icebreaker belooft dat je zijn merino baselayers makkelijk een week lang kunt dragen zonder te wassen. Zeven dagen achter elkaar hetzelfde shirt dragen, is dat niet een beetje… Onfris? Acht Bever Buitenexperts gingen de uitdaging aan en delen hun bevindingen. Spoiler: dat de baselayers van 100% natuurlijk materiaal zijn, heeft veel voordelen!
‘Ik ben dol op plastic.’ Kleine kans dat je iemand dit ooit hebt horen zeggen. Veel mensen proberen juist zoveel mogelijk plastic uit hun leven te bannen. Die plastic verpakking om je paprika is nog redelijk makkelijk te vermijden. Maar wist je dat er ook in kleding behoorlijk wat plastic kan zitten? Bij het produceren, wassen, drogen en dragen van bijvoorbeeld polyester en nylon komen mini-plasticvezels vrij. Die komen terecht in het water en de lucht en schaden uiteindelijk mens en dier.
Gelukkig kunnen we hier iets tegen doen. Kleding van natuurlijke materialen dragen, bijvoorbeeld! Een mooi alternatief voor synthetische stoffen is merino.
Veel mensen denken bij wol aan winter. Maar wol, en zeker merinowol, heeft juist de eigenschap dat het zowel koel als warm houdt. Bij hoge temperaturen voert het je lichaamswarmte en zweet af, bij kou isoleert het juist. Dat het je zweet afvoert, wil overigens niet zeggen dat het daarnaar gaat ruiken. De natuurlijke antibacteriële werking voorkomt dit namelijk. Merino beschermt je daarnaast tegen uv-straling, het is recyclebaar en biologisch afbreekbaar én het jeukt niet – zoals andere wolsoorten dat soms wel doen.
Nu meteen al je kledingstukken vervangen door merino exemplaren, hoeft echt niet. Probeer eerst eens wat basics en ondergoed! Aanraders zijn de merino kledingstukken van icebreaker. Die zijn stuk voor stuk duurzaam, eerlijk en zo diervriendelijk mogelijk geproduceerd. Én van de hoogste kwaliteit. Heb je eenmaal zo’n longsleeve, T-shirts of hemd (of legging, slip, muts…) in je handen gehad, dan weet je wat we bedoelen.
Acht Bevers kregen een longesleeve van icebreaker in hun handen om te testen of bovenstaande lofzang terecht is. Zeven dagen achter elkaar droegen ze een icebreaker Oasis LS Crewe en penden hun bevindingen neer. Ze droegen het shirt bij verschillende (buiten)activiteiten en gecombineerd met verschillende andere kledingstukken, bijvoorbeeld een fleecevest of regenjas.
Annauchka: “Het shirt heeft een fijne wollen vezel en voelt heerlijk in mijn handen. Dit model heeft een lage hals, waardoor het overal bij en onder te dragen is. Tijdens het werk, dollen met de kinderen, wandelen, een vergadering, een etentje... Mijn vorige icebreaker-shirts waste ik altijd voor de eerste keer dragen omdat ik vreesde voor jeuk. Nu doe ik dat niet, om te testen of mijn vrees wel terecht is.”
Sang Jae: “De stof voelt in het begin wat ruw aan, maar eenmaal op het lichaam voelt het juist onmogelijk zacht! De eerste dag heb ik het shirt vooral binnenshuis gedragen, met veel plezier.”
Heleen: “Ik ben blij verrast door hoe het eruitziet: mooie halslijn, eenvoudig van vorm. Ik heb vanaf de eerste minuut geen last gehad van kriebel; iets waar ik heel benieuwd naar was.”
Karin: “Dit is een echt ondershirt, ik zou hem niet zo snel als los shirt dragen.”
Charlotte: “Wat een mooie stof! Heel soepel en zacht. Dit is echt een mooie basic.”
Jurgen: “Het shirt voelt lekker zacht aan en het is een mooie kleur groen, mijn favoriet. Ik denk dat ik ‘m voor mijn buitenactiviteiten ga gebruiken, bijvoorbeeld onder een vest. Maar ik kan me ook voorstellen dat ik ‘m gewoon als shirt draag als ik ergens op visite ga. Ik ben benieuwd of dit shirt fris blijft. Zweten kan ik namelijk goed, dus hij gaat een uitdaging krijgen.”
