De Olympische Spelen zijn dit jaar wel heel speciaal. Sportklimmen is namelijk dit keer voor het allereerst te zien als Olympische sport! 3 tot en met 6 augustus staat in het teken van de klimsport. Hoe dat in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten leggen we samen met de NKBV haarfijn uit.
Het jaar 2021 is een geweldig jaar voor internationaal klimmen. Dit jaar, of eigenlijk sinds de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio in 2020, maakt de sport voor het eerst in de geschiedenis deel uit van het grootste en belangrijkste sporttoernooi ter wereld. Om deze overwinning te vieren zetten we het klimmen in the spotlight en leggen we met hulp van de NKBV uit hoe het Olympisch klimmen eruit komt te zien.
Headerfoto: Eddie Fowke/IFSC
Foto: Eddie Fowke/IFSC
In 2019 hebben twintig heren en twintig dames uit negentien landen zich via een ingewikkeld kwalificatiesysteem geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Japan, De Verenigde Staten en Frankrijk zijn, met ieder vier klimmers, de landen met de meeste deelnemers. Nederland doet helaas niet mee met het sportklimmen. De Nederlandse topper Tim Reuser heeft wel geprobeerd zich te plaatsen maar dit lukte nét niet.
Hoewel het jammer is dat Nederland niet gekwalificeerd is, vind de NKBV (en wij ook!) het natuurlijk geweldig nieuws dat sportklimmen onderdeel is geworden van de Olympische Spelen! Maar hoe wordt dit onderdeel precies vormgegeven?
Het is even een gepuzzel, want de klimsport is niet te zien via de reguliere televisiezenders. Gelukkig kun je op andere manieren de livestreams bekijken van de vier wedstrijddagen in Tokio.
Op de website van de NKBV vind je het volledige programma én links naar de livestreams.
Popcorn at the ready en veel kijkplezier!
Foto: Sytse van Slooten/IFSC
Klimmen is een brede sport met allerlei verschillende takken. Om op de Olympische Spelen een zo divers mogelijke wedstrijd te creëren is ervoor gekozen om de drie wedstrijddisciplines van de klimsport te combineren, zodat er uiteindelijk één resultaat per atleet is voor alle disciplines.
Bij het onderdeel speed is het, zoals de naam al aangeeft, de bedoeling om zo snel mogelijk een vijftien meter hoge wand te beklimmen. Speed climbing wordt uitgevoerd op een klimmuur waarop de route altijd hetzelfde is. Speed is daarmee de discipline die je het meest specifiek kunt trainen. Bovenaan de wand zit een elektronische plaat die de tijd laat stoppen zodra een klimmer erop slaat. Een speedrace is razendsnel voorbij. Het wereldrecord staat momenteel op 5,208 seconden.
Waar het onderdeel speed draait om explosiviteit en snelheid is bij boulderen voornamelijk denkkracht vereist. Een boulder lijkt soms net een puzzel die opgelost moet worden. Op een vier tot vijf meter hoge klimwand zijn maar weinig klimgrepen bevestigd, waardoor klimmers soms haast onmogelijke capriolen moeten uithalen om de top te bereiken. Het is de bedoeling om binnen vier of vijf minuten met zo min mogelijk pogingen de top te behalen. Bij dit onderdeel zijn de klimmers daarnaast niet gezekerd.
Lead wordt ook wel als het koningsnummer in de klimsport gezien. Klimmers moeten op een wand van minimaal vijftien meter, die ook nog eens voorover helt, zo hoog mogelijk zien te komen. Een klimmer heeft daarvoor zes minuten de tijd. De route is elke wedstrijd anders. De klimmer neemt zijn eigen touw mee omhoog en klipt deze gedurende de route in setjes in de wand om gezekerd te zijn. Atleten worden getoetst op verschillende vaardigheden zoals lenigheid, kracht, inzicht en uithoudingsvermogen. Bij lead draait de klim om tactiek. Klimmers strijden na elkaar in dezelfde route, maar wie het hoogst in de route komt, wint. De klimmer krijgt hier één poging voor. Hoewel de route binnen een vastgestelde tijd moet worden afgelegd, is de snelheid pas relevant bij een gelijke eindstand.
Foto: Eddie Fowke/IFSC
De drie wedstrijddisciplines binnen de klimsport: lead, speed en boulderen worden tijdens de Olympische Spelen in Tokio gecombineerd tot een gemixte discipline: combined. Atleten doen mee aan alle drie de afzonderlijke disciplines op één dag. De uitkomst van de scores op de verschillende onderdelen worden met elkaar vermenigvuldigd.
