Een man kijkt uit over bergtoppen

Interrail in Europa: wat is het en waar kun je naartoe?

Interrailen is dé manier om Europa te ontdekken. Stap de trein in en reis binnen een paar naar een toffe Europese bestemming, klaar om een nieuwe stad en omgeving te leren kennen. Samen met adidas TERREX vertellen je alles wat je moet weten over interrailen én tippen we mooie Interrail-routes.

Met de trein het avontuur tegemoet, je stappendoel tien keer halen in de leukste stadjes en daarna nog even uitwaaien op het strand of tot rust komen in een bos in de buurt. Interrailen is avontuurlijk en veelzijdig, net als adidas TERREX. Samen met dit merk vertellen we je alles wat je wilt weten over Interrailen. 

 

Ga direct op deze pagina naar: 



Wat is Interrail?

Interrailen is treinreizen door Europa. Met een speciale treinpas, de Interrail Pas, kun je afreizen naar meer dan 30.000 bestemmingen in maar liefst 33 landen. Met de trein reis je op een bewustere manier én reis je gemakkelijk van plek naar plek om nieuwe bestemmingen en culturen te ontdekken. Als je jonger dan 28 jaar bent, kun je bovendien reizen met korting. Voordelen te over!


Het gebergte Picos de Europa in Spanje


Interrailen: dit neem je mee

Bekijk ook onze volledige paklijst voor interrailen.


Kledinginspiratie voor jouw Interrail-trip


Eén paar schoenen, eindeloze mogelijkheden

Natuurlijk kun je wandelschoenen én leuke sneakers meenemen, maar fijner is een combinatie van de twee. Dat scheelt ruimte in je tas! De adidas TERREX Free Hiker 2 is een lage wandelschoen die eruitziet als een sneaker. Perfect voor jouw Interrail-trips als je dagenlang in steden rondloopt, een tas van hostel naar hostel sjouwt en de natuur in gaat.

 

De adidas TERREX Free Hiker 2 is lichtgewicht, ademend en supercomfortabel. Daarnaast biedt de stapper voldoende stabiliteit om zelfs in de bergen tredzeker te zijn. Ook fijn: hij bestaat voor 20% uit gerecyclede en hernieuwbare materialen! De Free Hiker 2 is niet waterdicht, maar daardoor wel extra ademend sneldrogend. Ga je toch liever voor een waterdichte schoen? Kijk dan eens naar het halfhoge model met Gore-Tex-membraan.


Een man en vrouw staan met hun rug naar de camera en kijken uit op bergen



Zo werkt Interrail

Om te reizen met Interrail heb je een Interrail Pas nodig. Er zijn treinpassen voor één land (Interrail One Country Pas) of meerdere landen (Interrail Global Pas), waarbij je kiest voor een specifiek aantal reisdagen binnen een bepaalde periode. Er is dus altijd een treinpas die aansluit bij jouw plannen. Op de website van Interrail lees je meer over hoe je jouw digitale Interrail Pas kunt gebruiken.

Welke treinen kun je nemen met Interrail?

Je Interrail Pas geeft toegang tot alle staatsspoorwegen van de deelnemende landen, plus treinen van een aantal particuliere maatschappijen. Ook meerdere veerbootmaatschappijen zijn aangesloten. Voor sommige treinen moet je een toeslag betalen.

Moet je reserveren met interrailen?

Meestal kun je tijdens het Interrailen gewoon instappen, maar soms moet je vooraf reserveren. Dit geldt meestal voor rechtstreekse hogesnelheidstreinen en nachttreinen. Of je een plek in de trein moet reserveren, kun je zien in de Railplanner-app van Interrail. Daarin zie je ook de prijs van de zitplaatsreservering.


Een man loopt over een pad naar een kratermeer, omgeven door groen


Welke landen doen mee met Interrail?

