De Dutch Oven is hot and happening onder buitenmensen, en terecht. Als je nu denkt: ‘de wát?’, wacht dan even. Geheid dat je 'm kent: zo'n robuuste, gietijzeren pan op pootjes. Eigenlijk is het gewoon een fancy braadpan. Het goedsluitende deksel met opstaande rand maakt 't mogelijk de pan in het vuur te zetten en er kooltjes bovenop te leggen. Inderdaad, zo maak je je eigen buitenoventje. Geen wonder dat de pannen zo populair worden: ze zijn mega-veelzijdig en heel geschikt voor outdoor cooking. Wij delen 5 lekkere recepten om snel uit te proberen!
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het klaarmaken in de Dutch Oven (de 'DO', voor intimi). Van pannenkoeken tot chili en van pizza tot complete ovenschotels. Het ontwerp van de pan maakt dat 'ie de warmte goed verdeelt en vasthoudt, waardoor je 'm ook goed kunt gebruiken om in te bakken of voor een laaaang suddergerecht.
Okee, je snapt 'm. Door naar de recepten!
Is er een klassieker gerecht dan het Amerikaanse mac & cheese? Een heerlijk warm en smaakvol comfort-gerecht! Om deze all time-classic nét een beetje 'n avontuurlijke bite te geven, kiezen we voor dit recept van adventuresportnetwork.com. Hier worden namelijk pittige kaas bij gebruikt en vleugje (of wat meer...) peper. Maar het echt verrassende element van dit recept zijn de cornflakes als topping: die maken deze lekkernij helemaal af! Komt 'ie:
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten:
- 3 kopjes (volkoren) schelpjespasta
- 3 kopjes water
- 2 eetlepels boter
- 1/3 kopje geschaafde Montery Jack kaas
- 1/3 kopje cheddar kaas
- 1/3 kopje Gruyère kaas
- 1 kopje cornflakes, geplet
- Verse rode peper of chilivlokken naar smaak 😅
Bereiding:
- Plaats de Dutch Oven op 't fornuis op hoog vuur
- Giet het water erin en voeg een snuf zout toe
- Dek af en breng aan de kook
- Terwijl je wacht tot het water kookt, snijd je de rode peper in kleine ringen of zet je de chilivlokken apart
- Voeg, als het water kookt, de pasta toe en dek opnieuw af. Kook ongeveer 12 minuten, tot de pasta bijna klaar is
- Voeg de rode peper of chilivlokken toe aan de kookpasta en laat nog 3 minuten doorsudderen
- Zet het vuur lager. Let op: niet afgieten!
- Voeg boter en kaas toe. Roer tot het een egaal mengsel is
- Strooi er gecrunchte cornflakes over, om de bovenkant van de pasta te coaten
- Dek af en bak nog eens 3-5 minuten af
- Garneer met peterselie en vers gemalen zwarte peper
Goed blazen - want heet! - en dan: genieten!
Als je de hele dag buiten bent, kun je wel wat energie gebruiken. Vaak gaat zowel iets zoets als iets heel hartigs er dan wonderbaarlijk goed in. Maar waarom kiezen? Op kampvuurkok.nl vonden we dit lekkere recept voor een damper (traditioneel Australisch brood) met banaan, spek en kaas. Misschien een beetje ongebruikelijk, maar dat is nou juist zo interessant. En eerlijk: deze smaak klinkt ons echt te goed in de oren! Wat vind jij? Hieronder de uitleg hoe je deze bijzondere damper bouwt.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30-40 minuten
Ingrediënten voor de damper:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- Een halve theelepel zout
- 100 gram roomboter
- Een halve beker water
Nodig voor de vulling van banaan, spek en kaas:
- 3 kleine bananen
- 3 grote plakken bacon
- 250 gram geraspte (oude of belegen) kaas
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Meng eerst alle droge ingrediënten van het brood en wrijf de boter erdoorheen
- Voeg vervolgens het water en de melk toe en kneed tot een zacht en soepel deeg
- Rol het deeg met een deegroller tot een dikte van circa 1,5 cm en een doorsnee van 25 tot 30 cm
- Prak de bananen en plaats het prakkie in een cirkel op het deeg
- Houdt vanaf de buitenste rand van het deeg en vanuit het middelpunt van de cirkel, zo'n 5 cm vrij
- Snij de bacon (of het spek) in kleine reepjes en leg deze over de bananen
- Strooi de kaas over de banaan
- Vouw de damper dicht door de buitenster rond over de vulling heen te leggen en deze in het midden goed vast te drukken met een vork, je vingers of een mes
- Bak de damper in 30 tot 40 minuten gaar
Klaar! Laat je weten hoe die van jou smaakte?
Ingrediënten:
- Een stuk zalm van ongeveer 15 cm lang (van een hele zalm)
- 3 kopjes maiskorrels, vers of uit een blikje
- 50 gram boter (gesmolten)
- 3 eetlepels citroensap
- Een half kopje gesneden ui
- Een halve citroen in plakjes
- Zout
- 30-50 gram Parmezaanse kaas (neem zo’n vast stuk en rasp het zelf, veel lekkerder!)
Bereiding:
- Start het vuur zodat je straks genoeg kooltjes hebt om op 160 graden te kunnen bakke
- Doe de maiskorrels in de Dutch Oven en bedek de hele bodem
- Strooi zout naar smaak in de binnenkant van de zalm
- Vul nu de zalm door steeds een plakje ui en een plakje citroen afwisselend neer te leggen.
