Trailrunnen is tof! Vraag dat maar aan Bever Buitenexpert Kaj en Brooks Run Happy Team-lid Meike. Beiden ervaren lopers en gek op trailrunnen. Samen met Brooks delen ze hun beste tips en tricks zodat je altijd goed voorbereid op (of van het) pad gaat!
Apenkooien over rotsblokken, steile kuitenbijters en wilde afdalingen. Trailrunnen ademt avontuur! Tijdens een run komt van alles op je pad. Maar wat je altijd kunt verwachten: een flinke dosis plezier en ontketende adrenalinerush. Run Happy, is ook niet voor niets het motto van hardloopmerk Brooks. En daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Een kleine disclaimer voor je verder leest: trailrunnen is verslavend. Je bent gewaarschuwd! 😉
Run Happy! Het motto van Brooks. En dat doe je zeker met de trailrunschoenen van het Amerikaanse merk. Brooks wil elke run beter maken dan de laatste. Een principe dat terugkomt in de ontwikkeling van hun producten. Zo ben je elke kilometer verzekerd van een fijne loopervaring, zowel op verharde als onverharde paden. En ren je jezelf altijd blij!
Voordat Kaj en Meike het trailrunnen ontdekten, liepen ze alle twee hard op de weg. Maar sinds ze van de gebaande wegen zijn en voet zetten op de trail, zijn ze helemaal om. Het rennen door de natuur geeft ze een hoop vrijheid en rust, maar ook actie. “Het is zo lekker om in de natuur te zijn en mooie plekken te ontdekken. Een zijn met de natuur en soms extra uitdaging door wisselende ondergronden en landschappen. Het maakt mij rustig en blij”, zegt Meike. “Voor mij is hardlopen sowieso een vorm van therapie. Lekker het hoofd leeg rennen. Maar als ik aan het trailen ben, is het helemaal compleet. Ik moet daarbij zeggen dat het mij ook meer uitdaagt. Je moet goed opletten waar je loopt en welke paden je neemt.”
En die uitdaging, is wat Kaj als een magneet aantrok in het trailrunnen. “Mijn hele leven kom ik al in de bergen. Ik ben gaan hardlopen om fit te zijn voor het bergwandelen en alpinisme. Dacht dat je altijd een grote rugzak en zware schoenen nodig had om overal op voorbereid te zijn. Door trailrunning kwam ik erachter dat er een andere manier is om jezelf voort te bewegen in de bergen over moeilijk terrein. Hoe moeilijker de ondergrond, hoe leuker ik het vind”, lacht Kaj die de smaak goed te pakken heeft. Na zijn eerste trailrunwedstrijd in Nederland volgden er al snel meer. Ook in het buitenland. Het aantal kilometers en hoogtemeters liep rap op. Nu – tien jaar later – loopt Kaj nog steeds met veel plezier. Vooral het ‘spelen’ met de hindernissen vindt hij tof. “Het is heel anders dan hardlopen, waar bij je exact dezelfde bewegingen maakt. Bij trailrunnen moet je over keien, gladde ondergronden, hobbels en boomtakken. Als het echt lekker gaat, heb je het gevoel dat je aan het dansen bent met het pad. Met dansen, heb je altijd iemand die leidt. Alleen is dat bij trailrunnen het pad en daar moet je je dingen mee doen. Als je echt lekker in het ritme zit, kun je heel hard naar beneden. En dat geeft een goed gevoel.”
Een ander verschil met hardlopen is de relaxte sfeer bij het trailrunnen. “Het draait veel minder om snelheid en veel meer om ervaren, voelen en horen. Ik ren ook vaak zonder oortjes, zonder muziek, om lekker de geluiden uit de omgeving op te nemen en te voelen. Soms sta ik ook ergens even gewoon lekker te genieten van het uitzicht of van een zonsopgang, liefst aan zee of aan een watertje”, vertelt Meike. Ze vervolgt: “Trailrunnen is ook nog eens beter voor je lijf dan het asfalt. De impact op je knieën en enkels is vele malen minder. Natuurlijk is de vorm van trailrunnen wel van belang. Een trailrun in Nederland heeft een hele andere impact dan een trailrun in Italië of Zwitserland. Die runs draaien echt niet meer om snelheid. Vooral mentaal, zowel heel hard genieten als ook enorm stukgaan. Die hoogtes tikken wel aan!”
