Een goede tent kopen? Dit speelt mee bij het bepalen van de prijs

Is je tent kapot en wil je investeren in een nieuwe of ga je voor de eerste keer kamperen? Dan komen er tal van vragen op je af. Wat voor tent zet je het snelste op? Hoeveel ruimte heb je eigenlijk nodig? Maar ook: waarom verschillen sommige tenten die er bijna hetzelfde uitzien zo enorm in prijs? Wij leggen het uit. 

Familietenten, expeditie-tenten, koepeltenten, tunneltenten… we snappen dat je door de tenten de camping niet meer ziet. Jezelf inlezen om tot de juiste tent te komen is dus wel zo handig. Welke keuzes moet je maken bij het kopen van een tent en hoeveel wil je ongeveer uitgeven aan een tent?

 

In een 3-delige serie geven we antwoord op de vraag: welke zaken zijn van invloed op de prijs die jij als consument betaalt? Deze keer: de tent


Materiaal van het tentdoek

Een veelgebruikt materiaal voor hoogwaardige, lichtgewicht trekkerstenten is nylon. Deze stof is zowel licht als supersterk. Om nylon nog extra te verstevigen wordt een siliconen- en/of PU-coating toegevoegd, die het doek waterdicht maakt. Het aanbrengen van de siliconen lagen is precisiewerk en erg tijdrovend, hierdoor liggen de prijzen van tenten met een nylon doek vaak hoger dan tenten met bijvoorbeeld polyesterdoek.

 

De meeste goedkopere trekkerstenten en familietenten hebben een tentdoek dat van polyester is gemaakt. Ook dit is een licht materiaal, een voordeel is dat het meerekt als het nat wordt. Polyester is iets beter bestand tegen uv-straling dan nylon (dat brandgevaarlijker is en ook sneller smelt).

 

Daarom zie je nylon eigenlijk alleen maar in (lichtgewicht) trekkerstenten; die worden doorgaans ‘s avonds opgezet en ‘s ochtends weer afgebroken. De coating bij een nylon tent zorgt ervoor dat deze iets beter bestand is tegen uv-straling. Belangrijk om te weten is dat je met een nylon tent liever niet op een camping in bijvoorbeeld de Spaanse zon wilt kamperen. De coating die op een tent zit kun je zelf onderhouden met een zonwerende spray die je tentdoek beschermt.

 

Naast nylon en polyester tenten zijn er ook nog tenten die van katoen of technisch katoen zijn gemaakt. Het grootste verschil is dat deze tenten veel zwaarder zijn en dan ook gebruikt worden als hoogwaardige familietenten. Katoenen tenten zijn onwijs sterk, hebben een hoog ademend vermogen en kunnen goed tegen uv-straling. Perfect als je langere tijd op de camping staat dus. Het nadeel van een katoenen tent is dat ze lang nat blijven en veel zwaarder zijn.

 

Om een katoenen tent wat lichter te maken zijn er tegenwoordig ook technisch katoenen tenten op de markt. Dit zijn tenten gemaakt van katoen gemixt met polyester. Deze hebben vergelijkbare eigenschappen als een katoenen tent maar zijn een stuk lichter en drogen sneller.

 

Een nylon doek is dus duurder, maar wel superlicht en sterk maar kan weer minder uv-straling hebben. Een katoenen tent is ook weer iets duurder omdat deze veel steviger is en goed bestand tegen uv-straling. 

Wel of geen ripstop?

Soms zie je kleine vierkantjes in het doek van een tent. Dit wordt ripstop genoemd. Ripstop houdt in dat er horizontaal en verticaal een dikkere draad door het doek geweven is. Met deze techniek creëer je een dun tentdoek dat toch stevig is en goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Een lichte tent die dus niet inlevert op kracht. Als er bijvoorbeeld een tak op een tent met ripstop valt, scheurt het tentdoek niet helemaal uit. De verstevigde draad zorgt ervoor dat er slechts een gaatje in plaats van een scheur in het tentdoek komt. Dit gaatje kan makkelijk gerepareerd worden met bijvoorbeeld Tear-Aid.