Er zijn 33 landen aangesloten bij het routenetwerk van Interrail. Een volledig overzicht vind je op de spoorwegenkaart van Interrail. Landen die niet in het netwerk zijn opgenomen, zijn onder meer Rusland, Albanië, Cyprus en IJsland.



3 mooie Interrail-routes

Europa biedt zoveel moois! En dan bedoelen we niet alleen historische, pittoreske en levendige steden, maar ook adembenemende natuur. Waar dan, vraag je? We tippen drie toffe routes!

1. Interrailen in Bulgarije: de perfecte mix van cultuur en natuur

Interrail-route: Sofia – Bansko – Plovdiv – Bourgas – Varna – Albena

 

Zonnig, bruisend en verrassend betaalbaar: dat is Interrailen in Bulgarije. Je kunt hier cultuursnuiven in oude stadscentra en eeuwenoude kloosters, maar haalt ook je groene hart op in de dichte bossen, grillige bergen en groene valleien.

 

Highlights:

  • Bezoek de vele kerken en kapellen in Sofia, met als hoogtepunt de imposante Alexander Nevski-kathedraal.
  • Bezoek de watervallen van Boyana in het Vitosha-gebergte, net buiten Sofia.
  • Pak de trein naar het centrum van Bansko, huur een auto en maak een hike in Pirin National Park. Dit park, met meer dan honderd gletsjermeren, is Bulgarijes grote natuurtrots.
  • Bezoek het oude stadscentrum van Plovdiv
  • Maak een dagtour naar het 10-eeuwse Rilaklooster met zijn kleurrijke fresco’s.
  • Kijk je ogen uit in havenstad Varna, waar je meer dan 150 monumenten vindt.
  • Komt tot rust op de stranden van Albena.

 

Producttip: adidas Terrex Free Hiker 2 Gore-Tex Wandelschoen

Sofia is dé stad om te voet te ontdekken. En in de prachtige natuur van Bulgarije wil je natuurlijk een stevige wandelschoen om comfortabel het landschap te verkennen. De adidas TERREX Free Hiker 2 heeft de looks van een sneaker, maar de eigenschappen van een wandelschoen. Perfect voor jouw trip! Het halfhoge model is waterdicht.


Een authentieke berghut in de Albanese Alpen

2. Interrail Zwitserland: op zoek naar adrenalinekicks

Dol op bergen én avontuur? Dan is Interrailen in Zwitserland jouw perfecte reisplan. Deze route gaat van Zürich, via Interlaken en Zermatt naar Genève. Onderweg combineer je stad en natuur en krijg je volop mogelijkheden tot adrenalinekicks. 

 

Highlights:

  • Struin door de Altstadt van Zürich.
  • Wandel over de middeleeuwse Kapellbrücke in Luzern en beklim de oude stadsmuren voor weidse uitzichten.
  • Laat de adrenaline stromen in Interlaken. Paragliden, skydiven, raften en via ferrata’s: het kan hier allemaal.
  • Kijk je ogen uit tijdens een treinreis naar de Top of Europe, het hoogste treinstation van Europa (3.454 m) op de Jungfraujoch.
  • Ga bergwandelen rond Zermatt: hike met uitzicht op de beroemde Matterhorn of loop een etappe van de Tour du Mont Blanc.
  • Laat je betoveren door het pittoreske Bern.
  • Bezoek het bijzondere Kasteel Chillon, een eeuwenoude waterburcht in de buurt van Montreux.
  • Maak een wandeling langs de oevers van het meer van Genève, het grootste bergmeer van Europa.

 

Producttip: adidas TERREX Xperior Light Jacket

Als je op grote(re) hoogte wandelt, is het fijn om meerdere laagjes kleding te dragen. De adidas TERREX Xperior Light Jacket is een lichtgewicht regenjas voor heren en dames met volledig getapete naden die perfect is voor een dagwandeling in de bergen én voor in de stad. De pasvorm biedt genoeg ruimte om een laagje eronder te dragen, zoals de adidas TERREX Multi Light-fleece of -donsjas. Heb je geen jas nodig? Dan berg je de Xperior Light gemakkelijk en compact op in het ingebouwde pack-it-zakje.