Tijdens de kwalificatiewedstrijden, die plaatsvinden op dinsdag 3 augustus en woensdag 4 augustus, voeren de atleten alle drie de disciplines uit. De dag begint met speed climbing. Op basis van de beste tijd wordt er een ranking opgemaakt van 1 tot en met 20. De klimmer met de snelste tijd krijgt de ranking 1.
Na een korte pauze van dertig minuten gaan de deelnemers verder met het volgende onderdeel van de wedstrijd: boulderen. Dit volgt het format dat normaal gesproken wordt gehanteerd tijdens de halve finale van de World Cup Boulder. Iedere klimmer krijgt vier boulderroutes voorgeschoteld waarvoor ze vijf minuten per boulder de tijd hebben. Tussen elke twee boulders krijgen de klimmers vijf minuten pauze. Ook voor dit onderdeel zal een ranking worden opgesteld.
Na een pauze van twee uur start de laatste discipline: lead. Dit onderdeel is vergelijkbaar met het halve finale format van een World Cup Lead. De route is zo uitgezet dat hoe hoger je komt de route steeds een beetje moeilijker wordt. Op basis van hoe hoog de klimmer is gekomen wordt er weer een ranking opgemaakt.
De drie behaalde rankings worden per deelnemer vermenigvuldigd: dit is de eindscore. Hoe lager het getal hoe beter je het gedaan hebt. De acht klimmers met de laagste score gaan door naar de finale.
De finalewestrijden, die plaatsvinden op donderdag 5 augustus en vrijdag 6 augustus, bestaan tevens weer uit de drie wedstrijddisciplines, alleen zijn sommige formats per onderdeel iets aangepast. De klimmers beginnen net als tijdens de kwalificatieronde weer met het onderdeel speed. Echter is het nu een afvalrace.
Na een kwartier pauze gaan de finalisten door met het onderdeel boulderen. Ze krijgen nu drie boulders voorgeschoteld, maar krijgen nu nog maar vier minuten klimtijd per boulder. Ook nu wordt er weer een ranking gemaakt.
Na het boulderen krijgen de finalisten slechts een kwartier pauze voordat ze beginnen met het allerlaatst onderdeel. Lead is in de finale exact hetzelfde als in de kwalificatie, maar door de korte pauze is het onderdeel wellicht het zwaarste van de hele finale. Er wordt weer een ranking gemaakt en de drie rankings worden weer vermenigvuldigd voor de einduitslag.
Het belooft een spannende vier dagen te worden en we zijn reuze benieuwd wie de allereerste Olympische klimmedailles gaan veroveren!
Foto: Eddie Fowke/IFSC
Geënthousiasmeerd door al deze interessante informatie over klimmen? Kijk dan vooral eens op de website van de NKBV. De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging is een bron van informatie over de toffe sport.
Om zelf te leren klimmen kun je een klimcursus volgen. Tijdens zo’n cursus leer je hoe je moet zekeren en leer je de basistechnieken om zo efficiënt mogelijk routes te klimmen. Als je een cursus hebt gevolgd, ontvang je een klimvaardigheidsbewijs: een bewijs dat je zelfstandig kunt klimmen en zekeren.
De NKBV biedt een verscheidenheid aan klimcursussen waarmee jij je klimcarrière kunt beginnen. Op deze pagina vind je daarnaast informatie over toffe klimevents en clinics in de buitenlucht.
Ook kun je gerust een klimhal bij je in de buurt binnenstappen en informeren naar een introductieles. Hierbij worden alle basisprincipes van het klimmen uitgelegd en kun je het eens uitproberen.
Klimmen vereist de juiste uitrusting. We hebben een lijst gemaakt met producten die niet kunnen ontbreken wanneer jij de (klim)uitdaging aangaat!
Wil jij je ook eens aan een pittige klim wagen? Of de Nederlandse klimhallen verkennen met een goede klimuitrusting? Kom dan eens langs bij Bever Utrecht, de Bever-winkel met een wat breder klimassortiment, of neem een kijkje op onze website voor ons uitgebreide online klimassortiment!
Op zoek naar meer klimtips en -inspiratie? Check dan deze toffe klimmuren in Nederland, volg deze tips om klimblessures te voorkomen of geniet van een andere tak van de klimsport in een klimbos. Daar ga je als Bever Buitenvriend trouwens naartoe met korting!