Wekenlang, wat zeggen we, máándenlang heb je ernaar uitgekeken: de (kampeer)vakantie met het gezin. Je ziet jullie al zitten voor de ruime tent, de kinderen zichzelf vermakend met de altijd aanwezige vriendjes, eindelijk alle tijd voor dat boek of gewoon even niks. Maar wacht, je moet eerst nog op die bestemming aankomen. En dáárvoor: je spullen inpakken… Maar hé: er zijn manieren waarop je je soepel door deze stap heen beweegt! Wij delen de beste auto-inpakstrategie, zodat jij relaxed aan je vakantie begint.
De auto inpakken voor de kampeervakantie met het gezin: voor sommigen is het de reinste nachtmerrie, voor anderen is het (inmiddels) gesneden koek. Tenminste, als we afgaan op de slimme tips die erover in de omloop zijn. Wij zetten al die handige tips voor auto inpakken je op een rij, zodat je stressvrij op pad gaat. Dat is wel zo’n lekker begin van je vakantie!
Een aantal zaken bepaalt in grote mate de uitdaging van het inpakken. Denk aan: de grootte van je kofferbak, het aantal kinderen dat je meeneemt (meer kinderen betekent automatisch: meer tassen met kleding en meer speelgoed) en hun leeftijd. Voor baby’s en peuters zeul je nu eenmaal meer met je mee dan voor kinderen die al naar de basisschool gaan. En de meeste tieners hebben zulke lange benen dat je blij mag zijn dat je als bestuurder er nog voor past – daar kan dus minder bagage bij.
Als je een idee hebt van de beschikbare ruimte, inventariseer dan wat die ruimte allemaal zal moeten vullen. 😉 Een auto inpakken is ook vooraf keuzes maken. Van álle kampeer-inpak-pro’s horen we daarom: werk met een paklijst.
Kies er één die je gebruikt als uitgangspunt. Je zal merken dat je in de loop van de vakanties steeds iets aanvult of niet gebruikt. Zo ontwikkel je gaandeweg jouw ideale paklijst. In de aanloop naar je vakantie kun je al verschillende items klaarzetten en afstrepen.
Of je nu een kleine auto hebt, erg praktisch bent ingesteld, van toffe gear houdt of alledrie: de ideale reistas voor je autovakantie is een duffel. Dit is een stevige weekendtas die je ook goed op je rug kunt dragen.
Een paar voordelen van deze tassen ten opzichte van gewone koffers of trolleys:
Kortom: ieder gezinslid krijgt zijn eigen duffel en pakken maar!
Oké, dan is het zo ver: iedereen heeft zijn tassen ingepakt en de trap afgedragen. Wat nu? Een slimme eerste move voor is nu om alle tassen bij elkaar in een kamer of naast de auto te plaatsen. Vraag dan vriendelijk, maar duidelijk aan je gezinsleden of dit écht álles is... 😉 Weet je zeker dat je alles klaarstaat, dan begint het echte werk: de bagage vs. auto-Tetris.
Denk in categorieën: wat heb je als eerste nodig en wat als laatst? Als je hier niet bij stilstaat, kan het gebeuren dat waar jij als eerste aan dacht (en wat dus waarschijnlijk belangrijk voor je is) onderop in de bagage terechtkomt en je er dus pas als laatste weer bij kunt.
Voorbeeld: stel dat je twee weken op dezelfde plek gaat kamperen, dan kan de tent onderop in je bagage. Maar bij een roadtrip is dat natuurlijk een ander verhaal. En eenmaal op de camping zal het best voor wat hilariteit zorgen als je de hamer voor de haringen helemaal onderin de auto hebt gelegd. Daar sta je dan met je goed ingepakte auto – niet lollig. Denk ook na over de spullen voor onderweg: houd snacks en toiletpapier bij de hand.
Dingen die je pas ná het aankomen en tent opzetten nodig hebt, kunnen helemaal onderin de auto. Dan bedoelen we zaken als: wandelschoenen, handdoeken, campingstoeltjes, eten en drinken dat je pas op de camping zelf gebruikt, et cetera. Ken alle vakjes en plekjes van je auto: sommige kofferbakken hebben onder de bodem ook nog een soort groot ‘loos’ vak. Ook onder de voorstoelen in de auto kun je nog veel kwijt. Let wel op dat dit niet los ligt en kan verschuiven.
Zet bij het inpakken van de auto zware items als koffers, gasflessen of kratten met kleding en keukenspullen zo dicht mogelijk tegen de rugleuning van de achterbank. Zo schieten deze zware spullen niet naar voren als je onverhoopt een noodstop maakt. Ook ligt zo het zwaartepunt van je auto lager. Hierdoor heeft 'ie een betere wegligging én reageert ‘ie minder heftig in het geval er een ongeluk gebeurt.
Het lukt niet altijd om zo in te pakken dat de hoedenplank nog naar beneden kan, zeker als je een tent meeneemt. Bedenk wel: alles wat boven de rugleuning van de achterbank uitkomt is potentieel gevaarlijk vliegmateriaal. Het gebruiken van een bagagenet is dus aan te raden.
Als je het overzichtelijk wilt houden en niet alles helemaal vol wilt stouwen, verplaats dan een deel van de bagageruimte naar het dak van je auto met een dakkoffer. Vul deze vooral met wat lichtere volumineuze spullen, zodat het zwaartepunt van je auto laag blijft. Het maximumgewicht dat de dakkoffer kan hebben, staat erop vermeld. Hoewel het met inpakken handiger is als de dakkoffer aan één kant van de auto zit, is het tijdens het rijden veiliger om ’m in het midden te plaatsen – weer vanwege dat zwaartepunt.
Ken je onze Buitenmens-collectie al? Alle items in deze collectie zijn gemaakt met gebruikte buitenspullen die (door jou!) zijn ingeleverd bij Bever. Zo ook de Buitenmens-reisaccessoires, die we hebben ontworpen met de Nederlandse labels Fraenck en Blue LOOP Originals. De items zijn handgemaakt in het atelier van Fraenck in Arnhem, een label met de missie om mensen met verminderde arbeidskansen een leerplek en groeimogelijkheden te bieden.
De handige packingcubes en gearbag (ook in een XL-variant verkrijgbaar) zijn volledig gemaakt van ingeleverde tenten. En doordat de Buitenmens-reisaccessoires zijn gemaakt van gerecylede tenten, zijn ze stuk voor stuk uniek. Je vindt zelfs op elk product terug wie jouw unieke reisaccessoire heeft gemaakt.
Uiteindelijk ga je bestaande ruimte toch vaak ‘invullen’ met minder nodige spullen. Want: het past toch! Doe dit niet. Meer dan één dikke trui hoef je niet mee en die winterjas ga je (afhankelijk van je bestemming) misschien niet eens aantrekken.
Het inpakken van je auto voor een kampeervakantie met het hele gezin kan een uitdaging zijn, maar met deze tips heb je in elk geval een stevige en veilige basis. Laat die autorit maar beginnen!