Een authentieke berghut in de Albanese Alpen

3. Verrassend afwisselend: interrailen door Engeland en Wales

Interrail-route: Londen – York – The Lake District (Windermere) – Liverpool – Snowdonia National Park (Betws-y-Coed) – Birmingham

 

Verken bruisende steden en het epische landschap van Snowdonia National Park op deze Interrail-route door het Verenigd Koninkrijk.

 

Highlights:

  • Bezoek de iconische bezienswaardigheden in Londen, zoals Buckingham Palace, de Big Ben, Hyde Park en de Tower Bridge.
  • Leer meer over de Vikinggeschiedenis van York en struin door de smalle straatjes Stonegate en The Shambles.
  • Verken de authentieke, historische dorpjes in het Lake District.
  • Hike naar de top van Scafell Pike, de hoogste berg van Engeland.
  • Treed in de voetsporen van The Beatles in Liverpool.
  • Maak (uitdagende) hikes in het adembenemende Snowdonia National Park. Aanraders zijn Watkin Path en Llanberis Path naar de top van Mount Snowdon. Meer routes voor ieder niveau vind je op de site van het park.
  • Maak een street art-wandeling in Birmingham.

 

Producttip: adidas TERREX Agravic 2.5 Layer Jacket

Niets zo veranderlijk als het weer – helemaal in het Verenigd Koninkrijk. Het adidas TERREX Agravic 2.5 Layer-regenjack is lichtgewicht, ademend en houdt regen buiten de deur. Ook is het jack compact op te bergen, waardoor je het gemakkelijk wegstopt en weer tevoorschijn tovert tijdens je dagwandelingen. De adidas TERREX Agravic is verkrijgbaar in een herenmodel en een damesmodel.


Het sprookjesachtige Troodosgebergte op Cyprus

Treinreizen: een bewustere keuze

Hoewel de uitstoot van internationale treinen flink kan verschillen (afhankelijk van o.a. de energiebron, de bezetting en het type trein) is treinreizen een bewustere manier van reizen. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een kilometer met een internationale trein door Europa gemiddeld voor acht keer minder CO2-uitstoot zorgt dan een auto. En zelfs tien keer minder dan het vliegtuig!

 

Daar worden we blij van. Net als adidas TERREX. Ook zij vinden zorgen voor buiten namelijk belangrijk. Wist je dat ze het liefst (en steeds vaker!) voor gerecycled materiaal kiezen om afval te verminderen? Al hun producten met gerecyclede en hernieuwbare materialen bevatten in totaal minimaal 20% van deze materialen.



Extra tips voor Interrailen

  • Stippel grofweg je reis uit, zodat je weet welke Interrail Pas je nodig hebt. Zo betaal je niet te veel voor extra landen of reisdagen die je niet nodig hebt.
  • Download de Railplanner-app van Interrail.
  • Activeer je pas voordat je vertrekt!
  • Je hebt geen internet nodig om je Interrail-ticket te laten zien. Alleen om reizen aan je pas toe te voegen, moet je online zijn.
  • Zoek vooraf uit hoe treinreizen in Nederland werkt met jouw ticket. In de Interrail Global Pass zit één heenreis en één terugreis inbegrepen. 
  • Op de website van Interrail vind je talloze al uitgestippelde routes. Ook wij verzamelden op ons blog meer mooie reisroutes in Europa. Een mooi uitgangspunt voor jouw trip!
  • Kom langs in een Bever-winkel voor persoonlijk advies voor je paklijst. Je vindt daar ook een uitgebreid assortiment adidas TERREX; zo kun je meteen even passen!

Het bijzondere landschap van Cappadocië in Turkije bij zonsondergang

Meer reisinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.