Voor veel mensen staat kamperen gelijk aan kampvuur. Logisch, want het uren in de vlammen staren maakt een soort oergevoel in ons los en geeft een fijne, avontuurlijke bonding met je mede-kampeerders. Natuurlijk brengt vuur ook risico's met zich mee, waardoor je op veel campings geen vuur mag maken. Extra tof daarom dat er ook nog mooie plekjes te vinden zijn waar het (in meer of mindere mate gereguleerd) wel is toegestaan! Hieronder acht Nederlandse campings met kampvuurgelegenheid.
Een vuurtje bouwen bij je kampeerplek, wij houden ervan. De warmte die een vuur verspreid geeft – zeker na een dag actief buiten – een heerlijk behaaglijk gevoel. Tegelijkertijd zuigen de vlammen als een magneet je blik naar zich toe, net als bij de persoon naast je, waardoor je haast ongemerkt de meest diepgaande gesprekken voert. Hapje en drankje erbij... Meer heeft een (buiten)mens niet nodig!
Op sommige van onderstaande (natuur)campings zijn centrale kampvuurplekken, op andere plekken kun je met een vuurschaal of -korf van het terrein je eigen vuurje maken bij je tent. Ook bieden de meeste van de genoemde campings mogelijkheden voor (groeps)barbecueën aan.
Verscholen in het groen en grenzend aan water vind je deze prachtcamping in Zeewolde. De kampeerplaatsen zijn ruim opgezette plaatsen op gras, tussen het groen. Ook plaatsen zonder elektra zijn mogelijk. Landgoed Energy Up is echt een heerlijke plek om helemaal op te laden. Koken op hout is toegestaan, net als het maken van een kampvuurtje.
In de omgeving kun je heerlijke fietstochten en wandelingen maken door de uitgestrekte polders van Flevoland. Of steek met een pontje het water over naar Gelderland! Na een actieve dag vol prachtige landschappen, kom je moe en voldaan terug bij je eigen tentje.
Op deze natuurcamping waan je je ver weg van de bewoonde wereld. Denk: slapen tussen reusachtige douglassparren en alleen maar natuurgeluiden om je heen. De camping ligt op de Hondsrug, een van de hoogst gelegen delen van Drenthe. Vanwege deze 'outback'-vibe die op Natuurkampeerterrein Borger hangt, wordt deze plek ook wel 'Klein Canada' genoemd.
De kampeerplekken voor je tent, caracan of camper zijn erg ruim opgezet. Ook is er een sanitairgebouw. In de zomer worden er veel activiteiten voor kinderen georganiseerd, die 's avonds vaak eindigen rondom het kampvuur met eigengebakken broodjes en marshmallows. Voor de nodige verkoeling biedt een bezoek aan ’t Nije Hemelriek uitkomst: een prachtig gelegen zwemmeer in het bos.
Deze camping ligt in een oase van groen. Hou je van kamperen in een landelijke omgeving en met ruime staplaatsen en goed onderhouden faciliteiten, dan sta je hier goed! Je hebt er (ook tijdens drukke periodes) veel privacy en ruimte. Het kampeerveld is omgegeven door wilgenbomen en struiken. Daarnaast is Camping de Maasakker de perfecte uitvalsbasis voor je nodige portie avontuur.
Let op: deze camping moest ontruimd worden vanwege de watersnood in juli. Neem contact op via de website voor de huidige situatie.
Een groene oase met heerlijk zwemmeer, royale kampeerplaatsen, bijzondere en kunstzinnige accomodaties, een kinderboerderij en een uitstekend restaurantje met een zonneterras. Vuurtje stoken bij je tent doe je in stoere vuurschalen die speciaal daarvoor zijn neergezet.
Het terrein van De Lievelinge bestaat uit twee delen. Het 'Wilde Westen' met velden aan het zwem- en vismeertje en bijzondere verhuurunits, en het 'Verre Oosten', dat vooral in het voor- en naseizoen wordt gebruikt als groepskampeerterrein. In populaire weekenden en het hoogseizoen kunnen ook individuele kampeerders terecht op dit gedeelte.
Is jouw tent nog helemaal compleet? En kan ‘ie nog een tochtje mee? We checken het graag voor je! Breng je tent bij Bever voor een tenten-apk en je gaat met een gerust hart op kampeervakantie.
Deze camping ligt bij een zorgboerderij waar mensen met een beperking werken. Campinggasten van de Amstelkade kunnen gebruikmaken van onder andere de kruidentuin, recreatieruimte, vogelobservatiehut, stilteplek, koelkast/diepvries en... vuurplaatsen! Vuurkorven en brandstof zijn aanwezig: koop bijvoorbeeld je wilgenhout (gekloofd door cliënten van de zorgboerderij) op het terrein. In het nabije riviertje kun je verder heerlijk zwemmen, vissen en kanoen. Roeiboten en kano's zijn ter plekke te huur.
Heeg is 'hét watersportmekka van Europa', maar wanneer je dan denkt dat het geen groene camping is, zit je ernaast. De camping heeft een eigen strandje en heeft een prachtig uitzicht op zonsopkomst en -ondergangen! Dat je je niet hoeft te vervelen met het scala aan watersporten, spreekt voor zich. Maar niet iedereen is een waterrat, dus gelukkig is de Friese omgeving ook een hele mooie om te verkennen! Het campingteam deelt met plezier mooie routes in de omgeving.
Op Watersportcamping Heeg kampeer je met je tent, vouwwagen of caravan. De camping heeft verschillende veldjes met ieder een eigen karakter. In overleg kies je samen jouw lievelingsplek uit. Bijvoorbeeld een met meer privacy of juist eentje recht in de ochtendzon.
Op Het Goeie Leven kampeer je met je eigen tent of caravan. Ga voor een plekje aan de waterpoel of aan de bosrand van het Eerdse bos! Naast dat je hier erg goed tot rust kunt komen, zijn er ook allerlei toffe activiteiten te doen. Denk aan vissen op je eigen vlonder, wandelen met een schaapsherder én aanschuiven bij het gezamenlijke kampvuur, waar ook regelmatig lekkere broodjes worden gebakken!
In het mooie, groene en natuurrijke stukje van de provincie Groningen vind je Camping de Watermolen. Alle campingplaatsen zijn omringd door groen, met genoeg beschutte plekken maar ook plekken in de Groningse zon! Huur hier 's avonds een barbecue met briketten of houtskool en een firestarter, of een vuurkorf met een kruiwagen hout en aanmaakhoutjes.
Disclaimer: Omgaan met vuur is vaak een kwestie van gezond verstand. En dat hebben jij en je kampeerbuddies ongetwijfeld. Wel zijn er bij de veschillende campings verschillende regels voor het gebruik van (open) vuur, bij je eigen plek of gemeenschappelijk. Ook kunnen er aangepast regels zijn bij aanhoudende hitte en (daarmee) droogte, zoals enkele weken geleden ook het geval was. Check daarom altijd even vooraf wat de specifieke regels zijn op het moment dat jij een bepaalde camping bezoekt.