Staren naar de sterrenhemel. Zeker in de zomer heb je 's nachts grote kans om veel moois en interessants te zien daarboven. En al helemaal als de Perseïden voorbij schieten. Het regent dan vallende sterren. Samen met Staatsbosbeheer tippen we de beste plekken in ons land om de sterren van de hemel te kijken.
Elke zomer brengen de Perseïden een flitsbezoek, een zwerm vallende sterren die is vernoemd naar het sterrenbeeld waaruit ze lijken te komen (Perseus). Het beste moment om er dit jaar goed voor te gaan zitten (of liggen) is in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus. Op het hoogtepunt, rond 04.00 uur, kun je wel zestig vallende sterren per uur zien! Als je er al rond middernacht voor gaat zitten, ligt het aantal rond dertig per uur.
Natuurlijk is het zicht afhankelijk van de weersomstandigheden en kan bewolking roet in het eten gooien. Maar op een heldere avond lijkt het een heus spektakel te worden. De maan is namelijk nauwelijks aanwezig, waardoor het licht van de maan niet gaat storen.
Licht dat wél kan storen, is kunstlicht. Nederland is namelijk één van de lichtste landen ter wereld door onze grote hoeveelheid kunstlicht. Toch zijn er in ons land twee plekken waar het echt, écht stikkedonker is. Hier ervaar je het duister in z'n pure vorm. Staatsbosbeheer tipte ons waar je deze plekken vindt! En waar je dus het beste sterren spot.
In Nederland hebben we twee gebieden waar het écht donker* is (en de duisternis ook behouden blijft). Dit zijn de zogeheten Dark Sky Parken. Mensen zijn er 's nachts welkom om de duisternis te bewonderen. Grappig om te merken: als je hier bent, besef je pas goed hoe licht het verder in Nederland is.
Deze spot is het eerste Dark Sky Park van Nederland. Dit gebied van bijna 10 kilometer lang ligt aan de oostkant van Terschelling en is als het ware een grens tussen land, wad en zee. Er wonen hier geen mensen: het is een heus paradijs voor vogels en is dan ook een door Europa erkend natuurreservaat.
Ja, je leest het goed. Je hoeft niet per se een dure vlucht naar Lapland of Canada te boeken! Op De Boschplaat en het Lauwersmeer maak je de meeste kans om dit prachtige natuurverschijnsel te kunnen zien. Wel moeten alle weersomstandigheden perfect zijn en moet je nog héél veel geluk hebben... Maar: het is mogelijk!
Via de website van Poollicht monitor je per dag hoe groot de kans is om deze zeldzame natuur-lichtshow met eigen ogen te spotten.
Dit ingepolderde deel van de Waddenzee is sinds de zomer van 2016 het tweede Dark Sky Park van Nederland. In dit uitgestrekte gebied van ruige riet- en graslanden en jonge loofbossen heb je tijdens heldere nachten prachtig zicht op de sterrenhemel. Beleef hier de donkere nachten op het donksterste fietspad van Nederland, vanuit je eigen tent of op een camping.
Bovengenoemde gebieden behoren tot de donkerste van het laagland in Europa. Technisch gesproken is dit gebied 21,5 magnitude. Dit zegt je misschien niet zo veel, maar het is vergelijkbaar met de duisterste locaties op zeeniveau in de rest van de wereld.
Met deze handige items kijk je lekker warm en comfortabel naar de sterren.
Zodra je op deze donkstere locaties bent geweest, besef je goed hoe (kunstmatig) licht Nederland eigenlijk is. Dat is jammer, want daardoor kunnen we - om maar wat te noemen - maar weinig sterren in de hemel zien staan vanuit ons slaapkamerraam. Via de interactieve kaart van Lightpollution kun je zien hoeveel vervuiling er precies is.
Wil jij een bijdrage leveren aan het verminderen van overvloedig licht? Dat kan, als je het volgende doet:
Je hoeft geen ster te zijn in het herkennen van de verschillende sterrenbeelden. Met een boekje of handige app kun je ze gemakkelijk vinden. Met deze tips kun je er nog veel meer wijs uit worden.
Heb je nog een tof kiekje van een vallende ster of ander sterrenbeeld? Aarzel dan niet en deel 'm met #buitenbegintbijbever op onze Facebook of Instagram.
Foto's: Leo de Jong en Marco van de Burgwal via Staatsbosbeheer.
Foto header: Rob and Stephanie Levy