SALE tot 50% korting op meer dan 4000 producten
Een energy community of energiegemeenschap is een groep burgers die samenwerkt om hernieuwbare energie op te wekken. Deze coöperaties zijn superbelangrijk in de strijd tegen klimaatverandering! Patagonia maakt zich daarom hard voor deze gemeenschappen met We The Power. We vertellen je alles over dit project, leggen uit wat de voordelen zijn van deze communities en hoe je zelf je steentje kunt bijdragen.
Onze planeet verandert. En niet op een goede manier. De temperatuur op aarde steeg de afgelopen eeuw met gemiddeld 1 °C. Dit lijkt misschien op onschuldig – wie voelt die ene graad nu tijdens hikes, fietstochten en andere buitenavonturen? Maar hoewel je zelf misschien niet veel merkt van de opwarming van de aarde, betekent het niet dat deze niet schadelijk is.
Als de atmosfeer opwarmt, raken weersystemen in de war. Dit leidt tot extreme weersomstandigheden, zoals orkanen, cyclonen en overstromingen. Die op hun beurt weer honger, migratie en zelfs conflicten kunnen vooroorzaken. Als de aarde opwarmt met 1,5 °C is er al onherstelbare schade aangericht aan onze planeet. Op deze manier raken we bijna al ons koraal kwijt! En als we de grens van 1,5 °C voorbijgaan, zullen ook water- en voedseltekorten ontstaan…
Om binnen de opwarming van 1,5 °C te kunnen blijven, moeten we de strijd aangaan met klimaatverandering. Daar maakt Patagonia zich hard voor. Je kent dit merk natuurlijk van duurzame en multifunctionele outdoorkleding en -gear en de inzet voor duurzaamheid, bijvoorbeeld in productieprocessen. Maar Patagonia gaat nu een stapje verder. Het merk is van mening dat, om iets te doen aan de opwarming van de aarde, er een flinke verschuiving moet plaatsvinden als het gaat om energieopwekking. Het huidige model van grote energiebedrijven en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet op de schop. En dat kan via energiegemeenschappen.
We spreken van community energy wanneer een groep burgers samenwerkt bij het opwekken van hernieuwbare energie. Hiermee worden grote energieproducenten buiten spel gezet en blijven de opbrengsten én de macht in handen van lokale gemeenschappen. Bijkomende voordelen zijn de acceptatie en adoptie van hernieuwbare energie en een financiële opbrengst die in handen blijft van de gemeenschap. Maar een energiegemeenschap stimuleert ook de lokale werkgelegenheid. In dorpen waar deze coöperaties al tien of vijftien jaar bestaan, trekken minder mensen weg, omdat duurzame energieopwekking banen creëert en zo mogelijkheden biedt. Dorpen én omgeving floreren.
Een energiegemeenschap is democratisch georganiseerd en wordt bestuurd door de leden zelf. Doorgaans heeft elk lid één stem, ongeacht het aantal aandelen. Leden leggen geld in, waarmee zonnepanelen en/of windturbines aangeschaft kunnen worden. Als lid van een coöperatie ontvang je de stroom tegen kostprijs en krijg je doorgaans een dividend van 4 tot 6 procent over je inleg. Onderdeel zijn van een energiegemeenschap is dus niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee.
Om de opwarming van de aarde onder de 1,5 °C te houden, dienen er volgens Patagonia een aantal flinke veranderingen plaats te vinden op de Europese energiemarkt. Helaas liggen die veranderingen niet in lijn met de ambitie van de grootste vervuilers in Europa. Zo hoopt Patagonia dat we in 2030 de exploitatie van gas en olie te reduceren met 40 procent. Maar grote olieproducenten hebben juist voornemens om tot dat jaartal 4,4 triljoen dollar te investeren en de reserves te vergroten met 12 procent. Deze doelen staan lijnrecht tegenover elkaar. En daarom is het belangrijk dat burgers samenwerken. De revolutie moet bij de inwoners van Europa vandaan komen.
Dankzij energiegemeenschappen ontstaat de unieke kans om een nieuwe balans te vinden tussen grote steden en minder bevolkte gebieden, tussen globale en lokale economie. De overgang van fossiele en nucleaire energie naar duurzame energie is daarnaast ook een overgang van gecentraliseerde productie naar lokale productie. Op deze manier kunnen landelijke gebieden een nieuwe impuls krijgen.
Maar alleen op voorwaarde dat de faciliteiten, zoals windturbines en zonnepanelen, in bezit zijn van de lokale bevolking. Grote energiebedrijven zullen er namelijk alles aan doen om volledig eigenaar te worden van de hernieuwbare energiemarkt. Juist nu is het namelijk belangrijk om niet achterover te leunen, maar in actie te komen.
Maar alleen op voorwaarde dat de faciliteiten, zoals windturbines en zonnepanelen, in bezit zijn van de lokale bevolking. Grote energiebedrijven zullen er namelijk alles aan doen om volledig eigenaar te worden van de hernieuwbare energiemarkt. Juist nu is het namelijk belangrijk om niet achterover te leunen, maar in actie te komen.
We the Power is een door Patagonia gemaakt documentaire. In de docu volg je vrienden, families en visionairs in hun strijd om de macht terug te nemen van grote energieproducenten en deze te schenken aan hun eigen gemeenschap. De grootschalige overgang naar de door de gemeenschap geleide energie is volgens Patagonia cruciaal in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Samen met grootschalige regeneratieve landbouw is het dé pilaar om de opwarming van de aarde onder de 1,5 °C te houden.
In de documentaire worden een aantal lokale energiegemeenschappen gevolgd, onder meer in het Zwarte Woud, de oude straten van Girona en de stedelijke daken van Londen. Deze coöperaties effenen het pad op weg naar een hernieuwbare energierevolutie, terwijl ze tegelijkertijd gezondere en sterkere lokale gemeenschappen bouwen.
Misschien ben je inmiddels zo geïnspireerd dat je zelf een energiegemeenschap wilt opstarten, maar er zijn ook makkelijkere manieren om mee te doen aan de revolutie. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen door over te stappen naar een leverancier van energie die is opgewekt uit een lokale coöperatie. Of je kunt zelf mede-investeerder worden in zo’n coöperatie. In het laatste geval kun je rekenen op een jaarlijkse dividenduitkering én ontvang je stroom tegen de kostprijs. Wil je meer weten over energiegemeenschappen en hoe je betrokken kunt raken bij het project We the Power? Check deze pagina.
Buiten is goed voor ons. Dus moeten wij ook goed zijn voor buiten. Bij Bever vind je daarom veel duurzame producten. Bijvoorbeeld van Patagonia! Duurzame producten worden zo genoemd vanwege een duurzaam of fairtrade productieproces, omdat ze PFC-vrij zijn of omdat ze gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Hoe fijn is het om te genieten van buiten, wetend dat je kleding draagt die zo milieubewust mogelijk is gemaakt? Check snel de hele collectie van Patagonia en geniet bewuster dan ooit van buiten.