Wandelen, kanoën, vogelspotten: in Nationaal Park De Biesbosch is het allemaal mogelijk. Eén dag in het gebied is niet genoeg! Samen met Mammut en 24 Buitenvrienden kampeerden we een nacht onder de sterren en maakten we kennis met de tofste activiteiten in de Biesbosch.
De Biesbosch is een uniek stukje natuur. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa, dat bestaat uit jungle-achtige bossen, wild kronkelende kreken en avontuurlijke wandelpaden. Je vindt er daarnaast honderden dier- en plantsoorten, waaronder… bevers!
We konden dan ook geen betere plek bedenken om samen te komen met Mammut en de 24 winnaars van onze winactie op Instagram. De planning: een outdoor cooking cursus, een survival-Q&A, slapen onder de sterren en een kanotocht door de prachtig meanderende waterwegen van de Biesbosch.
Wat in 1862 begon met het draaien van touwen, is uitgegroeid tot een bepalend merk in de bergsport en daarbuiten. Met gear van Mammut kies je voor veiligheid en innovatie. In de collectie vind je alles om te kamperen, bergwandelen, klimmen, skiën en meer. Elk product is van hoogwaardige materialen en gemaakt om jouw buitenavonturen naar een hoger niveau te tillen. Minstens zo belangrijk: Mammut zet dierenwelzijn, een kleinere ecologische voetafdruk en (ethisch) verantwoorde productie op één.
De zon schijnt voorzichtig door het wolkendek wanneer de Buitenvrienden in de late middag in tweetallen binnendruppelen. Op het terrein van Camping De Witboom treffen ze een grote, open tent, een aantal picknickbanken en gietijzeren ketels boven knisperende vuurtjes.
We kamperen aan het water. Watervogels vliegen af en aan en maken kringen in de kalme kreek wanneer ze landen. Het is vroeg in het seizoen en we hebben de camping voor onszelf. Er heerst een serene rust in het gebied, met uitzondering van ons kleine kampement. Daar mengen de Buitenvrienden zich. Ze maken kennis met elkaar en wisselen verhalen uit over hun avonturen. Twee dames kloven vast hout. Vanavond zijn we op onszelf aangewezen.
Al snel verzamelt de groep zich rond een feloranje stapel op het gekortwiekte gras: slaapzakken van Mammut. Frank en Melina van Mammut leggen uit hoe het merk is ontstaan, waar het voor staat en welke producten ze maken. Ze trekken verschillende slaapzakken uit de zakken en vertellen meer over de specificaties: de comforttemperatuur, de werking van dons en de verschillende pasvormen voor heren en dames. Bij elke slaapzak komt een slaapmasker en een setje oordoppen. We kunnen vannacht niet anders dan heerlijk dromen.
Inmiddels treedt de schemer in en is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Onder leiding van Phil en Ann van BOSxp (Bushcraft Outdoor Survival Experience), en bij licht van onze hoofdlampen, maken we soep, flatbread en gepofte groenten. De deelnemers worden in groepjes verdeeld en zijn daarbinnen verantwoordelijk voor het snijden van de groenten, het maken van deegbolletjes en het verzamelen en kloven van hout om de vuren brandend te houden. Al snel pruttelt de soep zacht boven het vuur. Een oranje gloed verlicht de gezichten van de Buitenvrienden eromheen.
Even later zitten we aan de picknicktafels. In het licht van onze hoofdlampen kringelt damp omhoog van onze borden. De verse soep is heerlijk en houdt ons warm. Ann komt langs met een plank vol gepofte ui, zoete aardappel en paprika. De groenten zijn gegaard in de vlammen en we moeten de zwartgeblakerde schil eraf halen voor we de smaakvolle groenten kunnen oppeuzelen.
Als de borden leeg zijn en ook de afwas is gedaan, is het tijd om uit te buiken. In de grote tent staat een kring van campingstoeltjes klaar rond het kampvuur. In een grote stoel, aangekleed met een schapenvacht, zit Phil.
Phil is niet enkel oprichter van BOSxp, op zijn cv staan ook Combat Survival Instructeur, ParaCommando in het Special Operations Regiment en tal van andere titels die je versteld doen staan. Van het ijzige, hoge noorden in Zweden tot het regenwoud van Gabon en de tergende hitte van de Tunesische Sahara: Phil weet hoe hij moet overleven in extremen. Rondom het kampvuur vertelt hij over zijn ervaringen – soms zo extreem dat ze sterke kampvuurverhalen hadden kunnen zijn.
