Zo onderhoud je je kampeergear

Een felle zon, aangekoekte modder, ongedierte en niet altijd even vergevingsgezinde regenbuien. Je kampeeruitrusting krijgt veel voor de kiezen in de buitenlucht. Met deze handige onderhoudstips pep je je kampeergear weer helemaal op. Zodat je er nog lang van kunt genieten! 

Zorg je goed voor je kampeerspullen dan gaan ze gegarandeerd langer mee. Met af en toe een beetje liefde, een schoonmaaksopje en goede opslagplek kom je al een heel eind. Lees snel verder hoe jij je kampeerinboedel weer fris en fruitig maakt. 

1. Attent voor je tent

Voor je aan je aan de grondige schoonmaakbeurt begint, is het altijd slim om je tent op te zetten. Een kleine apk-keuring. Zo zie je in een oogwenk of er iets mist of stuk is. Loop hierbij alles goed na, ook de elastiekjes en scheerlijnen. Vernieuw de elastieken als de rek eruit is en vervang scheerlijnen alleen met katoenen of gewassen nylon scheerlijnen. Deze houden de waterdichtheid van de katoenen tent intact.

En poetsen maar

Na de inspectie is het tijd voor de grote schoonmaak! Gebruik een borstel of doek en wat lauw water. Zorg ervoor dat je alle naadjes en hoeken van de tent goed afstoft met een zachte borstel. Poets de tanden van de ritsen schoon met een borsteltje. Door het vuil weg te borstelen, loopt de rits lekker door en slijt 'ie minder. De rits kun je ook behandelen met een siliconenspray (WD40).
 

Boen spatranden en ramen schoon met lauw water en laat ze vervolgens drogen. Schrob het grondzeil en de haringen en laat ook deze goed drogen. De stokken was je af met een natte doek.

Vlekkeloos

Is je tent niet vlekkeloos van een kampeertocht teruggekomen? No worries, de meeste vlekken doen geen kwaad en kun je op het tentdoek laten zitten. Elke vlek heeft een andere handelswijze. Hieronder zie je hoe je de vlekken het beste kunt aanpakken:

  • Harsdruppels: Schraap je voorzichtig weg met een mesje of lepeltje. Gebruik iets kouds om de hars hard te maken. Zo is deze er in een handomdraai af. Gebruik hierbij nooit zeepproducten.
  • Algvlekken: Maak korte metten met alg door deze te verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel. Let hierbij wel op dat deze middelen de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek kunnen aantasten. Meestal moet je het doek na gebruik weer waterdicht maken met een impregneermiddel. 
  • Schimmel- of weervlekken: Verdund bleekwater helpt vaak om de grootste vlekken te verwijderen. Doe dit met borstel of spons. Hierna goed afspoelen. Weervlekken compleet laten verdwijnen, lukt bijna niet. Ook al zijn de vlekken voor het oog weg, de schimmel is nog steeds present.
  •  Vogelpoep: Laten drogen en daarna weghalen met een zachte borstel.

Door je tent in te spuiten met een speciale impregneerspray voorkom je vlekken. Check altijd vooraf  van welk materiaal jouw tent gemaakt is. Bij polyester heb je namelijk andere onderhoudsmiddelen nodig dan bij bijvoorbeeld katoen. Kijk ook goed rond waar je je tijdelijke kampeeronderkomen opzet. Ga niet onder een boom staan die hars produceert of waar veel vogels loeren. Zo vermijd je dat je slaapplek ongewenst een potentieel doelwit voor vogels wordt. 

Duurzame tips voor je tent

Voorkomen is beter dan genezen. Een bekend gezegde uit grootmoeders tijd. Door met kleine dingen rekening te houden, vergroot je de levensduur van je tent.

