Bever Micro-adventure Guide: tips voor jouw perfecte micro-adventure

Even de boel de boel laten en op avontuur gaan. Een nachtje weg in een tent of cottage, eventueel met een wandeling, fietstocht of kanotocht om op je bestemming te komen. Op micro-adventure gaan, is dé manier om snel en simpel op te gaan in de natuur. En zo doe je dat. 

   

Voor je micro-avonturen hoef je niet eens vrije dagen op te nemen. De door de Engelse avonturier Alastair Humpreys ‘groot’ gemaakte vorm van ontspanning heeft namelijk één belangrijke vuistregel: je hoeft niet ver of lang weg (of iets heel extreems te doen!) om te unpluggen. Plan het handig en je fietst, wandelt, kanoot of klimt na je werk naar een mooie plek in de omgeving. Eventueel pak je ook een overnachting mee en sta je vroeg genoeg op om de volgende ochtend weer aan het werk te kunnen.  

 

Zo’n klein buitenavontuur, dat werkt net anders dan je wellicht gewend bent. En dus ontwikkelden we de Bever Micro-adventure Guide. Lees ‘m, volg ‘m op en je bent er klaar voor! 

   

Wat wil je doen?

Jij bepaalt waar je micro-avontuur uit bestaat. Wandelen, fietsen, suppen of nog héél iets anders: aan jou de keuze. Bedenk waar jij van tot rust komt en hernieuwde energie van opdoet. Of waarvan jullie tot rust komen en energie van krijgen, want ook dat is belangrijk om vooraf te bedenken: ga je alleen, samen of met een groepje?  

 

En wil je je avonturen plannen of ga je voor spontaan? Klinkt misschien tegenstrijdig om dit laatste vooraf te bedenken. Maar wil je op ieder moment kunnen vertrekken, dan is ’t slim om altijd wat spullen klaar te hebben staan.  

 

Kortom: je avontuur begint met bedenken wat je wil. Een paar ideeën ter inspiratie: 

  • Bezoek een Nederlands eiland 
    Wist je dat Nederland meer eilanden heeft dan alleen De Waddeneilanden? Tiengemeten bijvoorbeeld, en Simonszand. Veel eilandjes kun je alleen bereiken met een flinke wadwandeling of varend. 
     
  • Volg een rivier naar de bron
    Routes langs of over rivieren zijn vaak supermooi, plus het is écht interessant en leuk om te ontdekken waar dat water nou eigenlijk vandaan komt. Het meest avontuurlijk is om gewoon de rivier te gaan volgen, maar we raden aan om vooraf even op te (laten) zoeken waar de bron ongeveer ligt. Voordat je er na een tijdje trappen, stappen of peddelen achter komt dat je de grens over moet ;).  

  • Wandel 24 uur (inclusief overnachting)
    Daag jezelf uit en wandel de klok rond. Leg jezelf niet te veel druk op, want 24 uur wandelen is niet niets. Rust wanneer je moe bent, eet wanneer je trek hebt. Neem de omgeving in je op en maak op tijd je slaapplek klaar. Je zult zien: 24 uur in de natuur zijn, doet je goed! Aanraders voor het overnachten: de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer.
     
  • Eten in de natuur
    Prep thuis je ontbijtje, lunch of diner en eet ‘t buiten op. En dan bedoelen we niet op je balkon of in je achtertuin – hoewel dit al lekker is – maar op het strand of in het bos. Je kunt een mini-barbecue meenemen om het wat avontuurlijker te maken. Maar zonder kan ook: op een campingstoel of kleedje, in de buitenlucht, is je maaltijd nóg lekkerder. En je scoort meteen wat buitenuren, zeker als je na het eten nog even blijft zitten of liggen.  

Waar ga je naartoe?

Weet je wat je wilt gaan doen, bedenk dan waar je dit wilt doen. Voor sommige avonturen ben je gebonden aan bepaalde gebieden. Wildkamperen mag bijvoorbeeld op maar een paar plekken in NederlandSuppen kan op heel veel plekken, maar ’t is niet overal veilig en zéker niet overal hetzelfde. En al kan fietsen praktisch waar een beetje fatsoenlijk pad ligt; sommige routes zijn extra geschikt voor micro-avonturen.    

