19 januari 2016 | Buiten is het 0°C. De laaghangende winterzon schijnt goudgeel over natuurcamping De Altena in Zeewolde. Op een open plek in het bos staan geïmproviseerde tenten van dierenhuiden, parachutedoek en zeil. Er wordt hout gehakt om het vuur – de belangrijkste warmtebron, tevens het ‘fornuis’ – aan te houden. Verdere faciliteiten zijn er niet. Dé ideale omstandigheden voor een Bushcraftweekend! We spreken Siegurd van Leusen, buscraft- en survivalexpert maar vooral: intens buitenmens.
Op een Bushcraftweekend (ja, er wordt dus ook geslapen!) leren ‘bushcrafters’ elkaar hoe te overleven in de natuur, met de middelen die daar voorhanden zijn. Daar zijn allerlei vaardigheden en technieken voor. Siegurd en zijn collega's geven bijvoorbeeld workshops in vuur maken en veilig bijlgebruik.
'SAMEN MET MIJN BROERTJES MET EEN KNAPZAK DE HEUVELS IN'
Bushcraft is populair Zo’n weekend trekt al snel 300 bezoekers en is dus in een mum van tijd volgeboekt. Mensen zitten achter hun computer te wachten tot de inschrijving open gaat! Siegurd vindt al de interesse natuurlijk supergaaf, maar is stiekem ook blij als het weer voorbij is: zoveel mensen om hem heen is hij helemaal niet gewend. Opgegroeid op het platteland van Italië, waar het gezin hun eigen eten teelde, verzamelde en ving, trok hij vaak met zijn broertjes met een knapzak de heuvels in. Zo zat de liefde voor de natuur er al van kinds af aan in.
Bushcraft betekent in het Nederlands zoiets als natuurvaardigheden. Het is de verzamelnaam voor de technieken en kennis die je nodig hebt om te overleven in de omgeving waar je bent. Met minimale middelen. Denk aan de TV show van Ray Mears op Discovery Channel. Daarin maakt hij vuur met een vuurboog, weet hij waar en hoe hij in een bos kan overnachten en welke planten je veilig kunt eten. Met de juiste kennis en vaardigheden kun je het jezelf best comfortabel maken. Óók in the middle of nowhere!
'HOE MAAK JE VUUR? HOE ZUIVER JE WATER?'
Survival is overleven in de natuur. Bewust, omdat je het opzoekt. Maar een surival-situatie kan je ook overkomen. Bijvoorbeeld omdat je midden in een bos verdwaalt en zonder voedsel en bereik komt te zitten. Hoe maak je dan vuur? Hoe zuiver je water? Nu is de kans dat je in een Nederlands bos vast komt te zitten natuurlijk nihil. Maar hoe gaaf is het om dit wel gewoon te kunnen!
Voor wie meer wil dan alleen de basisvaardigheden, zijn er meerdaagse cursussen in bushcraft. Je kunt dan mee op reis naar de Schotse Hooglanden, Scandinavië en de Vogezen. Er wordt dan ook aandacht besteed aan overnachten in de natuur. Waar hang je je tarp en hangmat wel, en waar vooral niet neer? Welk hout is het meest geschikt om haringen mee te maken? Hoe carf je een lepel of beker uit een stammetje? Zo kom je elke keer een stapje verder in de bushcraftwereld.
'DE DAMES ZIJN BETER IN HAKKEN DAN DE HEREN'
Siegurd is een echte bijlen-freak: 'bijlen vind ik fantastisch, dus daar heb ik me verder in gespecialiseerd. Ik ben echt een bijlenfanaat. Het is belangrijk dat je veilig met een bijl omgaat, niet als een dolle op een stapel hout gaat staan rammen. Met beleid. En dat is lastiger dan het lijkt hoor! Als je de juiste technieken volgt, heb je de minste kans op ongelukken. Want jezelf met een bijl op je voet slaan wil je, ook in de bewoonde wereld met het ziekenhuis om de hoek., echt niet. Op de houthakclinics die ik geef voor Staatsbosbeheer en Bever, merk ik trouwens dat de dames beter zijn in hakken dan de heren.' Dan, lachend: 'Maar dat heeft vooral met luisteren te maken!'.
Ik merk dat steeds meer mensen terug willen naar de natuur. Niet alleen de ‘klassieke’ buitentypes, zoals buitensporters en boswachters. Ook advocaten, IT’ers - en alles daartussen! - gaan in hun vrije tijd graag de bossen in. Ze gaan naar buiten om te ontstressen. Om heel even niet met hun hoofd, maar met hun handen bezig te zijn. Van een stevig robbertje bushcraft knapt eigenijk iedereen op!
________
Fotografie: Marco Versteeg Fotografie, Sieger de Vries, Siegurd Bushcraft & Survival en Raymond Schuling
Video: Siegurd Bushcraft Outdoor Adventure
Meer in de buitencategorie
Deel het met de hub
Heb jij ook iets te vertellen over buiten? Iets dat andere buitenmensen triggert en dus écht gedeeld moet worden? Mail het samen met je buitenfoto van jezelf naar hubnaarbuiten@bever.nl en misschien zie je 't hier terug!
________
Terug naar de hub