Less is more, helemaal als het gaat om ultralicht kamperen. De mindset is hier niet: ‘Wat neem ik mee?’, maar ‘Wat laat ik thuis?’. Het inpakken alleen al is een avontuur! Eén waarbij we je graag helpen.
Lichtgewicht kamperen wordt steeds populairder. Maar je kunt nog een stapje verder: ultralichtgewicht kamperen. We spreken hiervan wanneer je complete bepakking maximaal vijf kilo weegt. Daar zit dus alles in, van je tent tot je waterfilter en zelfs het gewicht van je rugzak. Alleen de kleding die je aan hebt wanneer je op pad gaat en je eten en drinken tellen niet mee in het pakgewicht.
Zo minimaal inpakken, is een uitdaging. Vooral omdat een onsje meer is ‘toegestaan’, maar je met een kilo extra niet meer spreekt van ultralichtgewicht. Kortom: keuzes maken is key.
De meeste lichtgewicht gear is klein (in te pakken). En omdat je sowieso weinig meeneemt, heb je geen al te grote rugzak nodig. Diehard grammenjagers hebben soms al genoeg aan een rugzak met een inhoud van 35 liter. De meeste ultralichtgewicht kampeerders kiezen echter voor een rugzak van grofweg 50 liter. Een fijn exemplaar is de Osprey Levity. Deze tas heeft een inhoud van 60 liter en weegt slechts 870 gram. Ter vergelijking: de Osprey Aether weegt met z’n 65 liter bijna 2300 gram.
Je tent is misschien wel de belangrijkste keuze als het gaat om ultralichtgewicht kamperen. Als je een tent meeneemt van meer dan een kilo, schiet je je doel namelijk al voorbij. Een tent met Dyneema-vezels (zoals die van Samaya) is de allerlichtste keuze. Dit materiaal is waterdicht, supersterk en extra licht, omdat het niet gecoat hoeft te worden. Wel is Dyneema duur in aanschaf en is het transparant, waardoor je niet zo veel privacy hebt. De Telemark 2 van Nordisk is een mooie nylon optie. Deze tweepersoons drieseizoenentent is sterk, veelzijdig en weegt maar 950 gram. Daarbij kun je ‘m binnen vier minuten opzetten. Ook handig: de Telemark 2 heeft een ingebouwde tarp.
Alleen een tarp meenemen, is natuurlijk ook een idee. Net zoals een hangmat of bivakzak. Neem belangrijke factoren als terrein en klimaat altijd mee in je overweging. Zo komt een hangmat in de Alpen niet tot zijn recht. Je hebt immers twee goede bomen nodig om ‘m op te hangen. En hoewel een tarp lichtgewicht is en je geen tentstokken nodig hebt (wandelstokken zijn voldoende), ben je niet volledig beschermd tegen de elementen en vervelende muggen. Een bivakzak is de simpelste optie: een soort laag om je slaapzak. Lichtgewicht en klein, maar niet geschikt voor meerdere dagen, omdat je snel last hebt van condensvocht.
In de VS spot je veel single-wall tents. Je kunt deze tenten vergelijken met alleen een binnentent. Je bespaart daarmee flink wat gewicht, maar in Europa is deze tent een minder goede keuze. Doordat de luchtvochtigheid veel hoger is hier, regent het binnen de kortste keren van condens in je tent.
Om je slaapsysteem af te maken, heb je natuurlijk een slaapmat en slaapzak nodig. Met de Therm-a-Rest NeoAir Xlite Regular zit je eigenlijk altijd goed. Deze 3-seizoenenmat weegt maar 340 gram en biedt genoeg isolatie tot een graad of -5.
Ook wat betreft slaapzakken is de keuze reuze. Een mummyslaapzak is een fijne optie. Die zijn warm, compact en lichtgewicht. Let ook bij het uitzoeken van je slaapzak goed op de comforttemperatuur, zodat je warm genoeg blijft tijdens je trip. Een andere optie is een quilt: een mummyslaapzak zonder rug, die je vast kunt ritsen aan je matje. Je beperkt op die manier het gewicht zonder warmte te verliezen. Dons waarop je ligt isoleert namelijk niet, omdat je het platdrukt.
Kun je niet slapen, omdat je last hebt van een koud hoofd? Trek dan de capuchon van je donsjas over je hoofd. En als je het echt héél koud hebt, kun je die donsjas altijd nog aantrekken in je mummyslaapzak. Een kussen maak je gemakkelijk door de hoes van je slaapzak te vullen met kleding.
Gelukkig telt je eten niet mee als het gaat om pakgewicht. Je rekent namelijk grofweg een kilo eten per dag. Dit kan natuurlijk lichter, maar wanneer je alleen een kleine supermarkt of tankstation tot je beschikking hebt, heb je niet altijd ruime keuze. Gerechten die je in kokend water kunt klaarmaken zijn altijd handig. Rijst en pasta, bijvoorbeeld.
