Samen met camperexpert Goboony geven we handige tips voor je camperreis

De eerste keer op campervakantie: dit moet je weten

Als je voor het eerst op pad gaat met een camper, heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Hoe kies je een camper? Stippel je een route uit of ga je op de bonnefooi? En wat neem je mee? Samen met camperexpert Goboony helpen we je op weg. En om het nóg leuker te maken, maak je ook nog kans op een lang weekend weg in een camper naar keuze!

De laatste jaren trekken er steeds meer mensen op uit met een camper. Logisch, want zo’n mobiel vakantiehuis is niet alleen praktisch, hij brengt je ook op de mooiste plekken. Ook handig: als je zelf geen camper hebt, kun je er gewoon een huren. Bijvoorbeeld bij verhuurplatform Goboony

Waarom rondreizen met een camper?

Een camper is jouw huisje op wielen. Geen kale hotelkamer, maar jouw eigen opgemaakte bed waar je – laten we eerlijk zijn – toch altijd het lekkerste in slaapt. Daarbij heb je alle spullen die je nodig hebt altijd binnen handbereik. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gemak. Met een camper hoef je bijvoorbeeld nooit op tijd te zijn. Geen stress om inchecktijden op het vliegveld: trek de voordeur achter je dicht, start de camper en je vakantie is begonnen. Daarbij hoef je nooit een tent op te zetten. Je komt aan op je bestemming en bent direct klaar. O, en de hond kan gewoon mee!

 

Met een camper bepaal jij vervolgens waar de reis naartoe gaat. Wil je de wildernis in of de zon achterna? Het kan allemaal met jouw mobiele vakantiehuis. Valt de bestemming tegen of is het weer niet wat je hoopte? Dan rijd je gewoon door naar de volgende locatie. Een camper biedt alle vrijheid die je wilt op jouw vakantie. En hoe fijn is het om je comfortabele bed uit te stappen en zó in de natuur te belanden? Parkeer op een camperparkeerplaats langs het strand of aan het bos. Je bent zo flexibel als je zelf wilt. 

Ultieme vrijheid, de hond kan mee en je slaapt in je eigen bed: een camperreis is fantastisch!

Hoe kies je een camper?

Het belangrijkste punt waar je rekening mee moet houden, is het aantal personen waarmee je op campervakantie gaat. Ben je op zoek naar een twee- of vierpersoonscamper? Of ga je met een groep vrienden of het hele gezin en zoek je een camper waarin je met zes personen kunt slapen? Dit is de basis van je keuze. Een grote camper met veel ruimte is de beste keuze wanneer je met het gezin op vakantie gaat. Voor een romantisch weekend weg met je partner is een buscamper juist ideaal.

 

Verder is het handig om rekening te houden met parkeerruimte. Staat er een citytrip met de camper op de planning? Dan is een compacter formaat een slimme keuze. Een grote camper parkeren in een drukke stad is namelijk best een uitdaging!

 

Ook de brandstofkosten kunnen meewegen in je beslissing. Een grote camper verbruikt natuurlijk meer brandstof dan een kleinere. Je kunt er ook voor kiezen om op pad te gaan met een elektrische camper. Zo kun je bij Goboony op avontuur met een elektrische Volkswagen T2. Deze retro busjes zijn vakkundig omgebouwd tot 100 procent elektrische campers. Dit is niet alleen een superleuke én duurzamere keuze, je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over brandstofkosten. Huur je een elektrische camper bij Goboony, dan krijg je namelijk gewoon een laadpas mee.


De 5 meest gemaakte beginnersfouten

  • De stroom van je camper loskoppelen voordat je wegrijdt is iets dat vaak vergeten wordt. Hiermee trek je eenvoudig de stroompaal om, dus check dit altijd even voor je wegrijdt.  
  • Denk ook om de dingen op het dak: dakraampjes moeten dicht, de schotel of antenne moet ingeklapt en als je een dakkoffer bij je hebt, zorg er dan voor dat deze dicht is.
  • Sta je op oprijblokken, haal je camper daar voorzichtig vanaf door de camper achteruit te rollen. Veel mensen rijden er vooruit vanaf, maar dat is slecht voor je banden én het blok kan daardoor wegschieten.
  • Leeg voor vertrek je vuilwatertank in de daarvoor bestemde put. Dat scheelt enorm veel gewicht in je camper. Zorg er ook voor dat je schoonwatertank een beetje gevuld is. Dan is je camper niet te zwaar, maar heb je toch een beetje reservewater bij de hand voor als je waterfles of thermosfles met koffie leeg is.
  • Zorg dat je de exacte maten van de camper weet en schrijf deze op een klein blaadje dat binnen handbereik is (bijvoorbeeld achter de zonneklep). Vooral breedte en hoogte zijn de maten waar camperaars onderweg ineens van moeten weten: kan ik hier doorheen of onderdoor? Je bent zeker niet de eerste beginneling die met schade aan het dak thuiskomt! 

Ga je op de bonnefooi of stippel je een route uit? Wat je ook kiest: we geven tips

Hoe kies je een route voor een camperreis?