 

Gebied gevonden? Check éven die weerapp. Slecht weer bestaat niet, maar ’t is wel lekker als je je kunt kleden op de omstandigheden.  

   

Ik ga op mini-vakantie en neem mee…

Voor een kort uitstapje wil je niet teveel meeslepen. Nee, je wilt vooral efficiënt en slim pakken. Vergeet deze basics niet:

  • Kleding die je goed warm houdt. Met een dikke trui (of twee) kom je al een heel eind.
  • Schoenen waar je goed en lang op kunt lopen: (lichte) wandel- of trailrunschoenen met goede grip onder de zolen.
  • Vergeet warme sokken niet! Een extra (droog) paar bij je hebben is nooit overbodige luxe…
  • Een waterfles of waterfilter zodat je altijd overal kunt drinken.
  • Een BUFF voor verwarming bij je nek of juist verkoeling op je hoofd.
  • Een powerbank, tenzij je écht even back to basics gaat.
  • Een EHBO-kit: liever voor niets mee dan dat je misgrijpt. 

Check ook ons blog met meer specifieke paklijsten. Want als je op de fiets gaat, neem je natuurlijk andere dingen mee dan wanneer je de auto neemt.    

   

   

Hoe ga je erheen?

Ieder buitenmens z’n lievelingsvoertuig. Hieronder noemen we de drie meest gangbare: de fiets, benenwagen en auto. Maar je kunt je natuurlijk voortbewegen waarmee je maar wilt! Met de kano en het supboard kun je vaak op heel bijzondere plekken komen. Ga je niet gek ver, dan is skateboarden of skaten een goede optie.   

   

Benenwagen

Het grote voordeel van lopen: je komt letterlijk en figuurlijk in een lager tempo en om je heen kijken gaat heel makkelijk. Dus pak je rugzak, doe een paar stevige wandelschoenen aan en hang je verrekijker om je nek. Meer heb je niet nodig (oké, op kleine dingen als zonnebrand na).  

 

Je kunt de hierboven genoemde 24-uurs- of rivierbron-uitdaging aangaan. Of loop een stukje richting bos of strand en strijk neer voor je maaltijd. Meer avontuurlijke wandel-ideeën: 

En deze producten maken je wandelavontuur nóg leuker. 

   

5 tips voor een duurzaam micro-avontuur

  1. Tips 1 is – hoe kan het ook anders: ga lopend of op de fiets op pad.
  2. Mis je iets in je uitrusting, koop het dan niet meteen maar kijk eerst of je het van iemand kunt lenen! 
  3. Kapotte schoenen, jassen en rugzakken hoeven echt niet meteen de prullenbak in. Dankzij onze reparatie- en onderhoudservices gaan jouw buitenspullen nog een ronde mee.
  4. Houd je aan de regels. Als je ergens geen fikkie mag stoken, doe het dan ook niet.
  5. Laat helemaal niets achter op de plek waar je geweest bent en neem ook niets uit de natuur mee naar huis.

Fiets

Een flink stuk fietsen is al tof, maar bikepacken is pas echt hot. Én superavontuurlijk. Wat je doet: je bindt alle spullen voor een nachtje (of meer) op je rug en op je fiets, vertrekt na je werktijd en stapt van je fiets af op de plek waar je wilt overnachten. Slaapplek maken, eten, genieten van de avond, lekker slapen en de volgende ochtend ben je weer helemaal opgeladen! Alles wat je nodig hebt, van tassen tot verlichting, vind je bij Bever. Enne… Zoek je nog mooie routes? We selecteerden de mooiste routes door heel Nederland

   

Auto of campervan (van jezelf of gehuurd)

Lekker snel, comfortabel, en zeker voor je eerste micro-avonturen fijn. Want lukt het niet om een goede plek te vinden voor je tent, of blijkt slapen in de buitenlucht geen succes: je hebt altijd je auto nog als back-up slaap- en schuilplek.  

