Wist je dat je ook buiten kunt zijn zonder daadwerkelijk buiten te zijn? Daar moet je misschien even over nadenken, maar het heeft alles te maken met het gevoel dat buiten zijn bij je oproept. Het mooie is: dat kun je ook opwekken terwijl je op de bank ligt. Wat je nog meer nodig hebt om, waar je ook bent, het ultieme buitengevoel op te wekken? Nou, onderstaande podcasts, boeken, series en muziek bijvoorbeeld.
Hieronder onze tips voor de leukste outdoor films, boeken, muziek en podcasts voor binnen:
Ze vormen een heuse wildgroei op Netflix, documentaires over outdoor en natuur. Een greep uit het aanbod: National Parks Adventure (overleven in de – soms extreem koude – Nationale Parken van Amerika) en Holland: natuur in de Delta (over de prachtige landschappen en indrukwekkende fauna van Nederland).
Kan je alsjeblieft alles uit je handen laten vallen en meteen de documentaire A Plastic Ocean gaan kijken? Een must-see voor iedereen die oud genoeg is om een tablet te kunnen bedienen - wat ons betreft mag ‘ie worden opgenomen in het basisschoolcurriculum. Wie door Wie is de mol? helemaal gefascineerd is geraakt door Colombia, kan zijn lol op met Colombia: Wild magic.
Camera’s volgen Amerikaanse klimmers Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson in hun indrukwekkende poging als eersten ter wereld zonder hulpmiddelen of bescherming de Dawn Wall van El Capitan in Yosemite National Park te beklimmen. Spoiler alert: het lukt ze.
In de serie You vs Wild komt Grylls weer in zware en onvoorspelbare landschappen terecht. Maar anders dan anders: jij als kijker krijgt nu controle over de overlevingsdeskundige - en bepaalt welke actie hij moet ondernemen! Van besneeuwde bergen, door dichte bossen en de hitte van de savanne, help Grylls te ontsnappen aan verraderlijke situaties.
Dikke kans dat je deze al gezien hebt, maar voor het geval dat, melden we ‘m toch even. De 8-delige Netflix Original Docu Our Planet van Alastair Fothergill, verteld door Sir David Attenborough (dé stem van onder andere Blue Planet), is adembenemend mooi, ontroerend en leerzaam tegelijk. De serie gaat over de enorme diversiteit aan woongebieden voor dieren - van de Arctische wildernis tot mysterieuze diepe oceanen, en van uitgestrekte Afrikaanse landschappen tot de jungles van Zuid-Amerika. De serie zoomt daarbij in op de gevolgen van klimaatverandering voor alle levende wezens.
Nog meer van Sir David zien? In Africa zoomt hij in op de veelzijdigheid van het wonderschone Afrikaanse continent. Wilde dieren, woeste oceanen en winderige woestijnen: alles zit erin. Alle vijf afleveringen staan op Netflix, hoera!
Kamperen met een grote K: Felix en Selima bereizen met hun enorme tot camper omgebouwde schoolbus de Pan-American Highway van Alaska tot Mexico. Onderweg filmen ze hun leven. Een schril contrast met hoe Instawaardig de meeste mensen hun reizen etaleren; het is namelijk echt niet altijd leuk. Meer info over Expediton Happiness.
In deze serie krijg je in kort-durende afleveringen een documentaire over reisfotografen te zien. Samen met filmmakers reizen ze de wereld rond en zorgen voor indrukwekkende beelden. Mensen, dieren, locaties en culturen worden vastgelegd vanuit een nieuwe hoek. Meer infor over Tales By Light.
In deze Nederlandse podcast nemen een aantal boswachters van Natuurmonumenten je mee op pad door de natuurgebieden in Nederland. De ene aflevering gaat over de wadden, de andere over landbouw.
Verdwijn in de fascinerende gesprekken over de avonturen van atleten, wereldreizigers, idealisten en avonturiers. De host van The Dirtbag Diaries-podcast is outdoor-filmregisseur Fitz Cahall.
Chris Kalous presenteert de Enormocast podcast waarin hij praat met de grootste klimmers van dit moment. Had je eerst niet zo veel met klimmen? Dan voel je je na het beluisteren van deze podcast, die al meer dan 150 afleveringen telt, een expert.
Met de eerste uitzending in 1978 – and still going strong – is dit een van de langstlopende en best beluisterde radioprogramma’s van de publieke omroep. Vroege vogels brengt elke week een ode aan de natuur, maar wie niet gebonden wil zijn aan de zondagochtend én het graag alleen bij de highlights houdt, wordt heel blij van de 30 minuten durende podcast van het programma.
Ze verdwijnen in rap tempo uit Nederland en dat is een zeer kwalijke zaak: insecten. In deze uur durende podcast van Focus Wetenschap praten insectenkenners en -liefhebbers Paul van Wielink en Theo Peeters over het verdwijnen van insecten en leggen ze uit waarom insecten volgens hen de mooiste dieren op aarde zijn.
Net je tickets naar Seoul, Auckland, Hawai of Tokyo geboekt? Bofkont. Tijd voor een voorzichtig reisschema. De tijd dat de Lonely Planet als Backpackers Bible gold ligt ver achter ons, vandaag de dag zijn het podcasts als deze Amateur Traveler die ons precies vertellen waar we naartoe moeten - en waar vooral niet - waar we moeten eten, drinken en waar de hidden gems te vinden zijn.