Jonne: “Het sluit goed aan en is licht en dun. Wel kriebelt de stof een beetje. Ik denk dat ik dit shirt vooral voor lage inspanning dingen aantrek, bijvoorbeeld als ik ga wandelen. Het lijkt me niet zo’n fijn shirt voor binnen, vooral in warme omstandigheden.”
Sang Jae: “Het shirt past op zich goed, al is ‘ie net wat kort voor mijn armen. Tijdens hardlopen heb ik geen last van schuurplekken, wat vaak wel vaak heb bij katoenen shirts. Tijdens boulder coaching geeft het shirt voldoende stretch voor volledige bewegingsvrijheid van het bovenlichaam.”
Charlotte: “Het shirt is niet te lang, niet te kort en zit netjes op de schouders. Wel zou ik het fijner vinden als ‘ie onderaan wat strakker zou zitten.”
Annauchka: “De pasvorm is prettig, met lange mouwen, en hij is mooi in de broek te dragen. Het shirt voelt zacht aan op mijn huid. Wel wordt het iets ruimer naarmate ik ‘t draag, merk ik op dag 3.”
Karin: “Bij de buste zit het shirt voor mij wat ruim. Verder heb ik erg lange armen, dus de mouwlengte is aan de korte kant voor mij. Gedurende de week wordt het shirt iets ruimer.”
Kaj: “Ik was vergeten waarom ik nooit een icebreaker-shirt had gekocht, maar nu ik het aantrek, weet ik het weer. De mouwen zijn te kort voor mij. Het gevoel van de stof vind ik erg comfortabel. Opvallend: tijdens activiteiten en wanneer het vochtig is, wordt het shirt groter. Bij het hardlopen worden zelfs de mouwen lang genoeg voor mijn armen! Wel zijn deze weer gekrompen als het shirt weer droog is.”
Jonne: “De mouwen van het shirt lijken wat kort en ook de lengte van het shirt had voor mij wat langer gemogen, nu schiet het shirt vaak uit mijn broek. Het shirt kriebelt op dag 2 al niet meer en de mouwen lijken iets langer te zijn geworden. Hierdoor is die lengte prima.”
Jurgen: “Op de eerste dag ga ik met mijn hond naar buiten. Door het rennen op het veld zweet ik snel. Het shirt neemt vocht op maar is na afloop is het ook weer snel droog. De tweede, derde en vierde dag ga ik hiken met rugzak. De kilometers lopen uiteen van 8 tot 17 kilometer. Bij temperaturen van tussen de 12 en 16 graden merk ik dat het shirt te warm om ‘m met buitenlaag eroverheen te dragen. Op de vijfde dag ga ik fotograferen in de nacht. Met een donsjas erover ben ik prima warm.”
Annauchka: “Op dag 1 fiets ik naar het station met mijn regenjas over het shirt, ik zit zo ook in de trein en loop naar mijn werk – veel temperatuurschommelingen dus. Ik merk hoe goed de wol is in temperatuur reguleren. Het vest dat ik eroverheen draag, is af en toe nat van het zweten, maar ik voel droog. Later doe ik bij 11 graden in alleen de baselayer herfstklusjes rondom het huis. Het is heerlijk, ik heb geen behoefte om er een laag overheen te doen. Tijdens een wandeling met het gezin, bij een zonnetje en 12 graden, draag ik over het shirt een fleece bodywarmer en een licht, winddicht jasje en een rugtas.”
Sang Jae: “Tijdens mijn hardlooptraining voelt hij wel wat warm, maar dat heb ik vrijwel altijd bij shirts met lange mouwen. Mouwen opstropen is de oplossing. Achteraf merk ik geen nare geuren. Bij het lopen van de halve marathon stroop ik weer de mouwen op. Het shirt droogt achteraf snel en houdt me lang genoeg warm om het half uur naar de bagage-drop te overbruggen. Op de fiets naar werk trek ik mijn jas eroverheen aan – dat is wel warm want ik fiets flink door. Het shirt wordt nat, maar droogt bij aankomst snel en voelt dan niet plakkerig.”
Heleen: “Tijdens een flinke wandeling op Texel regent het en is best frisjes. Maar met de baselayer, een vest en een regenjack gaat het prima.”
