Ultiem buitengeluk. Het is geen wonder dat IJsland het hart van talloze outdoorliefhebbers sneller doet kloppen. Zo ook dat van thru-hiker Elmar. De ervaren wandelaar liep de Laugavegur Trail. Een vierdaagse trektocht die dwars door de ongerepte natuur van IJsland voert.
Uitgestrekte lavavlaktes zover het oog reikt, smaragdgroene bergmassieven en wilde rivieren. En dat is nog maar het topje van de ijs(landse)berg. De Laugavegur Trail ademt avontuur. “Een trail om nooit te vergeten”, vertelt Elmar met een lach. Samen met vier vrienden trok hij eropuit om deze trektocht van 53 kilometer te trotseren.
Onderweg testte Elmar ook z’n lichtgewicht kampeeruitrusting. De NeoAir Xlite slaapmat van Therm-a-Rest en de Hubba Hubba NX2 tent van MSR werden uitgebreid onder de loep genomen. Benieuwd naar Elmars ervaringen en tips? Lees snel verder!
De Laugavegur Trail ligt in de zuidelijke IJslandse Hooglanden en brengt je in vier dagen van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Voor een paar van Elmars vrienden was de tocht een eerste kennismaking met trekking. En die smaakte naar meer. Elmar: “Doordat de trail wat korter is, is het een fijne trail om mee te beginnen. Een deel van de groep had nog nooit gekampeerd. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste keer voor ze!”
De trektocht is dan ook geschikt voor beginnende hikers. “Het is wel fijn als je een iets meer ervaren wandelaar bij je hebt, mochten bijvoorbeeld de weersomstandigheden toch tegenvallen. Je loopt zo’n 5 tot 7 uur per dag en dat kan vrij zwaar zijn met goed gevulde backpack. Je stijgt en daalt heel wat af tijdens de tocht. Het vraagt wat doorzettingsvermogen en flink wat van je conditie. Maar het landschap, de uitzichten en ervaring maken het onvergetelijk. De trail is zo mooi van zwarte lavazanderige trails tot mosgroene bergen, geisers, gletsjers en zelfs vulkanen.”
Net als de afwisselende landschappen die je tegenkomt, verkeren de weergoden in afwisselende buien. Van een heerlijk zonnetje tot genadeloze plensbui; het weer slaat in een oogwenk om. “Ik heb de trail in het zomerseizoen gelopen. Dat is ook de enige optie voor de Laugavegur Trail. Het kan zonnig zijn, maar ook regenen, hagelen en zelfs sneeuwen in de zomer op IJsland”, zegt Elmar.
Gelukkig kun je je hier vakkundig tegen wapenen. “Zorg ervoor dat je altijd goede regenkleding en isolerende laagjes aan hebt. Kleed je in laagjes met merinowol, fleece, hardshell en trek een donsjas aan als het echt koud wordt of als je net aankomt op de camping. Vergeet niet een muts en handschoenen mee te nemen. Probeer zo licht mogelijk te pakken zonder de essentials te vergeten. Neem hoge schoenen en stokken mee om je makkelijk door het terrein te bewegen.”
De Laugavegur Trail is niet altijd even goed aangegeven. Er staan wel bordjes, maar door de mist kun je ze vlug over het hoofd zien. “Neem daarom altijd een GPX-bestand mee, bijvoorbeeld op je mobiel op GPS-ontvanger”, tipt Elmar. “Aan het eind van elke etappe vind je een camping waar je je tent kunt neerzetten. Vaak is er een winkeltje waar je wat snacks kunt kopen en soms een klein restaurant. Er zijn (koude) douches en toiletten bij elke camping. Het is basic, maar genoeg om je comfortabel te installeren voor de nacht.”
Tijdens z’n tocht dutte Elmar op de NeoAir Xlite slaapmat van Therm-a-Rest en had de Hubba Hubba NX2 tent van MSR als tijdelijke thuisbasis. Beide zijn licht van gewicht en makkelijk mee te nemen in je rugzak. Ideaal dus voor een meerdaagse trektocht. Een ander groot pluspunt? Het basiskamp was binnen mum van tijd opgezet!
Elmar: “De slaapmatjes van Therm-a-Rest zijn erg licht en sterk. De ondergrond in IJsland kan ruw zijn, daarom moet het matje van hoge kwaliteit zijn zodat er geen scheurtje in komt en je middenin de nacht opeens op de grond ligt. Doordat je het matje heel compact kunt opvouwen en in de meegeleverde opberghoes kunt stoppen, is het pakvolume laag en daardoor perfect op te bergen in je rugzak.”
Door de bijgeleverde pompzak was de NeoAir Xlite snel opgeblazen. “Blaas het matje niet te hard op, dat ligt een stuk lekkerder”, tipt Elmar. “Als je een paar dagen tot maximaal twee weken gaat hiken, bijvoorbeeld in de Nordics of Schotland raad ik dit matje zeker aan. Je hebt dan genoeg comfort en een fijne R-waarde. Mocht je wat langer op pad gaan dan kun je ook kiezen voor de Therm-a-Rest NeoAir UberLight. Een wat lichtere variant die nog wat kleiner is qua pakvolume.”
Als slaapzak gebruikte Elmar de Hyperion 20 UL Bag Regular slaapzak van Therm-a-Rest. “De Hyperion is voorzien van een donsvulling wat dit een lekkere zachte en warme slaapzak maakt die ook nog eens erg licht is! Tip: gooi de slaapzak meteen uit als je op de kampeerplaats komt. Zo heeft het dons genoeg tijd om weer uitzetten voor ultieme isolatie.”
Ook de Hubba Hubba NX2 tent van MSR kwam goed van pas op de trail. Niet voor niets een klassieker onder te tenten. De Hubba Hubba doorstond het IJslandse weer glansrijk. “Het waaide en regende soms flink in IJsland! De tent heeft het goed gehouden en was niet nat aan de binnenkant. Daarnaast is hij makkelijk op te zetten en groot genoeg voor twee personen én twee grote rugzakken. Door de handige opbergzak met hendel past de tent goed in je backpack”, licht Elmar toe.
“Probeer altijd een zo vlak mogelijke ondergrond te vinden waar je zo min mogelijk de natuur belast. Ik gebruikte de bijgeleverde haringen van de MSR-tent. Deze konden we door de stenige ondergrond niet altijd in de grond slaan. In zulke gevallen leg je de haringen horizontaal en leg je er een heel aantal stenen op zodat je tent toch goed vast staat. De tent is ideaal voor trekkers en langeafstandswandelaars. Hij is makkelijk op te zetten, comfortabel, groot genoeg en ventileert erg goed. Bij mij zit de Hubba Hubba standaard in mijn uitrusting!”
Begint het te kriebelen op pad te gaan? Snappen we helemaal. 😉 Neem een kijkje op de website van Elmar voor meer informatie over de Laugavegur Trail en andere toffe hikes. Naast een overzicht van de etappes vind je er een handige paklijst en trainingsschema. Op zoek naar meer buiteninspiratie? Check dan onze verzamelpagina over lichtgewicht trekking.