Van biologisch katoen tot gerecycled dons: dit maakt deze materialen duurzamer

Duurzamere materialen: bij Bever vind je ze in overvloed. Deze producten zijn gemaakt onder omstandigheden die beter zijn voor mens en milieu. Denk aan 100% natuurlijke materialen en productieprocessen waarbij geen chemicaliën komen kijken. Maar welke duurzame stoffen zijn er nu eigenlijk? En misschien belangrijker: wat maakt ze duurzamer? We zetten alles haarfijn voor je op een rij. Van biologisch katoen tot gerecycled dons en veganistisch leer: dit houdt het in.


Biologisch katoen

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen ken je misschien onder de namen organic cottonbio-cotton of eco-katoen. Dit duurzame materiaal is bijna gelijk aan gewoon katoen. Er is echter een belangrijk verschil: biologisch katoen is geteeld met respect voor mens en milieu. De katoenplant is enorm ziektegevoelig. Hierdoor maakt de boer gebruik van meer pesticiden dan voor ieder ander landbouwgewas. Deze chemische stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de mensen die ermee werken. Lokale katoenboeren in bijvoorbeeld India en China weten namelijk niet hoe ze moeten omgaan met deze pesticiden. Doordat ze onbeschermd werken en zich niet wassen met warm water, krijgen gifstoffen vrij spel en worden veel boeren ernstig ziek.

Waarom is biologisch katoen beter dan gewoon katoen?

Bij de productie van biologisch katoen maken boeren gebruik van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Vlinders en kruidenmengsels worden ingezet tegen ongedierte, katoen wordt gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën en er vindt wisselteelt plaats om voedingsstoffen in de grond te behouden. Dit klinkt als een duurzame droom, maar helaas is het voor boeren vaak een minder aantrekkelijke optie. Zonder chemische middelen groeit katoen een stuk langzamer, waardoor er minder geproduceerd kan worden. Ook komt er chemisch ontbladermiddel kijken bij machinaal plukken, waardoor de boeren biologisch katoen met de hand moeten plukken. Om deze reden betaal je voor biologisch katoen dan ook een eerlijke en dus hogere prijs.

 

Maar daar krijg je ook wat voor terug! Biologisch katoen is door de natuurlijke aard en afwezigheid van irriterende kleurstoffen prettiger voor de gevoelige huid. Het neemt ook beter vocht op. De vezels worden daarnaast niet verzwakt door chemicaliën die bij de productie worden ingezet, zoals het geval is bij conventioneel katoen. Dit zorgt ervoor dat de biologische variant vaak nog langer meegaat.

 

Onder meer Cocoon en Patagonia maken producten van biologisch katoen.


Merinowol

Wat is merinowol?

Merinowol komt van het merinoschaap: een van de oudste schapenrassen ter wereld. En daar dankt dit type wol ook meteen z’n naam aan. Merinoschapen leven hoog in de Zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland. Daar daalt het kwik ’s winters tot -20 °C en stijgt het in de zomer tot boven de 30 °C. Dat vraagt om flink wat aanpassingsvermogen. Merinowol beschermt gelukkig in alle omstandigheden. Dat is dan ook de reden dat dit materiaal zo populair is voor het produceren van kleding. Benieuwd hoe merinoboerderijen werken? Buitenexpert Lisanne nam een kijkje op twee farms in Nieuw-Zeeland.

Wat is het voordeel van merinowol?

De wol van het merinoschaap stopt nooit met groeien. Om oververhitting in de zomer te voorkomen, worden de schapen daarom minimaal eens per jaar geschoren. Merinowol is lichtgewicht, jeukt niet en is zachter voor de huid dan schapenwol. Door het warmte- en vochtregulerende vermogen kun je merinowol daarnaast in zowel zomer als winter dragen. Ook bevat de wol lanoline: een soort waslaag met antibacteriële eigenschappen. Bij het vrijkomen van vocht wordt dit natuurlijke stofje omgezet in een zeepachtig goedje dat bacteriën afstoot en zelfreinigend werkt. Hierdoor hoef je merinowollen kleding niet vaak te wassen, wat dit toch al slijtvaste materiaal nog duurzamer maakt. Merinowol is daarnaast 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.

 

Merinowol vind je bij Bever terug in producten van onder andere icebreaker en Smartwool. Heb je een gaatje in je kledingstuk van merinowol? No worries, in dit blog delen we tips voor het onderhouden en repareren van merinowollen producten.


Lyocell/Tencel

Wat is Lycocell/Tencel?

Tencel en Lyocell worden nog weleens door elkaar gehaald. Niet zo gek, want in feite zijn deze materialen precies hetzelfde! De vezel heet officieel namelijk Lyocell, maar werd onder de merknaam Tencel op de markt gebracht. De natuurlijke kunstvezel wordt gemaakt met houtpulp van eucalyptusbomen. Die bomen zijn op hun beurt afkomstig uit bossen met het FSC-keurmerk.

 

Wat begint als houtpulp eindigt als een gladde vezel die soepel valt en zacht aanvoelt. Door de natuurlijke basis is de stof composteerbaar en biologisch afbreekbaar en dus heel duurzaam. Ook het productieproces is milieuvriendelijk. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die aan de productie te pas komen, wordt opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt daarnaast volledig chloorvrij.