 

Ripstop is dus een techniek die je tent duurder maakt. Althans, als je met echte ripstop te maken hebt. Er is namelijk ook imitatie-ripstop op de markt van mindere kwaliteit, dat wél scheurt - denk aan goedkope lichtgewicht tenten op bijvoorbeeld Alibaba.


Onderhoud en reparatie van je tent

Om ervoor te zorgen dat jouw tent nog langer meegaat, is het belangrijk dat je de tent goed onderhoudt. Mocht je tent kapotgaan, dan kan je hem ook vaak (laten) repareren.

  • Zet je tent goed en nauwkeurig op. Wanneer je de krachten goed verdeelt, voorkom je schade aan onder andere ritsen, ramen, naden en stokken. Loop geregeld de spanning op verschillende punten na.
  • Houd tijdens het kamperen het tentdoek zoveel mogelijk schoon en haal vlekken weg zodra je ze opmerkt. Hoe langer je wacht, hoe lastiger ze te verwijderen zijn.
  • Schoonmaken: synthetische materialen (tentdoek, ramen) maak je schoon met lauw water of speciale schoonmaakmiddelen. Gebruik bij katoen geen zeep(houdende middelen), dat tast de waterdichtheid aan.
  • Bij het opbergen: klop het vuil van binnenuit los en verwijder het met een zachte borstel. Maak grondzeil, haringen en grondpennen schoon en laat ze drogen. Stokken neem je af met een vochtige doek en laat je daarna drogen.
  • Behandel de tent op tijd met een spray om het tentdoek waterdicht te houden.

Is je tentstok kapot? Je tentstok repareren doe je heel makkelijk zelf. Je kunt bijvoorbeeld het elastiek in je tentstok vervangen. Net als een scheur in je tentdoek, die plak je zelf heel makkelijk met Tear-Aid.

 

Is je tent toch erger beschadigd dan wat je zelf aankunt? Kom dan langs in een van onze winkels en laat je adviseren over de tentreparaties. Is er toch niets meer aan de tent te doen, lever deze dan in bij een van de Bever-Gebruikt inleverpunten en wij geven de tent weer een nieuw leven.

 


Materiaal van de tentstokken

Er zijn twee veelgebruikte materialen bij tentstokken: aluminium en glasfiber. Stokken van aluminium zijn doorgaans supersterk en ook nog eens licht, en daarom ook het meest kostbaar. Wanneer je een aluminium stok buigt, bolt deze op in plaats van dat hij breekt. Zelfs wanneer je echt forceert, komt er slechts een buiging in de stok of een klein scheurtje bij het uiteinde.

Glasfiber daarentegen is goedkoper maar is ook zwaar, kan slecht tegen vrieskou en breekt snel. Ook kunnen glasfiber stokken na langdurig gebruik gaan splijten.

Grondzeil

De betere, lichtgewicht tenten hebben een grondzeil van nylon. Dit nylon heeft een PU-coating, om het beter te beschermen tegen de elementen en de verschillende ondergronden. Deze coating maakt het grondzeil waterdicht.

 

Er worden ook wel grondzeilen van PE doek gemaakt. Dit zijn grove vezels die geweven zijn. Dit is een goedkoop materiaal, niet erg robuust en gaat dan ook niet lang mee. Overigens kun je dit oplossen door een extra zeil eronder te leggen. Let er wel op dat er geen weekmakers in het zeil zitten, zo slijt het grondzeil van je tent alleen maar sneller.

 

Ook de waterkolom (hoeveel millimeter water er per cm² op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt) heeft invloed op de prijs van je tent. Ga maar na: in bijvoorbeeld een trekkerstent zit je vaak op je knieën en oefen je dus veel druk uit op een plek. Bij de goedkopere tenten heb je dan snel natte knieën.