Maar de verhalen zijn waargebeurd. Elk van ons luistert geboeid, een dampende kop thee in de hand. We leren over bivakzakken, hoe je onderkoeling tegengaat en waarom het belangrijk is om je kleren zo vaak mogelijk uit te spoelen in gebieden met hoge luchtvochtigheid. Phil legt uit waarom het lagensysteem zo belangrijk is en waarom de juiste materialen het verschil kunnen maken tussen leven en dood.
Hij vertelt niet alleen wat de natuur te bieden heeft, maar ook hoe je er met respect mee omgaat. Leave no trace is een mantra dat hij ons op het hart drukt.
Iedereen kletst vrolijk verder en deelt eigen ervaringen en avonturen bij het kampvuur, onder het genot van een Belgisch biertje. Totdat klinkt: “Morgenochtend om 07.00 uur verzamelen we bij de waterkant om te kanoën.” Twee keer knipperen met onze ogen en het vuur verderop danst eenzaam in het donker. De flesjes bier en blikjes cola zijn verruild voor een tandenborstel en tandpasta. In de stilte van de nacht verstommen de stemmen en klinken enkel nog de ritsen van slaapzakken. Het is tijd om te dromen over nieuwe avonturen.
Lichtgewicht, compact en heerlijk warm: dat is de Mammut Perform Fiber -7 Slaapzak. Zoals de naam al verklapt, is de comforttemperatuur van de slaapzak -7 ℃, wat betekent dat je tot die temperatuur zonder klappertanden naar dromenland kunt. De slaapzak is gemaakt voor meerdaagse wandelingen en biedt dankzij de Ajungilak-kunstvezel goede weerstand tegen vocht. Ook heeft ‘ie een geïsoleerde stormflap langs de rits, een interne zak om waardevolle spullen op te bergen en een anatomische voetbox voor meer comfort.
Bij het eerste ochtendlicht gaan de mummyslaapzakken weer open. Kleine oogjes worden groot bij het zien van de feloranje-roze strepen in de lucht. “Morgenrood, regen in de sloot”, maar voor nu genieten we enkel van het schilderachtige uitzicht.
Iets later dan gepland staat iedereen aan de waterkant. In twee- en drietallen stappen in we in de kano’s. Ieder op zijn eigen tempo peddelen we door het water. De vegen aan de hemel zijn inmiddels pastelkleurig en het geluid van vogels en onze peddels in het water vullen de stilte. Het is wakker worden op de best mogelijke manier.
Onderweg spotten een aantal Buitenvrienden een bever bij de beverburcht en de hartslag schiet flink omhoog wanneer een van de kano’s bijna omslaat. Hoewel opspattend water fantastisch afparelt van de regenbroek en jas die we dragen van Mammut, is de gear niet gemaakt om in te zwemmen.
De vorige avond hebben we van Phil geleerd wat te doen om onderkoeling te voorkomen na het halen van een nat pak, maar toch zijn we blij als iedereen droog en wel weer op de kade staat. De geur van verse koffie en warme havermoutpap komt ons tegemoet. Het is een welkome verrassing na twee uur peddelen. De kommen en mokken worden gevuld – en een tweede keer.
Een goede bodem is noodzakelijk voor de laatste activiteit van dit evenement: een challenge met als hoofdprijs een slaapzak van Mammut. In vier groepen moeten de deelnemers een campingstoeltje opzetten, uit elkaar halen en weer opbergen. Bloedfanatiek rennen ze naar de stoel, waar de een razendsnel de taak volbrengt en een ander gestrest het frame vier keer omdraait. Niet iedereen weet te presteren onder druk.
In een vijfde ronde gaan de vier finalisten de strijd met elkaar aan. Dit keer moeten zij als start en finish vijf rondjes om het pakketje rennen voor extra uitdaging. Het spant erom, maar uiteindelijk weet buitenvriend Dylan door rustig te blijven de prijs in de wacht te slepen. Hij gaat naar huis met een warme slaapzak van Mammut.
Veel te snel is het tijd om gedag te zeggen. Zoals één van de Buitenvrienden prachtig verwoordt: “We komen uit verschillende steden en hebben een andere achtergrond, maar buiten brengt ons allemaal samen.” Handen worden geschud en in tweetallen verdwijnen de rugzakken weer uit zicht. Het avontuur in de Biesbosch is voorbij, maar ieder van ons zal er nog lang over dromen. We hoeven alleen maar het slaapmasker van Mammut over onze ogen te trekken.
De Brabantse Biesbosch biedt genoeg te doen voor jong en oud. We zetten de leukste activiteiten in Nationaal Park De Biesbosch voor je op een rij.