Light is right! Om met minder grammen in de rugzak op avontuur te gaan, hoef je geen zwaargewicht te zijn in inpakken. Buitenexpert Felix trekt er graag (ultra)lichtgewicht op uit en deelt vijf tips hoe jij jouw kampeeruitrusting en bepakking lichter maakt.
Van de woeste natuur in Schotland tot de Italiaanse Dolomieten: Felix heeft al vele meerdaagse trektochten ondernomen. Gaandeweg is de ervaren hiker gaan besparen op het aantal grammen en benodigdheden. Deze handige lessen die hij onderweg heeft opgedaan, deelt hij graag met je. Lees snel verder!
Om te beginnen met spullen die dubbele diensten kunnen draaien. Wandelstokken die overdag steun bieden, veranderen ’s avonds in tentstokken en een Buff kent talloze toepassingen. Kortom dubbele winst! 😉
“Mijn zitlap dient ook als windscherm tijdens het koken en de isolatiedeken uit mijn EHBO-set gebruik ik als extra isolatie onder mijn slaapmat”, zegt Felix. Het gebruik van producten voor meerdere doeleinden komt wel met een kanttekening. “Als iets stuk gaat, vallen er mogelijk meerdere functies weg. Het is goed om hierbij stil te staan als je items multifunctioneel wilt gebruiken.”
Water neemt een groot deel van je bepakking in beslag. Om het gewicht te verlagen, kun je alleen de hoeveelheid water meenemen die je nodig hebt. Voordat je vertrekt, is het belangrijk de plekken van waterbronnen langs de route te onderzoeken en te berekenen hoeveel je tot het volgende punt nodig hebt.
Daarnaast mag een waterfilter niet ontbreken op je paklijst. “Een waterfilter is mijn grootste gewichtsbesparing geweest naast een tent. Hiermee kan ik ter plekke filteren en hoef ik minder water mee te nemen”, tipt Felix. In onze keuzehulp leggen we uit hoe je een waterfilter kiest en deze gebruikt zodat je van schoon drinkwater bent voorzien.
Laat veiligheid altijd zwaarder wegen dan je pakgewicht. Zorg er altijd voor dat je rugzak is gevuld met voldoende water, eten en spullen om warm te blijven. Neem nooit onnodig een risico als je licht bepakt op avontuur gaat. Veiligheid voor alles!
Tijdens een meerdaagse trekking verbrand je een hoop energie. Geregeld en voedzaam eten (lees: met veel calorieën) is daarom cruciaal. Naast vriesdroogmaaltijden geven snacks je tussen het hiken door de nodige boost. Felix: “Noten en olijfolie leveren veel calorieën voor weinig gewicht. Ook M&M’s zijn een uitstekend tussendoortje: ze zijn calorierijk en smelten minder snel, wat ze ideaal maakt voor onderweg.”
Felix bespaart vooral door kritisch te kijken naar het aantal items. “Hoe langer je loopt per dag, hoe minder comfort je nodig hebt. Je zet ’s avonds je tent op breekt deze ’s ochtends meteen af. Dan heb je minder kleding nodig omdat je veel in beweging bent.”
Vraag jezelf daarbij af of je elk item echt nodig hebt. Felix: “Aan het einde van je tocht kun je noteren welke spullen je niet hebt gebruikt. Deze kun je de volgende keer thuislaten. Loop je met gezelschap, dan kun je het gewicht verdelen en hoef je niet alles dubbel mee te nemen.”
Echt massa besparen doe je op de ‘Big Four’: de tent, slaapzak, slaapmat en rugzak. In onze Beginnersgids lichtgewicht kamperen lees je hoe je gewicht bespaart op deze basisitems en welke factoren hierin een rol spelen.
Voor een overzicht van je paklijst en het gewicht van elk item, kun je de app LighterPack gebruiken. Hiermee zie je in een oogopslag hoe zwaar alles is en kun je gemakkelijk aanpassingen maken om lichter op pad te gaan.
Ruil de regenhoes van jouw rugzak om met een grote waterdichte zak binnenin je tas. Dit beschermt je spullen tegen ongewilde nattigheid, scheelt in gewicht en pakt compacter in, vertelt Felix. “In een grote waterdichte zak kun je alles proppen en efficiënter inpakken. Gebruik eventueel een extra drybag voor je slaapzak om deze droog te houden en verpak je eten in ziplocks. Dit scheelt veel volume en je kunt de ziplocks gebruiken om je afval te bewaren.”
Als het op bepakking aankomt, is er niet één gouden manier. Slaap je net wat lekkerder op een dikker luchtbed of heb je graag een paar extra droge sokken bij de hand: neem deze vooral mee. “Wat je fijn vindt, is heel persoonlijk en voor iedereen verschillend. Test uit wat je fijn vindt en bespaar hier niet op. Een trektocht moet wel leuk blijven”, besluit Felix.