Denk je aan het najaar, dan denk je aan tamme kastanjes! Superleuk om te zoeken in het park of bos én om mee te koken of bakken. Maak bijvoorbeeld deze kastanje-chocoladetaart als toetje of tussendoortje. Wedden dat iedereen die ‘m proeft ook spontaan naar buiten rent om kastanjes te zoeken?
Deze kastanje-chocoladetaart heet officieel Varaždinska torta. De taart is een specialiteit uit Varaždin, een stad in het noorden van Kroatië die ook wel ‘Klein Wenen’ genoemd wordt. Net zo leuk als deze pittoreske plaats, met zijn kastelen en barokke, pastelkleurige gebouwen, is het bakken van deze lokale lekkernij.
De taart is vooral populair in de herfst, vanwege het belangrijkste ingrediënt: kastanjes. Ren dus snel naar jouw dichtstbijzijnde kastanjeboom om tamme kastanjes te zoeken. Vergeet je (opvouwbare) emmer niet! Geen bomen in de buurt? Geen zorgen, ook een blik kastanjepuree does the trick. 😉 Bakken maar!
Taart:
Vulling:
Topping
* Liever zelf in de weer met tamme kastanjes? Check het kader onderaan dit blog om te lezen hoe je zelf kastanjepuree maakt.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in met een diameter van ongeveer 22 cm.
Begin met het taartbeslag. Klop de 225 gr zachte boter met de 225 gr suiker tot een luchtig mengsel. Smelt vervolgens de chocolade au bain-marie en meng dit erdoor. Splits alle zes de eieren en voeg alleen de dooiers toe aan het mengsel. Schep het geheel goed door. Meng voorzichtig, beetje bij beetje, de gezeefde bloem door je beslag. Klop daarna de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Bij twijfel kun je je kom en garde afvegen met een beetje citroensap om te ontvetten. Als je eiwit goed stijf is, roer je eerst één eetlepel goed door je beslag. Schep daarna de rest van het opgeklopte eiwit voorzichtig erdoorheen.
Giet het mengsel in de ingevette springvorm en zet deze 45-50 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart stevig aanvoelt. Check of je taart gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Komt-ie er schoon uit? Dan is je taart goed. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen.
Eieren splitsen, dus het scheiden van het eiwit en eigeel, is een secuur werkje. We geven je drie handige manieren om dit te doen!
Terwijl de taart afkoelt, begin je aan de vulling. Klop hiervoor de slagroom lichtjes op. Meng vervolgens de kastanjepuree en de poedersuiker erdoor. Haal de afgekoelde taart uit de bakvorm en snijd ‘m horizontaal doormidden, zodat je twee lagen hebt. Is je taart een beetje ingezakt? Draai 'm dan om, zodat je bovenkant mooi glad is. Smeer de vulling met een mes over de onderste helft van de taart en blijf daarbij iets van de randen, zodat de vulling straks niet mengt met het chocoladeglazuur. Wanneer alle vulling over de taart is verdeeld, leg je de andere helft erbovenop.
Klop voor het glazuur de boter en suiker tot een romige, zachte massa. Smelt de chocolade au bain-marie en meng die erdoorheen. Bestrijk de taart bovenop en rondom rijkelijk met de crème en laat ‘m daarna minimaal een uur rusten in de koelkast. Daarna is het tijd voor de afwerking! Maak de taart af met in gesmolten chocolade gedoopte kastanjes of gebruik chocoladekrullen of -schaafsel ter decoratie.
Ren je al naar buiten om tijdens dit fijne herfstweer kastanjes te verzamelen? Heel goed! Vergeet voor je herfstwandeling niet je herfstuitrusting aan te trekken. Denk naast wandelschoenen bijvoorbeeld aan een fijne regenjas voor plotselinge buien en een fleece om lekker warm te blijven. Wij staan altijd voor je klaar om je van het beste advies te voorzien, dus ook voor een nieuwe herfstuitrusting. Kom naar onze winkels en bekijk onze online adviespagina’s om je verder te helpen.
Ga jij na deze heerlijke herfstwandeling aan de slag met dit recept? Deel een foto van jouw kastanje-chocoladetaart online met #buitenisnooitverweg en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram- en Facebookpagina!
Check ons blog voor meer leuke recepten en (buiten)kookinspiratie, zoals deze wildpluksoep van tamme kastanjes en paddenstoelen.
Ingrediënten:
Bereiding:
Dit recept is voor één grote schaal, ongeveer 675 gr puree. Meer dan je nodig hebt? Eet het restant dan in plaats van aardappelpuree bij het diner.