In deze tijd van hyperslimme, digitale gadgets bedenk je misschien niet dat touw nog altijd een essentieel hulpmiddel is voor je buitenavonturen. Dus of je nu een klimmer, een zeiler of een bushcrafter bent: het is best handig om een aantal knopen te kunnen leggen. Dit zijn de vijf knopen die elke buitengek zou moeten kennen.
Sommige dingen zijn gewoon de moeite waard om te leren. Omdat je nooit weet wanneer ze van pas komen, bijvoorbeeld. Of omdat het gewoon cool is om te kunnen. Je basiskennis knopen leggen is zo’n ding. Het zonder te veel moeite ergens een touw aan kunnen vastmaken (of een touw aan een ander touw) is namelijk een vaardigheid waar je je leven lang plezier van hebt. Kun jij deze vijf knopen leggen?
Met deze knoop maak je een vaste lus aan het eind van een touw. Deze lus kun je dan ergens overheen gooien of door een ring halen om vervolgens iets vast te maken.
Hoe?
In onderstaande video wordt voorgedaan hoe je de paalsteek maakt.
Met een trompetsteek kun je een lang stuk touw of lange lijn (tijdelijk) een stuk inkorten of straktrekken. Zónder dat je het touw daadwerkelijk korter maakt. Ook kun je de trompetsteek gebruiken om een versleten gedeelte in het midden van een lijn te ontlasten.
Let op: gebruik deze knoop alleen voor lijnen die continu onder spanning staan. Haal je spanning van de lijn af of wisselt de mate van spanning op de lijn, dan schiet de trompetsteek weer los.
De steek bestaat eigenlijk uit een bundel touw, waar aan beide einden een lus de bundel ‘fixeert’. De bundel kan van een zo groot aantal slagen worden gemaakt als nodig is om het touw in te korten, maar de wijze van fixeren aan de beide einden van de bundel maakt het de trompetsteek.
Hoe?
That's it! Check de video hieronder om de knoop stap voor stap mee te kunnen doen:
Een good old one. Deze knoop is simpel, snel en vooral goed te gebruiken met touwen waar geen al te grote kracht op staat. Met een platte knoop maak je twee touwen van een vergelijkbare structuur en dikte aan elkaar vast. Belangrijk: de touwen mogen niet te glad zijn.
Je kunt de platte knoop ook gebruiken om de twee uiteinden van eenzelfde lijn aan elkaar vast te maken en zo een touwcirkel te creëren.
Hoe?
Je kunt een platte knoop gemakkelijk weer losmaken: pak het ronde deel, de bocht, van elk onderdeel en trek deze uit elkaar. Bekijk de video hieronder voor een volledige instructie.
Bij Bever vind je verschillende soorten touwen en lijnen van hoge kwaliteit. Meer gadgets toevoegen aan je kit? Ook voor slimme, robuuste multitools en de vernuftigste kampeerartikelen ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk eens rond in onze winkels of de webshop. Vragen? We helpen je graag – online en offline. Ook handig om eens te bekijken: onze keuzehulp voor het kiezen van klimtouw!
De achtknoop leg je aan het einde van een lijn om een ‘stop’ te creëren, dus om te voorkomen dat de lijn door een opening schiet. Je vergroot eigenlijk de doorsnede van de lijn op de plek van de knoop.
Hoe?
In de video hieronder zie je voorgedaan hoe je de achtknoop legt.
Bij het klimmen wordt vaak de dubbele achtknoop gebruikt. Zo krijg je een lus die niet verschuift maar toch gemakkelijk weer los te krijgen is. De knoop wordt vaak aan de klimgordel vastgemaakt. De dubbele achtknoop maak je door de ‘gewone’ achtknoop te leggen in een dubbelgevouwen uiteinde van een touw.
Met deze knoop kun je twee touwen aan elkaar verbinden tot één langer stuk touw. Waarin 'ie anders is dan de platte knoop?
De vissersknoop dient vooral om twee natte touwen aan elkaar te binden, terwijl de platte knoop twee gelijke touwen aan elkaar bindt. De vissersknoop kan bovendien meer kracht verdragen. Deze knoop is ook handig als bijvoorbeeld je veter of scheerlijn breekt of wanneer je een armbandje wilt maken.
Hoe?
Bekijk in de video hieronder hoe je te werk gaat.
Disclaimer: de vissersknoop werkt voornamelijk goed bij touwen van gelijke dikte. Heb je lijnen van verschillende diktes, dan kun je beter de schootsteek gebruiken – maar daarover een andere keer meer. 😁
Wil je deze knopen voor het 'echie' uitproberen? Lees hier waarom je nú nog wilt leren klimmen, check de mooiste klimgebieden in Europa of ga deze zomer lekker wildkamperen. Hoe je in Nederland legaal kunt wildkamperen, leggen we je uit in dit blog.
Zit je nog in de knoop, omdat je niet kunt kiezen tussen de vele toffe buitenactiviteiten? Onze Buitenexperts staan altijd voor je klaar in onze winkels om je op weg te helpen.