  • Dichte ritsen: Zorg ervoor dat alle ritsen gesloten zijn bij het inpakken.
  • Voorkom lekkage: Leg geen natte spullen op het tentdoek. Zet ook niets tegen de binnenkant van het doek.  
  • Afspanning: Door een goed afgespannen tent, loopt het water er soepel af.
  • Doorluchten: Zorg altijd voor een goede ventilatie, zeker tijdens het koken. Condens kan schimmel tot gevolg hebben.
  • Folieraam en grondzeil: Voorkom contact tussen folieramen en grondzeil van pvc. Het grondzeil kan een afdruk in de folie achterlaten.

 

Kapotte tent

Last van lekkende naden? Goed nieuws: die kun je weer waterdicht maken! Lekkage bij de naden kun je oplappen door nadendichter aan te brengen. Ook een gat of scheur kun je repareren. Dit kan met een (zelfklevende) reparatiedoek. Kies wel voor een doek dat past bij de grondstof van je tentdoek. 

Opbergtips

Goed opbergen is het halve werk. Bewaar je tent schoon en droog op een koele, droge en donkere plek. Zo voorkom je verkleuring en schimmels. Vouw je tent luchtig op en gebruik een oud dekbedhoes of katoenen slaapzak om de tent in op te bergen. Op deze manier krijgt die een goede ventilatie. De draaghoes gebruik je alleen tijdens je reis. 

2. Geen afgematte slaapmat

Een goede nachtrust is een must. En een goed onderhouden slaapmatje draagt daar zeker aan bij. Met zo nu en dan een simpel sopje en wat aandachtpuntjes, verkeert je matje in een topstaat en is 'ie niet meer afgemat. 😉

In vier stappen een schoon matje

Wanneer je direct op je kampeermatras pit, krijgt deze het net wat zwaarder te verduren. Zweet en lichaamsvet trekken zo rechtstreeks de stof in en da’s niet zo tof voor de coating. Dit kan de coating kapotmaken of zelfs losweken van de binnenlaag. Door onderstaand stappenplan maak je je luchtbed in een handomdraai weer kampeerklaar.

 

  1. Blaas het luchtbed op. Dat is makkelijker voor het poetsen. Vergeet niet het ventiel dicht te doen om water buiten te houden.
  2. Maak een sopje van warm water en een beetje milde zeep. Boen met een zachte spons of een doek in cirkelbewegingen over het matje.
  3. Spoel beide kanten goed af en droog de mat af met een handdoek.
  4. Laat het matje leeglopen en hang het aan een waslijn of leg het over een stoel. 

Verleng de levensduur van je slaapmat

Door op kleine aandachtspunten te letten tijdens je kampeertrip, gaat je mat nog langer mee.

 

  • Kijk uit voor scherpe stenen, rondslingerende haringen en andere puntige voorwerpen bij het uitrollen van je slaapmat.
  • Houd je mat uit de buurt van hittebronnen. Gasbranders en knetterend kampvuur kunnen gaatjes branden in je slaapmat.
  • Voedsel of vloeistof geknoeid? Veeg je mat meteen schoon met een natte doek.
  • Pers je lucht in de mat met je longen? Let op dat je dan alleen lucht in het matje blaast en geen vocht.
  • Zet als het warm is overdag het ventiel van je slaapmat open. Zo zorg je dat de lijm binnenin niet losschiet door de warmte.
  • Leg je luchtbed niet in de auto op een hete dag. Door de warmte kan het materiaal smelten. 

Toch een gaatje?

Heeft je luchtbed toch een gaatje? Bij veel matjes wordt een onderhoudssetje geleverd. Probeer deze eerst te vinden. Hier zit ook een instructie bij. Lees hier hoe je je slaapmat repareert.

Goed opbergen is winst

Zorg ervoor dat het matje volledig droog is voor je het opbergt. Anders krijgt schimmel vrij spel en kan de schuimlaag aantasten. Rol het luchtbed uit op een droge, koele plaats. Het neemt zo meer plek in beslag, maar doet wonderen voor de levensduur. De schuimcellen blijven op deze manier in een goede staat. Gebruik de opbergzak alleen op reis.  

