Hardloopschoenen die lang meegaan, dat willen we allemaal. Wel zo duurzaam en het scheelt in de portemonnee. Maar hoe ga je goed om met je schoenen? Wat moet je er wel en niet mee doen? Het goed onderhouden van je hardloopschoenen is lang niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. We helpen je een handje met Bever’s Onderhoudsgids voor hardloopschoenen!
Goede hardloopschoenen zijn een kwaliteitsartikel. Ze klakkeloos in de wasmachine gooien, is dus geen optie. Dat doe je immers ook niet met een dure kasjmier trui. Geen zorgen: je hoeft je hardloopschoenen echt niet naar de stomerij te brengen. Met deze tips maak je je hardloopschoenen gemakkelijk schoon van buiten én van binnen en zorg je ervoor dat ze nog langer meegaan.
Hardloopschoenen zijn gemaakt van synthetisch materiaal, dat ze licht en flexibel maakt. Om je schoenen langer mee te laten gaan, is het belangrijk om ze af en toe te schoon te maken – vooral als ze erg vies zijn. Spoel vieze schoenen direct af onder de douche wanneer je thuiskomt. Zoals altijd reinigt warm water beter dan koud water. Vuil en modder kun je ook met een vochtige (oude) handdoek weghalen: zo zien je schoenen er snel weer mooi uit.
Niet alle vlekken zijn gemakkelijk weg te poetsen. Bij hardnekkig vuil kun je de schoenen daarom beter in een emmer met heet water en wat afwasmiddel zetten. Een half uurtje is voldoende. Drijven je schoenen naar boven? Leg er dan een fles cola of iets anders zwaars op om ze onder water te houden.
Natuurlijk worden je hardloopschoenen op deze manier ook nat aan de binnenkant, maar dat is niet erg. Integendeel! Zweet, vuil en afvalstoffen trekken door je hardloopsokken heen namelijk in je schoenen – zeker bij warme condities of lange hardlooptochten. De binnenkant van je schoen wordt zo een voedingsbron voor bacteriën en andere narigheid voor je voeten, tenen en nagels. Een bad is dus geen slecht idee na een inspannende hardloopsessie, zowel voor jou als je schoenen! Je kunt er ook voor kiezen een speciaal middel te gebruiken tegen vuil een geurtjes, zoals deze Sandal Wash van Nikwax.
Om je schoenen te laten drogen, haal je de binnenzooltjes eruit en zet je ze op een goed ventilerende plek. Kies het liefst een plekje buiten en vermijd de verwarming of open haard. Een warme plek lijkt misschien een goed idee, maar door de directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Ook kan het de lijm tussen de lagen van de zool aantasten, wat de stabiliteit van de schoen vermindert. Om het droogproces te versnellen (en luchtjes tegen te gaan), kun je een prop kranten of keukenrol in de schoen stoppen. Na tien minuten heeft het papier al veel vocht opgenomen en kun je de natte proppen vervangen.
Zijn je schoenen droog? Dan is het tijd om ze op te bergen. Vermijd ook nu vochtige of warme omstandigheden en zet ze het liefst in een ruimte op kamertemperatuur. Geef je schoenen altijd voldoende ruimte, want ook als je er niet op loopt, kunnen ze beschadigen. Doordat het bovenwerk buigzaam is, kunnen hardloopschoenen namelijk slijten als er iets zwaars bovenop ligt. Laat je schoenen vervolgens niet te lang in de kast staan. Het schuim in de zool (dit heet ook wel EVA, ethyleenvinylacetaat) kan hierdoor uitdrogen, wat de demping niet ten goede komt.
Wanneer je je schoenen toch in een koude schuur of garage bewaart, zal je merken dat het materiaal ’s winters nog hard is wanneer je ze aantrekt. Dit kan voor pijnklachten zorgen tijdens je hardloopsessie. Onze Boost-collectie van Adidas gebruikt Boost-foam, een materiaal dat niet gevoelig is voor temperatuurswisselingen. Hierdoor behouden de schoenen hun dempend vermogen langer dan schoenen met standaard EVA-foam.
Merk je dat je hardloopschoenen water opzuigen? Dan is het tijd om je schoenen te impregneren. Een impregneermiddel helpt tegen de opname van vocht en vuil, zodat het buitenwerk voldoende afwerend gemaakt wordt. Door je schoenen te impregneren, kun je ze over het algemeen ook makkelijker schoonmaken.
Als je hardloopfrequentie en -afstand toeneemt, is het verstandig om verschillende (types) hardloopschoenen te gebruiken. Net zoals je lijf, moeten namelijk ook je schoenen herstellen. Je kunt je hardloopschoenen het beste 48 uur laten rusten tussen twee trainingen. Zo krijgen ze de tijd om hun oude vorm terug te vinden. Door je materiaal te laten herstellen, kun je de houdbaarheid van je schoenen tot wel 150 kilometer verlengen!
Maar een tweede paar schoenen heeft meer voordelen. Het is bijvoorbeeld prettiger om een felle intervaltraining op lichtere sprintschoenen te doen, terwijl je voor je lange duurloop vaak fijner loopt op een wat zwaardere, meer dempende schoen. Daarbij kan het ene paar zo rustig drogen als jij op het andere rent. Een beter excuus om een tweede paar hardloopschoenen te kopen, bestaat niet!
Zie: het onderhouden van je hardloopschoenen is echt niet zo moeilijk! Op den duur zal je echter toch toe zijn aan een nieuw paar. Hoe je kunt herkennen wanneer je toe bent aan nieuwe hardloopschoenen, leggen we uit in dit blog. Krijg je spontaan zin in een rondje hardlopen? Check hier inspiratie voor routes of bekijk onze handige hardloopschema’s.