uitzichten. Je hebt de kans om reeën, konijnen, boomklevers en boomvalken te spotten. Zelfs de bever en de boommarter zijn eens in het gebied gesignaleerd!
De vijf prachtige routes in dit blog zijn genoeg om je trailrunkoorts aan te wakkeren. Als kers op de taart geven we je nog 3 extra tips!
Wél enthousiast geworden over trailrunnen, maar géén zin om een vooraf uitgekozen route te doen (of staat er niets bij dat je aanspreekt)? Geen probleem! Het is heel 'traily' en lekker avontuurlijk om al rennend en verkennend je pad te vinden. En extra tof natuurlijk als je dan zelf een mooie nieuwe route ontdekt!
Een andere goede optie, zeker als je nog niet zo ervaren bent, is meegaan met iemand die al een bepaalde route of omgeving kent. Dan hoef je niet zo op te letten en kun je lekker gedachteloos achter iemand aansprinten en -springen 😊. En wel zo verstandig: op pad gaan met goede trailrunschoenen.
Om tot slot natuurhistoricus John Muir nog maar even te quoten: 'Of all the paths you take in life, make sure a few of them are dirt'!
Meer buiteninspiratie? Bekijk hoe je begint met trailrunnen en welke 7 essentials niet morgen ontbreken in jouw trailrun-kit.