- Giet nu een cup water in de DO
- Leg de zalm op de mais
- Doe het deksel op de pan en bak de zalm gedurende ongeveer een kwartier op 180 graden
- Strooi de Parmezaanse kaas over de zalm
- Bak opnieuw gedurende 15 minuten of tot de zalm niet meer glazig is
- Deze zalm is lekker met rijst of noedels
Ennn dat was 'm. Smullen maar!
Bij het buitenkoken hoort natuurlijk ook gewoon een goed potje stoof met rundvlees. Het fijne aan een stoofpot is dat het zo lekker lang duurt voordat het klaar is. Dat betekent: extra lang buiten de voorpret beleven van je heerlijk geurende buitenmaaltje. Voor dit recept van kookbroeders.nl gebruik je behalve mooi rundvlees ook flink wat winterpeen. Goede kost, ook zeker voor straks in het najaar!
Ingrediënten:
- 500 gram boeuf bourgignon vlees runderlappen
- Mooi stoofrundvlees (bio a mijotier)
- Bloem om het vlees mee te bestuiven
- 3 grote aardappels
- 2 winterpenen
- 2 grote tenen knoflook
- Peperkorrels met zout
Bereiding:
- Doe olie in de pan en laat het geleidelijk warm worden.
- Bestuif het rundvlees met de bloem en braad aan in de Dutch Oven
- Voeg de knoflook en de gekneusde peperkorrels en zout toe
- Doe de uien erbij, en stoof deze een tijdje met het vlees mee. Tip: snijd de uien in de lengte, dit zorgt voor meer smaak
- Voeg warm water toe aan je pan (belangrijk: te koud water geeft kans op scheuren van je Dutch Oven). Het water zorgt ervoor dat het vlees met de uien kan gaan stoven. Laat de stoofpot niet te snel te heet worden, het is echt een slow food maaltijd
- Schil ondertussen de aardappels in kleine blokjes en de winterpenen in iets grovere stukken. Voeg ze samen aan de stoofpot toe
- Lekker met versgebakken Frans (stok)brood, om ook die laatste restjes stoof goed te benutten
Klaar! Laat je weten hoe die van jou smaakte?
Wat is er beter dan de geur van versgebakken pizza? De geur van versgebakken pizza, buiten. Een pizza(slice) doet het al-tijd goed: als late lunch, second breakfast, middaghap, (vroege) borrelbite of als diner. Met onderstaand recept van buitenkookproducten.nl maak je een heerlijke outdoor-variant van dit op zichzelf al perfecte gerecht!
Ingredienten:
5 of 8 liter Dutch Oven met 15 kolen bovenop, 9 kolen onder de pan
pizzabodem of plakjes pizza deeg (diepvries) van Koopmans
30 stuks pepperoni (of favoriete vlees-topping)
1 kop pizza of pastasaus
1/4 theelepel. knoflookpoeder
1/4 theelepel. paprika
Een halve theelepel Italiaanse kruiden
- 1/4 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel basilicum
- 1 kop gesnipperde kaas
- Zonnebloemolie
- Optioneel: gehakte uien, olijven, pepers, artisjokken of wat je ook maar lekker vindt voor pizza-topping
Bereiding:
- Vet de Dutch Oven in met zonnebloemolie
- Gebruik voor de bodem bijvoorbeeld plakjes pizzadeeg uit de vriezer, en laat die eerst een beetje ontdooien
- Snijd stukjes pepperoni doormidden
- Leg bakpapier in je Dutch Oven zodat je de pizza er straks makkelijk uit kunt tillen. Maak 'm zo groot dat hij net boven de deksel van de pan uit komt waardoor je de pizza er makkelijk uit kunt tillen als hij klaar is. Het is dus handig als het bakpapier ook iets omhoog staat tegen de randen van de pan
- Plaats de plakjes pizzadeeg en de stukjes pepperoni in de Dutch Oven
- Voeg saus toe en strooi er gelijkmatig kruiden overheen. Roer voorzichtig om de kruiden en vlees gelijkmatig te verdelen
- Laat het rijzen tot het volume ongeveer verdubbelt, dit duurt ongeveer 45 minuten. Gebruik je een kant-en-klare pizzabodem uit de diepvries dan hoeft dit niet (maar die heb je dan wel eerst iets laten ontdooien!)
- Plaats de Dutch Oven op de houtskoolbriketten en plaats briketten op het deksel
- Laat de pizza nu minimaal 25 minuten bakken. Essentieel punt hierbij: weersta de verleiding om tussentijds onder de deksel te kijken!
- Til daarna pas de deksel op om te checken of de pizza gaar is (je kunt even een sateprikker of vork ergens in 't deeg prikken)
Smakelijk!
En, al trek? Zoals je in de recepten kunt zien laat de Dutch oven zich ook goed gebruiken op je gewone fornuis, of zelfs op de Green Egg. Bij Bever hebben we ook een aantal Dutch Ovens in ons assortiment. Wil je die eens van dichtbij bekijken, vasthouden of er gewoon wat meer over weten? Kom dan langs in een van onze winkels! We helpen je graag.
Meer food-inspiratie? Bekijk het interview met BBQ-master Jord Althuizen of ga terug naar het blog.