Misschien heb je geleerd dat je je donsjas verre van regen moet houden. En inderdaad: nattigheid en dons gaan in de regel niet zo goed samen. Maar je hoeft je donsjas niet per se in de kast te laten hangen als je buien verwacht. Zeker de nieuwe jas van Haglöfs niet!
Standaard dons verliest zijn isolerende functionaliteit wanneer het nat wordt. Je doet er dus goed aan om een waterdicht jack over je donsjas aan te trekken bij regenachtig weer. Eerder deelden we al waarom vocht en dons nu eigenlijk niet goed samengaan en wat je kunt doen om toch jaarrond van je donsjas te genieten. Nu hebben we een nieuwe tip in de vorm van Haglöfs Micro Nordic Down Hood.
De Nordic Down Hood ziet eruit als een gewone donsjas, maar is dit zeker niet. Hij is namelijk gevuld met zogenoemd hydrofoob dons – uiteraard RDS-gecertificeerd. Helemaal waterdicht is de jas niet, maar Haglöfs garandeert dat je in ieder geval 84 uur kunt rekenen op waterafstotendheid. Doordat het dons geïmpregneerd is, houdt de jas lichaamswarmte binnen terwijl vochtigheid buiten blijft.
Dat ‘ie je warm houdt, is trouwens ook te danken aan het ‘body mapped’ ontwerp dat ervoor zorgt dat de juist je op de essentiële plekken warmte vasthoudt. Dankzij dit ontwerp kon de jas licht van gewicht blijven. En nu we het toch over het ontwerp hebben: de jas misstaat niet in de bergen, maar zéker ook niet in de stad.
Ik heb de jas tijdens een flinke boswandeling in het Lage en Hoge Bergse Bos in de gemeente Lansingerland getest. Het was een wandeling van iets meer dan 11 kilometer. Het eerste deel, in het Lage Bergse Bos, bestond voornamelijk uit vlak gebied. Het tweede deel, in het Hoge Bergse Bos, was wat heuvelachtiger. Het was een mooie herfstdag met een temperatuur van rond de 9 graden met af en toe wat regen.
Het eerste wat me opviel aan de jas is de kwaliteit van het materiaal en hoe netjes het afgewerkt is. De jas heeft een moderne look en heeft een regular fit. Je ziet ook dat er goed is nagedacht over de technische aspecten. Zo heeft de jas alleen daar waar je het nodig hebt meer isolatie, zodat ‘ie niet onnodig zwaar wordt.
De jas is gemaakt van een zachte buitenstof. Het voelt zowel aan de binnenkant als de buitenkant heel zacht aan. Bij de mouwen en aan de onderkant is de jas afgewerkt met een elastiek wat er voor zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen en je dus lekker warm blijft.
De jas heeft een regular fit maar voelt wat ruim. Dit is wel fijn als je een wat dikkere trui eronder aan hebt, maar in mijn geval had ik alleen thermoshirt aan. Dan voelt het wel enigszins ruim.
Doordat de jas een regular fit heeft, zit ‘ie niet te strak en heb je veel bewegingsvrijheid. Je krijgt het snel warm wanneer je gaat bewegen, maar de jas ademt heel goed. In het Hoge Bergse bos ging ik wat intensiever wandelen, toen vond ik het wel iets te warm worden. Ik heb de rits toen een stukje open gezet voor wat meer ventilatie.
Tijdens de wandeling moest ik de jas af en toe naar beneden trekken. Dit kwam door het elastiek aan de onderkant, dit kan bij de heup ietwat omhoog trekken.
De jas kan zeker veelzijdig gebruikt worden. Hij heeft een moderne look voor in de stad maar heeft ook de technische aspecten voor een actieve/lange boswandelingen. De jas kan voor al je koude buitenactiviteiten gebruikt worden. Je blijft zeker warm en droog!
Tijdens de wandeling heeft het wel geregend. Hier heb ik helemaal niks van gemerkt qua temperatuur. De jas blijft goed isoleren en ik bleef droog. Zelfs na kilometers in de regen te hebben gelopen. Daarnaast heeft de jas een capuchon. Deze sluit heel goed af rond de kin. Zo heb je minder kans dat er water de jas in druppelt. Verder heeft de capuchon een flapje wat extra bescherming geeft tegen regen. De jas blijft, door de keuze om in bepaalde plekken meer isolatie te gebruiken, goed warm.
De jas zou ik aan iedereen aanraden die tijdens een koude dag van buiten wil genieten en genoeg heeft aan één jas. Je hoeft je geen zorgen te maken om het weer. Voor kou en regen heb je aan deze jas genoeg. Voor een boswandeling of een rondje in de stad is deze jas een no-brainer.
Het is een fantastische jas die niet alleen voor het Nederlandse weer en landschap is ontworpen. Ik ga deze jas zeker meenemen naar mijn volgende bergavontuur. Het biedt genoeg bescherming tegen de elementen tijdens een wandeling en ik hoef niet bang te zijn als het weer omslaat.
Wil je in Nederland oefenen met bergwandelen? Dan heb je, verrassend genoeg, voldoende routes om uit te kiezen. Trek je Haglöfs Micro Nordic Down Hood-jas aan, en verken het bergachtige Nederlandse landschap 😉.Je hoeft je gelukkig geen zorgen te maken om het weer!
1. Wandelroute Veluwezoom-Posbank
Een van de beste plekken in Nederland om in korte tijd veel hoogteverschil te maken is op de Wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route van 5 kilometer voert je vanaf het bezoekerscentrum heen en terug over de Posbank met schitterende uitzichten over het Herikhuizerveld.
Als je gaat wandelen in Zuid-Limburg, voel je ongetwijfeld je kuiten branden en maak je aardig wat hoogtemeters. Van de Vaalserberg gaat je hart zeker sneller kloppen. De wandeling start en eindigt in Vaals. Op het hoogste punt bereik je daarnaast het Drielandenpunt. Je loopt een stukje over de grens met België, hebt mooie uitzichten over Vaals en daalt uiteindelijk via het Holsetterbosch en Holset weer af naar Vaals.
Op de Sallandse Heuvelrug – je hoort het al aan de naam – kun je prachtig wandelen over het heuvelachtige landschap van het gebied. De Koningsbeltwandeling is een prachtige wandelroute door de omgeving. De wandeling voert je langs het hoogste punt van de omgeving, de Grote Koningsbelt. Deze heuvel, die 75 meter boven NAP ligt, biedt prachtige uitzichten over Salland.
Op Bever.nl en in onze winkels heb je een ruime keuze aan donsjassen van hoge kwaliteit. Die gaan eindeloos veel winters mee! De experts van Bever staan zowel online als in de winkels voor je klaar om je advies te geven. Over jassen met dons, maar ook over jassen zonder dons en bijvoorbeeld regenjassen.
Bij Bever verkopen we alleen verantwoord verkregen dons. Meer over verantwoord dons, gerecycled dons, de Responsible Down Standard en merken die hiermee werken, lees je op onze duurzaamheidspagina.