Tijdens je wandelvakantie stop je natuurlijk graag bij een berghut om even te pauzeren of te lunchen. Maar je krijgt pas écht het huttengevoel als je er ook de nacht doorbrengt! Bovenop een steile helling, diep in de bossen of aan een rivier, elke hut heeft zijn eigen charme. Wij delen 5 bijzondere berghutten om in te logeren.
Het is voordeliger, avontuurlijker en sfeervoller dan slapen in een hotel: overnachten in een berghut! De kleine, op strategische plaatsen gebouwde huisjes worden veelal gebruikt door wandelaars en alpinisten. Soms is er een waard die eten en drinken verkoopt, soms ben je aangewezen op je eigen proviandje. Ook de bereikbaarheid van de hutten wil nog wel eens verschillen. Hoe dan ook: er gaat niets boven na een stevige wandeling je tas af te gooien en de nacht door te brengen in een hut hoog in de bergen! Ken je deze 5 toppers al?
Deze hut ligt in het midden van de ruige en indrukwekkende bergen, tegenover het dalhoofd van het Gollingkessel op de bovenste Steinwenderalm. Het is een ideale uitvalsbasis voor tal van wandeltochten in het gebied en een beklimming van de Hochgolling of de wereldberoemde Klafferkessel-tour. Gastheer Wilfried Reiter voorziet zijn gasten van alle gemak én een goede catering. Voor fanatieke wandelaars een heerlijke plek om te overnachten!
In een bos dichtbij Waidring ligt dit pareltje onder de berghutten. Met allerlei wandelpaden - waaronder de routes Loferer en Leoganger Steinberge - voor de deur, is dit een ideale locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. De hut zelf ligt verscholen in het bos op een kleine, open ruimte. Houtkachels houden de hut en het fornuis warm, gas zorgt voor licht en warm water. De almhut bestaat uit twee afzonderlijke appartementen voor in totaal zo’n 14 personen. Buiten zitten is hier ook niet bepaald een straf: er is een groot overdekt terras met royale barbecue aanwezig.
Niet vergeten je aansteker, zaklamp en kaarsen mee te nemen!
Foto: almliesl.com
Als echte bergliefhebber ken je deze misschien al wel. Dit opvallende, futuristische gebouw werd mede gebouwd door de Technische Universiteit van Zürich. De accommodatie is groener dan je wellicht zou denken, want de hut wekt 90% van de nodige energie zelf op.
Bereikbaarheid is wél een dingetje. Naar deze hut wandel je niet zomaar even toe - je moet een stuk oversteken over de gletsjer. In de zomer nog goed te doen met een paar goede wandelschoenen (want dan ligt er geen verse sneeuw of ijs), maar in een koude periode mag je echt rekenen op een heuse gletsjertocht inclusief klimmateriaal als pickel, stijgijzers, klimgordel en -touw. Maar eenmaal daar, is het uitzicht op beroemde Zwitserse gletsjers en en bergtoppen - waaronder de Matterhorn - ronduit verpletterend.
De Rifugio Pisciadù (of Pischiadùhütte) vind je in de vallei Alta Badia, in het zuidoosten van Zuid-Tirol. De berghut ligt in het bergmassief Sella, aan de voet van de prachtige Pisciadù en naast het gelijknamige bergmeer. Je overnacht hier in één van de zes slaapzalen inclusief ontbijt, of je verblijft op basis van half-pension.
Een welkom toevluchtsoord aan het einde van een fantastische wandeling! Het uitzicht vanaf het terras is de moeite waard. Na een prachtige beklimming waardeer je het uitzicht op de bergplateaus in het midden van je uitzicht des te meer. Let op, dit is zo een mooie plek dat je het uitzicht hier waarschijnlijk niet voor jezelf hebt 😉.
Direct zin om te wandelen? Bekijk onze wandeltips in Nederland deze lente. Bekijk meteen even hoe het 3-lagensysteem je altijd op de juiste temperatuur houdt, of ga terug naar het blog.