Wat is voordeel van Lycocell/Tencel?

Lyocell en Tencell bezitten een reeks voordelen die van pas komen tijdens je buitenavonturen. Zo is het superstevig materiaal, voelt zacht aan en heeft het een goed ademend vermogen. Een enorm pluspunt als het zonnetje schijnt, maar ook als het koud is blijft Tencell een fijne stof om te dragen. Het houdt je warmte goed vast en is door deze eigenschap in thermokleding verwerkt. En daar houdt het niet op: het neemt vocht goed op, droogt snel en is last but not least uitstekend bestand tegen bacteriën. Het neemt geen nare geurtjes waardoor je de stof minder vaak hoeft te wassen.

 

Een product met Tencel aanschaffen? Kijk online of in onze winkels naar producten van icebreakerRoyal Robbins of Ayacucho. Ook onze eigen Buitenmens-collectie is gemaakt met Tencel.

Gerecycled polyester

Wat is gerecycled polyester?

 

Polyester is een vezel die weinig vocht vasthoudt. Dankzij de kromming van de vezel is de stof veerkrachtig, licht en kreukt ‘t niet. Ook is het vorm- en kleurvast en resistent tegen zweet en UV-stralen. Dit klinkt natuurlijk top, maar wat je niet leest: polyester is kortgezegd plastic. Het bestaat namelijk uit polyethyleentereftalaat (PET), het meest voorkomende type plastic ter wereld. Niet bepaald goed voor het milieu! En dan te bedenken meer dan de helft van alle kledingstukken ter wereld gemaakt is van polyester…

 

Gerecycled polyester is gemaakt van plastic afval. Bestaande kunststof wordt hiervoor gesmolten en opnieuw gesponnen tot een nieuwe polyestervezel. Door polyester te recyclen, hoeft er dus geen nieuw plastic gemaakt te worden. Dit heeft een lager grondstoffen- en energieverbruik en een lagere uitstoot tot gevolg. Polyethyleentereftalaat wordt namelijk gemaakt uit aardolie. Ook wordt door te recyclen de afvalberg verkleind en worden oceanen schoner.

 

Een vorm van gerecycled polyester die je veel tegenkomt is rPET: polyester gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Deze flessen zijn uit de oceaan gevist en krijgen een tweede leven als bijvoorbeeld regenjas. Fun fact: vijf frisdrankflessen leveren al genoeg vezels op voor een XL T-shirt!

Kun je gerecycled polyester wassen?

Polyester en andere synthetische stoffen, zoals acryl of nylon laten (plastic) microvezels los bij het wassen. Deze komen vervolgens via de afvoer van de wasmachine terecht in de natuur. Microwaste, heet dat. Bij het wassen van gerecycled polyester komen er zelfs meer microvezels los dan bij conventioneel polyester. Gelukkig kun je microwaste voorkomen door de Guppyfriend waszak te gebruiken. Deze waszak vangt de microplastics op en beschermt je kleding. Dubbel duurzaam!

 

Op zoek naar gerecycled polyester bij Bever? Kijk dan eens naar The North FaceadidasJack Wolfskin en Ayacucho.


Gerecycled dons

Dons is de isolatielaag van vogels die onder hun stugge veren zit. Producten van dons isoleren uitstekend en zijn laag in gewicht en pakvolume. Voor producten met gerecycled dons hebben niet nog meer eenden of ganzen hun veren hoeven afstaan: de hergebruikte veren komen onder andere uit beddengoed en kleding. Het dons wordt ingezameld en via een complex proces gewassen, gesteriliseerd, opnieuw gesorteerd en vervolgens gebruikt om nieuwe producten mee te vullen.

 

Gerecycled of niet: dons is gevoelig voor vocht. Daarom is het heel belangrijk om je goed aan het wasvoorschrift te houden. Maak je het jezelf graag wat makkelijker? Check dan onze Bever Wasservice. 

 

Gerecycled dons vind je bij Bever terug in producten van onder andere Rab en The North Face.

Gerecycled katoen

Door katoen tot op de draad uit elkaar te halen, kunnen er nieuwe stoffen van geweven worden. Omdat het al gemaakt is, komt er geen landgebruik en verwerking bij kijken. Het opnieuw verwerken is daarbij CO2-vriendelijker en verbruikt minder water dan de productie van nieuwe katoenvezels. Wist je namelijk dat de productie van 1 kg katoen gemiddeld 8000 liter water kost?

 

Veel katoen krijgt een tweede leven als poetsdoek of vulling in een bankstel. Maar ook outdoorkleding kan (gedeeltelijk) gemaakt zijn van gerecycled katoen. Wil jij zelf een steentje bijdragen? Koop dan 100% katoenen producten. Materialen die niet zijn gemixt, zijn namelijk makkelijker te recyclen. 


