Buiten is voor iedereen. En voor iedereen anders. Sang Jae (30) piekert soms weken over een klim van dertig seconden. De combinatie van het fysieke en het mentale is precies waarom hij verzot is op boulderen. Er komt geen klimuitrusting aan te pas; het enige wat je nodig hebt is een wendbaar lijf, een goed stel hersens en klimschoenen met grip. Klinkt dit als een droom? Expert Sang Jae geeft je handige beginnerstips én verklapt waar je het mekka voor boulderaars vindt.
Voor de duidelijkheid: boulderen is een vorm van klimmen. Het belangrijkste verschil is dat je bij klimmen een harnas draagt en een touw gebruikt, terwijl je bij boulderen puur op je handen vertrouwt. Je gebruikt geen touw, geen harnas en draagt geen helm. Er ligt wel een valmat, maar de hoogtes zijn aanzienlijk lager dan wanneer je klimt. “Normaal klimmen is als een marathon; boulderen is alsof je honderd meter sprint terwijl je een rubiks kubus moet oplossen,” lacht Sang Jae.
“Voor boulderen heb je minder uithoudingsvermogen nodig, maar het is veel explosiever. Het mentale aspect speelt een grote rol. Een boulder is eigenlijk een grote puzzel: je denkt van te voren helemaal uit waar je je handen en voeten neer moet zetten om zo soepel mogelijk de top te bereiken.”
Daar staat bewust ‘soepel’ in plaats van ‘snel’. Snelheid vindt de 30-jarige verkoper uit de Bever-winkel op het Gelderlandplein in Amsterdam minder belangrijk. “Natuurlijk speelt het wel een rol en neem ik me vaak genoeg voor om binnen dertig seconden de top te bereiken. Maar in de kern gaat het mij er vooral om dat ik zo soepel en beheerst mogelijk boven kom. Een route in zo min mogelijk grepen – zo ‘schoon’ mogelijk heet dat – afleggen is mijn ultieme doel. Het acute overwinningsgevoel als het gelukt is, is geweldig.”
Daar staat bewust ‘soepel’ in plaats van ‘snel’. Snelheid vindt de 30-jarige verkoper uit de Bever-winkel op het Gelderlandplein in Amsterdam minder belangrijk. “Natuurlijk speelt het wel een rol en neem ik me vaak genoeg voor om binnen dertig seconden de top te bereiken. Maar in de kern gaat het mij er vooral om dat ik zo soepel en beheerst mogelijk boven kom. Een route in zo min mogelijk grepen – zo ‘schoon’ mogelijk heet dat – afleggen is mijn ultieme doel. Het acute overwinningsgevoel als het gelukt is, is geweldig.”
“Ik vind het juist tof om te kijken of ik een andere route kan nemen dan m’n voorgangers”
Daartegenover staat dat buiten boulderen uitdagender is. “In een klimhal zijn er felgekleurde grepen om je te ‘begeleiden’, buiten zijn die er niet. Als een rots vaker beklommen is, zie je vaak wel de magnesiumstrepen van eerdere klimmers. Dat kun je als leidraad gebruiken, maar eigenlijk is zo’n rots volledig open voor je eigen interpretatie. Ik vind het juist tof om te kijken of ik mijn voet ergens anders neer kan zetten, en waar ik vanuit daar naartoe kan worstelen.”
Goede grip hebben is een absolute must. “Schrik niet: ik heb eigenlijk schoenmaat 42,5, maar tijdens het boulderen draag ik schoenen in maat 39. Dan zitten ze heel strak en kan ik niet glijden. Leren klimschoenen rekken wat meer mee waardoor de vorm zich wat meer naar jouw voet aanpast. Synthetische schoenen vereisen wat meer passen en meten.”
“Ik zweer zelf al jaren bij de klimschoenen van La Sportiva, die zijn echt perfect. Ik koop ongeveer elk jaar nieuwe schoenen, en dat is relatief nog best lang. Je kunt ze anders ook bij Bever laten verzolen. Zelf heb ik net weer een nieuw paar gekocht: de Solution. Welke schoenen je ook koopt, zorg dat ze van leer zijn, dat de pasvorm goed is en dat ze krap, maar niet té strak zitten.”
Aan de kleren die hij tijdens het boulderen draagt, heeft Sang Jae een paar eisen. “Met stip op één: dat ze niet te strak zitten. Als kleren wat wijder vallen, heb ik meer bewegingsvrijheid. Daarnaast moeten kleren licht zijn en vooral niet van katoen zijn. Dan wordt het zo plakkerig als je zweet. Ik draag vooral shirts en shorts van Patagonia en die zijn heel fijn. Ze blijven lekker koel en zijn verrassend slijtvast.”
De moeilijkste boulderroute die hij ooit aflegde, was in een klimhal in Den Haag. “Ik deed er anderhalve maand over om mezelf op die klim voor te bereiden. De route uitdokteren, en vervolgens de skillset trainen die ik nodig had om ‘m te halen. Toen het me eindelijk lukte, voelde het alsof ik de hele wereld aankon. De euforie was geweldig.”
Als het zou kunnen, zou Sang Jae morgen in de auto richting het Franse Fontainebleau stappen. Hij was er al een paar keer met vrienden en met zijn trainingsgroep. “Fontainebleau is een prachtig natuurgebied in de buurt van Parijs. Dat is echt het mekka voor boulderaars. Er zijn verschillende rotsen en routes die perfect zijn om te beklimmen.”
“Ik wil mijn eerste Roof-klim aan mijn overleden vriend opdragen"
Hij hoopt snel weer die kant op te gaan. Al was het maar om de beroemde ‘Roof’ te beklimmen. “Eigenlijk ben je pas een echte boulderaar als je die rots ooit beklommen hebt. Alleen al daarom wil ik hem beklimmen, maar ook om een meer persoonlijke reden. De vriend die me voor het eerst meenam naar Fontainebleau is een paar jaar aan een hersentumor overleden. Ik wil mijn eerste Roof-klim aan hem opdragen.”
Benieuwd of boulderen of klimmen wat voor jou is? Ga naar een van de vele indoor klimhallen in Nederland en probeer het uit. Om het vervolgens natuurlijk ook in de buitenlucht te doen! Neem vooral deze handige tips van Sang Jae ter harte:
Shop je ideale klimoutfit online of kom naar een van de Bever-winkels en laat je adviseren door een van onze buitenexperts. Zin om wat voorwerk te doen? Lees dan alvast over wat er bij het kiezen van de perfecte klimschoen zoal komt kijken.
Op zoek naar meer klimtips en -inspiratie? Check dan deze toffe klimmuren in Nederland, volg deze tips om klimblessures te voorkomen of geniet van een andere tak van de klimsport in een klimbos. Daar ga je als Bever Buitenvriend trouwens naartoe met korting!