Haringen

Haringen houden de tent op de plek en zijn dus van grote waarde. De standaard haringen die bij een tent zitten zijn lang niet altijd geschikt voor harde ondergrond waardoor ze vaak krom worden geslagen. Rotspennen en halfronde haringen zijn relatief goedkoop en makkelijk in gebruik, deze worden dan ook het meest verkocht. Voor zachte ondergronden kun je het beste halfronde haringen gebruiken, voor harde ondergronden liever stalen rotspennen - die zijn wat duurder. Ga je een trektocht maken, dan kies je snel voor lichtgewicht haringen. Het proces om lichtgewicht haringen te maken is weer een stuk duurder. Dit zie je terug in de prijs van de haringen.

Hoe en waar de tent geproduceerd is

De meeste tenten worden in Azië gemaakt. Maar bijvoorbeeld Hilleberg zet zijn tenten in Europa (Estland) in elkaar. Daarnaast zetten ze bij Hilleberg alle tenten op en worden ze handmatig gecontroleerd. Een erg kostbaar proces.

Hoe netjes je tent staat

Uiteindelijk kun je ook gewoon zien wat een betere tent is ten opzichte van een goedkopere: het model, het ‘postuur’ van de tent verraadt namelijk ook veel over met wat voor tent je te maken hebt. Een betere, vaak duurdere tent staat strakker, waardoor de spanning beter verdeeld wordt, wat weer zorgt voor een langere levensduur van de tent. 

Afwerking en details

Dan zijn er nog de verschillen in de afwerking en details van tenten, denk bijvoorbeeld aan betere ritsen in alle deuren, meer mogelijkheden om te ventileren en het aantal seizoenen waarvoor een tent geschikt is. Onze Bever Buitenexperts staan voor je klaar en adviseren je graag over de juiste tent voor jouw kampeervakantie. 

Waar ga je de tent voor gebruiken?

Met hoeveel personen slaap je in een tent? En wat voor reizen maak je vaak? Ga je veel rondtrekken of blijf je langer op een plek? Polyester en nylon tenten zijn lichter en drogen sneller, handig als je vaak je tent in moet pakken. Een katoenen tent ademt beter en is veel steviger, fijn als je langer op één plek staat. Katoen is wel duurder. Daarom zie je dat steeds meer kampeerders kiezen voor technisch katoen, goedkoper dan katoen met bijna alle eigenschappen die een katoenen tent heeft.

 

Hanteer daarom de richtlijn: ga je rondtrekken, kies dan voor een nylon of polyester tent. Blijf je op één plek staan, kies dan voor een tent van katoen of technisch katoen.

 

Ook het aantal personen waarmee jij op kampeervakantie gaat, speelt een grote rol in de prijs van een tent. Hoe meer mensen er in de tent moeten slapen, hoe groter de tent dus is.

Je zal zien dat een 1-persoons tent goedkoper zal zijn dan een 2-persoons tenten of 3-persoons tenten. Maar al die trekkerstenten zullen ook weer goedkoper zijn dan een familietent.

 

Klaar om een tent te kiezen?

Je gaat behoorlijk wat tijd doorbrengen in jouw nieuwe tent. Het is dus belangrijk dat de tent goed bij jouw eisen en wensen past. Maak gebruik van onze keuzehulp bij het kiezen van de juiste tent. En ga langs in een van onze kampeerwinkels en laat je adviseren door een Bever Buitenexpert bij de zoektocht naar jouw perfecte tent.


Zin om met je tent op avontuur te gaan? We’ve got you. Zet je tentje neer op een (meerdere kan natuurlijk ook 😉) van deze vijf leuke tuinen of kampeer op een van deze toffe natuurcampings in Europa.

 


  

Meer buiteninspiratie



Door Bever Klantenservice • Bijgewerkt 06-11-2023

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.