Karin: “Bij mijn natuurobservaties zit ik soms een uur lang stil. Met een merino hemdje onder de baselayer, een merino vest eroverheen en een daarover een donsjas en regenjas, blijf ik goed warm. Ook tijdens het tennissen draag ik er een merino hemdje onder. Ik begin met een synthetische fleece over deze twee lagen heen, maar die kan al snel weer uit.”
Charlotte: “Op de eerste dag van de challenge draag ik het shirt tijdens een dagje dierentuin.
Inclusief kinderen en dus de nodige inspanning. En temperatuurwisselingen natuurlijk, want van reptielenhok naar ijsberenverblijf en van buitenspeeltuin naar Oceanium. Ik draag er een katoenen jasje overheen, en daaroverheen een regenjas. De regenjas is het grootste deel van de dag te warm. Ik vind dit shirt ook voor hardlopen top. Met alleen een sportbeha eronder heb ik het warm genoeg! Ook op kantoordagen houdt ‘ie me precies warm genoeg.”
Jonne: “Uitgaan in dit shirt is echt te warm. 's Avonds met een trui op de bank is een beter idee, het shirt voelt net wat warmer aan dan een ander soortgelijk shirt van een ander materiaal. Met het klimmen heb ik meestal alleen een korte broek en korte mouwen aan, maar klimmen in deze longsleeve vind ik niet te warm. Ik zweet ook niet meer dan normaal.”
Annauchka: “De laatste testdag is een intensieve, met veel werk, fietsen, warme treinen en wandelen. Maar zelfs na deze dag vind ik het shirt nog fris ruiken. Ik zou het prima vinden om dit shirt nog langer te dragen!”
Sang Jae: “Op dag 4 zegt mijn collega nog niets over nare geuren en op dag 7 denk ik dat ‘ie nog wel een week meekan.”
Heleen: “Tijdens een wandeling is de dubbele wollaag die ik draag een beetje warm, maar zelfs dit zorgt niet voor transpiratiegeur. Ik heb de challenge heb ik zelfs verlengd met twee dagen!”
Karin: “Ik heb zonder enige moeite het shirt zelfs 9 dagen aan gehad. De oksels begonnen wel muf te ruiken.”
Kaj: “In de sportschool zal ik dit shirt niet snel weer dragen. Hoewel erg comfortabel zijn zweetplekken erg duidelijk te onderscheiden, wat niet echt een frisse indruk geeft. Toch blijf ik een typische wolgeur herkennen. Pas op dag 7 ruik ik mezelf voor het eerst (gewoon een oude zweterige oksellucht die weinig verder detail verdient). Wel voel ik eerder al dat het shirt wat plakkerig wordt.”
Jurgen: “Op de zevende dag rook het shirt wel naar mijn lichaamsgeur maar niet naar mijn zweet. Ik besloot om hem goed nat te maken. Ik ben met 14 graden, een vest, een buitenlaag en rugzak op pad gegaan. Het shirt was na 8 kilometer doorweekt.
De ochtend erna rook het shirt verbazingwekkend goed. Geen zweetlucht achter gelaten!”
Charlotte: “Na mijn hardlooprondje besluit ik het shirt niet meteen weer aan te trekken maar eerst te laten luchten. De volgende dag is ‘ie weer prima fris en durf ik ‘m weer aan te doen.”
Jonne: “Na een flink stuk fietsen en wandelen is mijn zweet snel verdwenen. En zelfs na het vele zweten in de kroeg stinkt het shirt niet. Op dag 6 en 7 ruik ik mijn deo. Niet erg, maar ook niet meer helemaal fris. Ik doe de challenge nog eens, nu zonder deo. Ik fiets, klim, hike en kampeer en op dag 3 ruik ik mijn zweet. Op dag 4 nog steeds, maar een stuk minder. Na een flinke wandeling op dag 7 trek ik het shirt maar uit omdat het echt niet meer fris is. Maar het coole is: wanneer ik het uit de wasmand haal om het te wassen en nog eens ruik, is de stank helemaal weg!”