Gerecyclede wol

Om wol te kunnen recyclen, wordt bestaande wol verzameld, op kleur gesorteerd en versnipperd. Deze snippers worden vervolgens tot kleuren gemengd, net zoals verf. Soms kiest een merk er juist voor om de verschillende kleuren te behouden, waardoor een gemêleerd geheel ontstaat. De losse draden worden uiteindelijk tot nieuwe draden gesponnen en verwerkt tot kleding.

 

Check voor producten van gerecyclede wol onder andere de merken Patagonia en Fjällräven.

Pfc-vrij

Wat betekent pfc-vrij?

Om een jas, broek of tas waterafstotend te maken, moet je deze impregneren. Hiervoor worden vaak perfluorkoolstoffen (pfk of pfc) gebruikt. Dit zijn chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Ze kunnen kankerverwekkend zijn en moeilijk afbreekbaar. Dit laatste komt doordat pfc van nature niet voorkomt in het milieu. Water, licht en lucht hebben geen invloed op deze moleculen, waardoor de stof heel lang in de natuur kan rondzwerven en zich kan verspreiden via rivieren, zeeën en lucht. Er is zelfs pfc gevonden in ijs en Arctische organismen!

Wat zijn de alternatieven van pfc?

Omdat wij met z’n allen buiten willen beschermen, zijn veel merken overgestapt naar milieuvriendelijkere oplossingen. Deze zogenoemde pfc-vrije kleding is op een alternatieve wijze waterafstotend of waterdicht gemaakt. Zo doorsta jij met een gerust hart elke (Hollandse) regenbui.

 

Bij Bever vind je veel pfc-vrije producten van merken als VaudeJack WolfskinHaglöfsDidriksons en Mammut


Verantwoord dons

De ‘Responsible Down Standard (RDS) klinkt je wellicht bekend in de oren. Deze onafhankelijke, vrijwillige en wereldwijde standaard zorgt ervoor dat dons en veren van vogels komen die goed zijn behandeld. Deze dieren zijn dus niet onder dwang gevoederd en hebben geen pijn of angst ondervonden. Ook levend plukken en snavelkappen zijn verboden en de dieren mogen niet in kleine kooien gehouden worden. Omdat dons met het RDS-keurmerk volledig traceerbaar is, van boerderij tot eindproduct, weet je zeker dat de dons in jouw product diervriendelijk gewonnen is.

 

Onder meer The North FaceJack WolfskinFjällräven en Mammut verwerken verantwoord dons in hun producten.


Veganistisch leer

Leer is gemaakt van dierenhuiden en is om die reden natuurlijk niet veganistisch. Gelukkig zijn er tegenwoordig diervriendelijke alternatieven. Maar let op: vegan leather is niet per definitie duurzaam. Een paar kunstleren schoenen kan namelijk op zo’n manier geproduceerd zijn dat het alsnog schadelijk is voor het milieu. Anderzijds kunnen niet-vegan producten wél duurzaam gemaakt zijn. Ook voor Bever blijft het dus een uitdaging om zoveel mogelijk écht vegan of duurzamere producten te verkopen.

 

Er bestaan verschillende soorten vegan leer. Zoals de variant die (gedeeltelijk) gemaakt wordt van polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). Dit is diervriendelijk, maar niet per se duurzaam. De materialen zijn namelijk, net als conventioneel polyester, gemaakt van aardolie en dragen zodoende bij aan de grote berg plastic waar we juist zo graag vanaf willen. Bovendien kunnen er microplastics vrijkomen bij het wassen van het product. Andere varianten zijn bijvoorbeeld maisleer, biobased materiaal, ananasleer, kurk – dat als enige niet oogt als leer – en champignonleer. Deze veganistische alternatieven zijn niet allemaal biologisch afbreekbaar. Lees je dus altijd goed in wanneer je een product koopt van veganistisch leer.

 

Veganistisch leer vind je bij Bever terug in producten van Reef


PrimaLoft Eco

PrimaLoft is een merk dat isolatiemateriaal maakt uit plastic. Het bedrijf versnippert flessen tot kleine stukjes, die vervolgens worden gesmolten en verwerkt tot fijne vezels. Sinds 2015 heeft PrimaLoft al zo’n 58 miljoen flessen gerecycled en gebruikt voor productie. De isolerende vezels worden vervolgens gebruikt in outdoorkleding, die jou daarna beschermt tegen de kou. Je kunt een jas met PrimaLoft Eco-isolatie vergelijken met een donsjas, maar dan met een synthetische vulling in plaats van dierlijk materiaal. Een ander voordeel: PrimaLoft is erg licht en waterdicht. Er zijn meerdere soorten PrimaLoft die in verschillende mate gebruikmaken van gerecyclede materialen. Welke PrimaLoft er in een product verwerkt is, zie je in de specificaties.

 

Check voor producten met PrimaLoft onder andere de merken Patagonia, The North Face, Vaude en Endura.

Onze bewustere keuze

Een duurzamere keuze maakt een wereld van verschil, dat weten we bij Bever. Daarom werken we elke dag hard om duurzame stappen te zetten. Lees hier meer over duurzaamheid bij Bever of neem een kijkje in ons eigen Reparatie-atelier.

Door Lisanne Vandebunt • Bijgewerkt 24-01-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.