Aan stevigheid en stabiliteit geen gebrek met de nieuwe Cascadia 16 van Brooks, die komt in een heren- en damesmodel. Van mulle zandvlaktes tot steile bergtoppen: met deze stapper ben je klaar voor elke technische trail. Je hebt zo niet alleen grip op alle ondergronden, maar ook op elke uitdaging. De schoen heeft namelijk alles in z’n mars om van elke tocht een succes te maken. Dankzij de nieuwe DNA LOFT v2 tussenzool is de Cascadia 16 een stuk lichter dan zijn voorgangers en loop je op wolken. De verbeterde buitenzoolconstructie zorgt er op zijn beurt voor dat de schoen comfortabel zit en zich snel aan elk terrein aanpast. Dit geeft een flinke dosis soepelheid en steun. Tel daar de bescherming tegen rotsen en kiezels bij op en je hebt een betrouwbare partner waarmee je elke trail bedwingt.
En die hoogtemeters, vragen een andere aanpak weet Kaj. “Je moet bij het trailrunnen opletten wanneer je energie besteedt en bespaart. Soms is zelfs beter als je naar boven wandelt. Je gaat uiteindelijk toch even snel en je wordt minder moe dan wanneer je hardloopt. Als je goed naar beneden rent, win je veel meer tijd en raak je minder vermoeid.” Voor een goede afdaling kun je trainen. Alleen kan dat wel een beetje lastig zijn in Nederland, beaamt Kaj. “In ons land is het veel makkelijker je spieren bergop te trainen dan bergaf. In Nederland kun je misschien maximaal een kwartier afdalen, terwijl dat in de Alpen soms driekwartier tot anderhalf uur is. Dat vergt veel uithoudingsvermogen van je knieën.” Het antwoord: krachttraining. “Door squats en deadlifts worden je knieën sterker en went je lichaam alvast aan de impact die het afdalen heeft.” Behalve een goed uithoudingsvermogen is het volgens Kaj ook handig om te oefenen op snel kijken waar je je voeten neerzet. “Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je vlot anticiperen op verschillende terreinen en behoud je jouw snelheid en ritme.”
Van plan om in de bergen te rennen? Kaj raadt aan stap voor stap je grenzen te verleggen. Letterlijk. “In Nederland kun je vaak alles hardlopen, maar in de bergen niet. In ons land zijn de paden en afstapjes niet zo heftig. In de Alpen zijn er afstapjes van 50 cm en dat is best hoog. Begin daarom rustig als je van plan bent om te gaan rennen in de bergen. De Ardennen zijn een mooie oefening. Daar heb je veel hoogtemeters en moeilijke paadjes. Als je dat onder de knie hebt, kun je een stapje verder naar de Vogezen. Dat gebergte ligt iets hoger. Het is niet zo afgelegen waardoor je altijd terug kan. Dit kun je steeds verder uitbreiden tot je klaar bent voor de Alpen of een trailrunwedstrijd in de bergen.” Een goede uitrusting en voorbereiding zijn daarbij key. Kaj: “Zorg dat je kunt navigeren, een goed rondje hebt en voorbereid bent op het weer. Je kan soms stil komen te staan. Neem daarom een lange broek, waterdichte jas, dun vest of een donsjas mee. Zo koel je niet af als je pauzeert of stopt om van een mooi uitzicht te genieten. Een EHBO-setje met een rol tape, gaasjes en verbandjes komt altijd van pas, mocht er iets misgaan.”
Naast anticiperen op de route, is een goede voorbereiding en uitrusting belangrijk. Meike: “Als je op het asfalt loopt heb je snel ook wat opties. Een supermarkt, cafeetje of restaurant om even te eten, drinken of toiletteren. In de natuur is dit anders. Dus je moet zorgen dat je genoeg proviand meeneemt, afhankelijk van je training. Koop ook een goede rugzak die niet schuurt en lekker zit en waar je alles in kwijt kan.” Dat geldt ook voor een paar goede trailrunschoenen. “Een trailrun doe je het liefst ook op trailschoenen. Met normale hardloopschoenen heb je minder grip, zeker bij nat weer en drassige ondergrond. Zorg dus zeker voor een goede schoen die lekker zit en voldoende steun biedt. Veel trailschoenen hebben ook geen demping of minder demping. Laat je goed adviseren!” Een laatste tip voor het trainen: verdwaal! Het klinkt tegenstrijdig maar het levert leuke routes op. “Ik vind het zelf enorm leuk om routes te maken en deze middels mijn horloge te volgen. Dan blijft het soms even de weg zoeken maar over het algemeen gaat dit hartstikke goed en is het vooral heel leuk!”, tipt Meike. Kortom: ga op avontuur in de natuur. En vergeet niet: Run Happy!
Heb je het trailrunvirus al te pakken? We hadden je gewaarschuwd. 😉 Ga voor de collectie van Brooks naar onze webshop of ren naar een van onze winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van de juiste trailrunschoenen.
Nog op zoek naar een paar toffe trails in Nederland? Zoek niet verder! We tippen er graag vijf voor je in dit blog. Vergeet de toffe kiekjes van je avontuur niet met ons te delen. Dit kan met #buitenbegintbijbever op onze Facebook en Instagram.