3. Een frisse slaapzak voor de schone slaper

Luchten, luchten en nog eens luchten: de basis voor een frisse slaapzak. Hang je slaapzak geregeld buiten, zodat 'ie goed kan drogen. Zo ga je schimmels tegen en hoef je jouw slaapzak niet na elk gebruik te wassen. Je slaapzak te vaak wassen is namelijk funest voor de vulling en na verloop van tijd ook voor de isolatie. Besluit je je slaapzak toch te wassen? Dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Donzen of synthetische slaapzak

De wasbeurt die past bij jouw slaapzak hangt af van het materiaal waarvan hij gemaakt is. Voor je de wasmachine aanzet, is het goed om te weten of je slaapzak een donzen of synthetische vulling heeft. Check daarom altijd het waslabel in je slaapzak. Dit geeft aan hoe je je slaapzak het beste kan wassen. Een aantal tips voor het wassen van je slaapzak:

 

  • Was op 30 graden met een handwasprogramma: Dit geldt voor zowel een synthetische als donzen slaapzak. Gebruik een lage centrifugeerstand
  •  Gebruik nooit wasverzachter of -poeder: Ook al ruikt het lekker, het beschadigt de vulling van je slaapzak en kan de vulling laten klonteren.
  • Gebruik een speciaal wasmiddel voor je donzen slaapzak: Dit komt doordat dons een natuurlijk product is. Was je donzen slaapzak met bijvoorbeeld dit donswasmiddel.  
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel voor je synthetische slaapzak: Wij raden dit wasmiddel aan.
  • Zet de ritsen open: Anders kunnen deze kapot gaan door al het geweld in de wasmachine.
  • Formaat van je wasmachine: Check of je wasmachine groot genoeg is om je slaapzak in te wassen. Als je slaapzak te groot is, kan de wasmachine niet goed doorspoelen. Met als gevolg vlekken in je slaapzak.

Drogen en schudden voor gebruik

Leg je slaapzak na elke wasbeurt te drogen. Zo blijft de vulling op de juiste plek en maximaal isoleren. Een droger is eigenlijk niet geschikt voor slaapzakken. Wil je hier toch gebruik van maken? Doe dan een tennisbal in de trommel. Deze klopt de vulling, waardoor de slaapzak zijn volume niet verliest. Schud de slaapzak zo nu en dan ook op. De vulling blijft hierdoor luchtig en de isolatie behouden.

Lakenzak

De levensduur van je slaapzak kun je verlengen door een lakenzak te gebruiken. Deze komen in allerlei soorten. Als je er een in combinatie met je slaapzak gebruikt, hoeft je slaapzak minder vaak gewassen te worden. 

EHBO bij kapotte slaapzak

Is je slaapzak kapot? Een kleine scheur kun je zelf maken met een naald en draad tijdens je reis. Thuis kun je dit met een naaimachine wat netter herstellen. Je kunt ook reparatietape als noodoplossing gebruiken. Hier kleven wel nadelen aan. Als je de tape eraf wilt halen, is de kans aanwezig dat het gat groter wordt. Daarnaast kan de stof plakkerig zijn door de lijmresten.  

Luchtig opbergen

Net zoals bij de slaapmat en tent, mag je bij het opbergen van je slaapzak de hoes achterwege laten. Plooi de slaapzak op als een deken. Hierdoor wordt de vulling niet samengeperst en kan die luchten. Bewaar de slaapzak daarnaast op een goed geventileerde en donkere plek. Op reis hoef je de slaapzak niet strak op te rollen in de hoes: proppen is het sleutelwoord! Niet alleen makkelijker, maar ook beter voor je slaapzak. 

Kamperen begint bij Bever

Wil je je kampeergear weer klaarmaken voor de zomer? Onze Buitenexperts voorzien je in een onderhoudend gesprek van handige onderhoudstips. Ook helpen ze graag bij het vinden van de juiste kampeerspullen. In onze kampeerwinkels vind je een uitgebreid kampeerassortiment voor jouw trip.
 

Heb je nog een handige kampeerhack voor het onderhouden van je gear? Deel deze met #buitenbegintbijbever op Instagram of Facebook

Door Manon Bimbergen • Bijgewerkt 24-05-2022

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.