Kies wat betreft kookgerei voor titanium boven aluminium, dat scheelt weer gewicht. Een kookpannetje van 100-200 gram mag je rekenen tot ultralichtgewicht. Een klassieker onder de gasbranders is de MSR Pocket Rocket. Een goede keuze met z’n 73 gram! Check wel altijd of je bestemming passende gastankjes verkoopt en niet alleen Campingaz – dat past namelijk als enige schroeftankje niet op deze brander.
Wat trek je aan en wat neem je mee op je ultralichtgewicht kampeertocht? Het klinkt logisch, maar we benoemen het toch maar even: kleding die je draagt telt niet mee in het gewicht van je bepakking, kleding die je meeneemt wel. Ook hier geldt: pak zo minimaal mogelijk in en kies kleding die aansluit op je tocht. De Alpen zijn immers geen Mount Everest. Hoewel je niet te veel wilt inpakken, gaat veiligheid altijd voor. Zorg dus dat je altijd voldoende lagen inpakt om jezelf warm te kunnen houden.
Kleding van merinowol, bijvoorbeeld van icebreaker of Supernatural, is een slimme keuze. Dit materiaal is namelijk temperatuurregulerend, geurbestendig en sneldrogend. Superfijn, omdat je in de regel één onderbroek aantrekt en één onderbroek meeneemt. Hetzelfde geldt voor een paar sokken en een T-shirt. Merinowol hoef je minder snel te wassen en als je het wast, is het zo droog.
Dit pak je in:
Ook een donsjas is een must. Die houdt je warm als het plotseling afkoelt en als je de juiste koopt, is ‘ie lichtgewicht en klein in te pakken. En dat is belangrijk, want je donsjas zit over het algemeen in je tas en telt dus mee in het pakgewicht. Onder meer de donsjassen van Arc’teryx zijn een fijne keuze. Deze bieden veel warmte in verhouding met het gewicht.
Steeds meer mensen lopen lange afstanden op trailschoenen. Die zijn stukken lichter dan wandelschoenen, maar niet per se de juiste keuze. Buitenexpert en ultralichtgewicht kampeerder Robert tipt: “Zoek eerst goed uit op welk terrein je gaat lopen voordat je schoeisel kiest. Veel grote Amerikaanse trails zijn zogenaamde ezelspaden, een soort grindpad. Trailschoenen zijn dan een prima keuze. Als je gaat wandelen in de Alpen, Dolomieten of Pyreneeën bevind je je in veel ruiger terrein. Ga je door je enkel, dan kun je naar huis. Daarbij kun je op bergpassen sneeuw tegenkomen. Zwaarder schoeisel is dan heel belangrijk om veilig van A naar B te komen.”
Voor het zwaardere werk kies je het liefste voor een categorie B-schoen van bijvoorbeeld LOWA, Meindl of Hanwag. De Hanwag Tatra II (voor heren en dames) is een fijne schoen. Heb je sterke enkels en wil je graag een lage schoen? Dan is de Hanwag Ferrata Light Low een goed model. Dit zijn relatief lichte categorie C-schoenen, die ook gemaakt zijn om te klimmen. Dankzij het klimrandje bij de teen kun je je tenen namelijk goed innestelen tussen rotsen.
Hoe langer je tocht, hoe belangrijker dat je niet te veel spullen meezeult. Zeven dagen met een extra kilo is te doen, maar hoe langer je loopt, hoe heftiger die kilo wordt. Focus niet op wat je meeneemt, maar op wat je thuis kunt laten. Een e-reader is niet voor niets het meest achtergelaten item op Amerikaanse trails! Vooral wanneer je samen op pad gaat, zal je in de praktijk weinig lezen.
Neem je ultralichtgewicht-bepakking ook altijd mee op een testhike. Zo leer je al je spullen kennen voor je op je bestemming bent en kom je minder snel voor vervelende verrassingen te staan. De belangrijkste tip die we kunnen geven: laat veiligheid altijd zwaarder wegen dan je pakgewicht. Je moet jezelf altijd kunnen redden en warm kunnen houden. Neem dus geen slaapzak mee met comforttemperatuur 10 als je temperaturen van -10 verwacht, puur om gewicht te besparen.
Ben jij al een echte grammenjager of wil je ultralichtkamperen graag eens proberen? In onze kampeerwinkels vind je een uitgebreid kampeerassortiment voor jouw tocht. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van ultralichte gear voor jouw trip. Ook geven ze je graag paktips, zodat je de ruimte in je rugzak optimaal benut.
Meer kampeeradvies? Check ons blog en volg ons op Facebook en Instagram.