Annauchka: “Aan het eind van elke dag het shirt laten luchten, heeft zeker bijgedragen aan de vele dagen dat ik het shirt achter elkaar heb kunnen dragen. En eigenlijk nog steeds zou kunnen dragen. Vooraf was ik septisch over het dragen zonder het eerst te wassen vanwege de jeuk. Maar ik heb het shirt met veel plezier elke dag zonder jeuk gedragen.”
Sang Jae: “Na zeven dagen in hetzelfde shirt met een halve marathon en een stevige klimsessie kan ik eerlijk zeggen dat het shirt zich uitstekend heeft geweerd! Ik maakte me zorgen om de duurzaamheid en slijtvastheid van de draad, omdat merinowol ten opzichte van synthetische en andere organische stoffen minder stevig is. Echter heb ik daar tijdens het klimmen geen last van gehad; ik had nergens slijtplekken of scheuren. Wat me vooral opviel, is dat het shirt helemaal niet vies of gebruikte aanvoelde aan het einde van de week. Wel merkte ik dat doordat ik mijn mouwen zo vaak opstroopte, de uiteinden van de mouwen uitrekten. Misschien dat dit in de was verbetert. Ook valt het shirt net een beetje kort op de rug. Ik heb gemerkt dat het shirt tijdens het fietsen soms uit mijn broek komt aan de achterkant. Maar verder ben ik erg tevreden met dit shirt en kan ik nu al zeggen dat dit niet mijn laatste merino shirt gaat zijn!”
Heleen: “Ik ben fan geworden van icebreaker! Het merk maakt perfecte kleding om in te wandelen en het is zo mooi dat het gewoon ook ‘voor net’ gedragen kan worden.”
Kaj: “Hoewel het op dag 7 wel duidelijk rook, ben ik onder de indruk dat ‘ie het zo lang heeft volgehouden. In de bergen had ik het shirt zeker nog wel langer aan durven houden, maar nu was ik blij dat ‘ie in de was mocht. Voor fietsen, wandelen en alledaags gebruik vind ik dit shirt het meest geschikt. Maar ook voor hardlopen is ‘het fijn. Het jeukte niet en ik vond de stof heel comfortabel aanvoelen. Na het wassen heb ik ook niks bijzonders gemerkt.”
Jurgen: “Het fijnst van het shirt is voor mij dat het geen vervelende zweetlucht krijgt als ik er in zweet. Dit shirt had mij een stuk zelfverzekerder door mijn jeugd heen kunnen slepen als ik het toen had. Ik heb na afloop van de challenge het shirt ook gewassen op een wolwasprogramma en hij kwam er net zo zacht weer uit. Hopen dat dit na vijf keer wassen nog steeds zo is!”
Jonne: “Het shirt zit fijn en voelt zacht. De lengte had wat langer gemogen wat mij betreft. Ondanks dat het shirt na 7 dagen zonder deo naar mijn zweet rook, ben ik positief. Het stinkt veel minder snel dan een polyester shirt en het voelt natuurlijker en fijner aan. Na een dag backpacken zonder deo ruikt een polyester shirt al niet meer lekker, met dit shirt duurde dat dus veel langer. Voor het backpacken zou ik trouwens wel een model met een iets hogere halslijn kiezen, zodat de schouderbanden van je tas niet in je huid snijden.”
icebreaker, dat in 1994 is opgericht door Jeremy Moon, was het eerste bedrijf dat gebruik maakte van de natuurlijke prestaties van merinowol. De vezels van merinowol zijn van nature geurbestendig, temperatuurregulerend en heerlijk zacht. Het wol creëert een warme, ademende en behaaglijke omgeving voor je huid, ongeacht de inspanning van de dag.
icebreaker gelooft dat de natuur alle antwoorden heeft; de relatie tussen mens en natuur staat centraal. Deze symbolische relatie komt terug in alles wat ze doen: in ieder ontwerp, in iedere ontwikkeling en in de hele productieketen.
Wil je meer lezen over de duurzame ontwikkelingen van icebreaker? Lees dan dit blog, of verdiep je in de inspirerende transparantierapporten van het merk.
Op Bever.nl en in onze winkels vind je een breed assortiment aan icebreaker-kleding, waaronder het geteste shirt. Ga ook voor natuurlijk en duurzaam! Twijfel je over wat past bij jou en jouw avonturen? In onze winkels en online staan onze Buitenexperts klaar om je persoonlijk te adviseren.