De romantiek van de herfst is van oudsher een bron van inspiratie voor muzikanten. Wie van klassieke muziek houdt, beluistert deze podcast van NPO Radio 4: een serie van vijf uitzendingen waarin de herfstgeur op de Veluwe het (muzikale) middelpunt vormt. Beluister de Vier Jaargetijden van Passaggio.
Volg Ryan Ferguson en Amanda Kingsmith op de wereldreis die hun leven inmiddels is. De World Wonderers interviewen ook andere, onderweg tegengekomen reizigers.
Die enorme backpack is binnen, je outdoorgear is besteld en de been- plus rugspieren zijn getraind. Je bent, kortom, klaar voor een backpacktrip. Maar welke bestemming gaat het worden? Reisjournaliste Roëll de Ram helpt je – figuurlijk – op weg met talloze inspirerende backpackavonturen in haar boek Backpack Bestemmingen.
We komen er allemaal achter: een leven lang Netflix is ook niet alles. Het is tijd dat we er weer op uit gaan. Weg van de schermen, de buitenlucht in! Boswachter Hanne Tersmette neemt je in haar boek mee op ontdekkingsreis door de natuurgebieden van Nederland. Wie nu nog binnenblijft is gek.
Niet voor niets is het Waddengebied uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland: het is het eerste (en enige!) werelderfgoed dat ons land rijk is. Deze nieuwe gids laat niet alleen de mooiste kanten van het gebied zien en vertelt over de geschiedenis en geologie, maar onthult ook de beste plekken om vogels, vlinders en zeehonden te spotten. Met 28 fraaie wandel- en fietsroutes en gratis route-app.
‘Wat is het toch druk in Nederland, met al die mensen, fietsen, auto’s en dat lawaai overal!’ Als je de mensen die dat zeggen voor hun verjaardag dit prachtige fotoboek van Frans Lemmens cadeau geeft, piepen ze wel anders. Een bundeling van 220 pagina’s aan ‘stille’ Nederlandse landschappen in een weldaad van rust.
In welke bossen maak je de mooiste herfstwandeling? Wat zijn ideale bestemmingen voor een ontspannen nazomerweekend? Aan welke stranden kun je lekker uitwaaien én goeie koffie drinken? In Guur deelt Marleen Brekelmans van @bijzonderplekje niet alleen talloze tips om er in de herfst op uit te trekken, ze verklapt ook de beste herfstrecepten.
Overleven in het bos: een schuilplaats maken om de nacht door te brengen, vuur maken, water drinkbaar maken met behulp van een tampon (ja, echt). In dit boek vind je alle tips voor een tocht in de wildernis! Ook een goed cadeau voor de echte natuurliefhebber.
Een mooie wandelgids voor Amsterdammers die denken dat ze Amsterdam kennen. Maar ook een mooie aanleiding voor volk van buiten de hoofdstad om te ontdekken dat Amsterdam uit meer bestaat dan rondvaartboten, draaiorgels, coffeeshops en hordes fotograferende toeristen.
‘Hoe je in je eentje de wereld trotseert’ is de ondertitel van dit boek, en dat is precies wat auteur Liesbeth Rasker doet: in haar eentje nieuwe plekken ontdekken. Solo reizen is een bundeling van haar mooiste reisverhalen en dito foto’s. De recensies zijn alvast enthousiast: ‘Alsof je naar een reisprogramma kijkt.’
Na een zware val die hem in 2014 bijna het leven kostte, nam Sylvain Tesson zich voor dwars door Frankrijk te lopen als hij voldoende zou herstellen. En zo begon hij een jaar later in het uiterste zuidoosten van Frankrijk aan een voetreis die hem ver van de bewoonde én de digitale wereld bracht.
Muziek op is altijd een goed idee. Check bijvoorbeeld de Classic Playlist by Floris Kortie. Op zoek naar de ultieme roadtripmuziek? Luister dan naar Roadtrip jams en waan je voor 100% op de Route66. Droom je alweer over de bergen, vergeet dan niet Muziek voor een avontuur op niveau op te zetten.
Ook in de tuin, op het balkon en dakterras schijnt de zon. Sluit je speaker aan en beluister onze Summer playlist, samengesteld door reistrendwatcher Tessa aan de Stegge. Of denk je er straks, als het weer kan, om op roadtrip te gaan met kids? Dan komt deze playlist uitermate goed van pas. Of onze Spotify-playlists van 3 Op Reis-presentator Maurice Lede.
Heb je al een thuiscamping gemaakt? Wat is er romantischer dan in een tent liggen met het geluid van regendruppels die zachtjes op de tent uiteenspatten? Om dit gevoel naar binnen te halen, biedt de afspeellijst Rain Sounds uitkomst. Ook de playlist Autumn Leaves werkt bijzonder sfeerverhogend.
Yoga zorgt, zeker nu, voor de nodige ontspanning. Ook met muziek. Milou Turpijn van Women’s Health stelde een speciale Spotify-afspeellijst samen voor Buitentijd. Sport je nu binnen? Check ook onze Spotify-playlist van athlete Lianne de Witte. En volg Bever op Spotify.
Zo, een flinke lijst waar je nog even mee vooruit kunt. Heb je nou nog meer inspiratie nodig voor? Deze 12 Oscarwaardige outdoorfilms mag je zeker niet missen.