 

Volstaat je eigen auto? Top! Maar het kan ook leuk zijn om eens in een onbekend vehikel te touren. Wij vinden de 4x4’s met daktent geweldig, te huren bij onder andere vanhetpad.com. Zo’n auto kan elk terrein aan en de tent die erop zit, heb je in no-time opgezet. Vanuit je slaapzak heb je fantastisch uitzicht. Cruise bijvoorbeeld een weekend over de Veluwe. Echt een aanrader! 

 

Of huur een (retro) campervan, bijvoorbeeld bij goboony.nl of vintageroadtrips.nl. Waar je ook voor kiest, met deze inpaktips past alles dat je wilt meenemen erin. En ben je op zoek naar de mooiste wegen door Nederland? We stippelden een roadtrip door alle provincies voor je uit.  

   

Verhalen van avonturiers

Even geleden ging Bever op micro-adventure met Patagonia. Hoe dat was en wat we ervan hebben geleerd, lees je in ons blog. Samen organiseerden we ook een winactie: drie buitenmensen mochten óók op micro-adventure met Patagonia. We vroegen ze wat ze ervan vonden en welke tips ze jullie willen meegeven.     

   

Hoe en wat eet je?

Zeker als je wat langer op pad gaat, moet je proviand op zak hebben. Én bestek en servies natuurlijk. Zelf vinden we het opvouwbare servies van Sea to Summit top: weegt niks, neemt amper ruimte in maar zorgt wel voor veel comfort. Op Bever.nl vind je een breed assortiment aan eet- en drinkgerei.  

 

Ga je voor een warme maaltijd of kop koffie/thee, neem dan een gaspitje of ander kookstel mee. Een vuurtje maken, is ook een goed idee (check wel even of het mag waar je bent). Wikkel een (zoete) aardappel in aluminiumfolie en gooi die in het vuur om te laten poffen. Zo simpel kan het zijn. Voor de gevriesdroogde maaltijden van Adventure Food heb je zelfs alleen wat heet water nodig. Ook de iconische hardkeks zijn natuurlijk onmisbaar. 

   

Waar slaap je?

Ga je voor op-en-top avontuur, dan bouw je je eigen hut met natuurlijke materialen en een tarp. Of je spant een hangmat tussen twee bomen en doet hierin een tukkie. We snappen het ook als je het wat rustiger wilt aanpakken. Met een volledige tent, inclusief fijne matjes en slaapzakken. Of boek een bestaande slaapplek midden in de natuur, bijvoorbeeld via natuurhuisje.nl.  

   

Maak het jezelf niet te moeilijk

Een micro-avontuur is in feite een avontuurlijke break op je dagelijks leven. Niet meer, niet minder. Al is goede voorbereiding belangrijk; maak het jezelf ook weer niet te moeilijk. Fiets na je werk naar een natuurcamping, zet je tentje op, breng er de nacht door en fiets de volgende ochtend weer naar je werkplek. Zo simpel kan het zijn. Hang je hangmat in het bos en lees hier je boek in plaats van op de bank. Het gaat erom dat jij tot rust komt en geniet van buiten.  

 

Blijkt het toch kouder dan je dacht en heb je geen jas bij je? Trek gewoon twee shirts over elkaar heen aan. Eerst even proberen, voordat je van alles aanschaft? Leen of huur de basics. Beetje spannend? Ga samen met een kenner.  

 

Ook de kenners van Bever helpen je graag. Onze Buitenexperts staan in de Bever-winkels voor je klaar om je de beste kleding en (kampeer)spullen voor jouw avonturen te laten zien. Grote kans dat degene die je helpt ervaring heeft, dus vraag maar raak! Online je advies inwinnen kan onder andere door te chatten met een expert of een van de keuzehulpen te gebruiken.     

Door Charlotte Verloop-brandhorst • Bijgewerkt 07-03-2022

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.