Je hebt je camper gekozen, maar waar rijd je ‘m naartoe? Stippel je vooraf een route uit of ga je waar de wind – nou ja, je camper – je brengt? Dit is aan jou. Het is superleuk om je route vooraf te plannen, maar probeer wel ruimte te houden voor spontaniteit. Neem eens een onbekende afslag of bezoek een dorp of stadje dat er (onverwacht) leuk uitziet. Het is hoe dan ook leuk om snelwegen in te ruilen voor toeristische routes. Dan kom je op de mooiste plekken terecht en maak je de tofste avonturen mee. Vergeet ook niet om je avonturen te delen via Polarsteps, zodat vrienden en familie thuis je reis kunnen meebeleven.

 

Op ons blog vind je route-inspiratie voor roadtrips in Europa én door eigen land. Ook Goboony geeft inspiratie en uitgestippelde camperroutes die je kunt gebruiken voor jouw volgende trip.

Hoe vind je de beste campings?

Het mooie aan een camper: je kan slapen op de prachtigste plekken! In sommige landen mag je wildkamperen en je huis op wielen dus parkeren waar je wilt, maar in het grootste deel van Europa zal je op zoek moeten naar een camping of camperplaats. Bijna alle campings zijn geschikt voor campers, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Via apps en websites van Campercontact, CamperLink, Park4Night en Campspace vind en reserveer je gemakkelijk een campground. Vaak kun je zelfs specifiek zoeken op bijvoorbeeld gratis camperplaatsen, familiecampings, stadscampings, boerencampings of legale wildkampeerplekken.

 

Camperplaatsen kunnen erg verschillen. Met gras of juist alleen beton, gratis of prijzig, met voorzieningen of helemaal back to basic: de keuze is reuze. Ook is het de vraag of je vooraf wilt boeken om eventueel volgeboekte campings te voorkomen of juist op de bonnefooi ergens naartoe rijdt. Bedenk wat jij fijn vindt en trek je niet te veel van anderen aan. Iedereen heeft immers een eigen voorkeur! 

Je mag je camper niet zomaar overal parkeren. Zoek naar een toffe campground via speciale platforms.

Ik ga op campervakantie en ik neem mee…

Iedereen kent het: inpakstress. En daarbij ook de twijfel wanneer je nét de straat uit bent. Heb ik alles mee? Ben ik écht niets vergeten? Heb ik die oplader nog wel ingepakt? Gelukkig heeft Bever handige paklijsten, zodat je niets vergeet! Een paar essentials voor je campervakantie:

Ga je voor het eerst op pad met een camper en mis je spullen van de complete paklijst? Vraag in je nabije omgeving of je wat spullen kunt lenen. Zo kun je eerst even proeven van dit avontuur. Ben je verkocht en wil je graag je eigen gear kopen? Kom dan langs in een van de Bever-winkels. Onze Buitenexperts helpen je graag bij het vinden van de juiste spullen voor jouw camperreis.

Een elektrische camper is een duurzamere keuze

Kom langs in de kampeerwinkels van Bever

Ook tijdens je campervakantie kun je die echte kampeersfeer creëren. Vervang een koffiezetapparaat door een brander en zet koffie vóór je camper in plaats van erin. Of kook zo nu en dan buiten op een BBQ of brander – juist wanneer je camper op een epische locatie geparkeerd staat. En wat dacht je van een chille campingstoel of hangmat om in te genieten van je welverdiende borrel na een lange dag rijden? Voor een nóg groter kampeerassortiment kom je langs in de kampeerwinkels van Bever. Onze Kampeerexperts helpen je graag bij het vinden van de juiste spullen, zodat jouw camperavontuur ultiem genieten wordt. 


Tijd voor praktische zaken

Nu ben je klaar om te gaan! Of toch niet? Mag je eigenlijk wel een camper besturen met een autorijbewijs? Verdiep je voor vertrek nog even in een aantal praktische zaken.

 

Zoals dus het rijbewijs. Campers zijn een stuk groter en zwaarder dan een personenauto, waardoor je wellicht een ander rijbewijs nodig hebt. Met het rijbewijs B mag je met een camper rijden met een maximale toegestane massa van 3.500 kg, die is ingericht voor het vervoer van maximaal acht personen, exclusief bestuurder. Op het kentekenbewijs van de camper staat altijd de maximale toegestane massa en het maximaal aantal personen benoemd. De maximale toegestane massa is het gewicht van de camper plus bagage en inzittenden. Is deze massa zwaarder dan 3.500 kg, dan is het groot rijbewijs C of C1 nodig.

 

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat veel Europese steden milieuzones hebben. Deze gelden vaak vooral voor dieselvoertuigen van voor 2001, maar in sommige steden ook voor voertuigen die op benzine rijden. Soms hangt het zelfs van het weer af! Je kunt je inlezen en vooraf milieustickers bestellen, maar het is ook mogelijk om de centra van steden te vermijden. Veel steden hebben camperplaatsen net buiten het centrum met een goede verbinding met het openbaar vervoer. Zo bespaar je jezelf onverwachte boetes én het rijden door onmogelijk smalle straatjes. 

Van een campingstoel tot brander: gebruik onze handige paklijst

Maak kans op een weekend weg met de camper

Heb je spontaan last van reiskriebels en spring je het liefst nú nog in een camper? Dan hebben we goed nieuws! Samen met Goboony geven we een Goboony-giftcard t.w.v. €500,- weg. Hiermee kun je een lang weekend weg in een camper naar keuze, bijvoorbeeld in een duurzamere, elektrische camper! Zie jij jezelf al wegrijden in die camper? Volg @goboony en @bevernl op Instagram en laat onder deze post weten wie jij meeneemt op campervakantie als je wint!


Kies voor een duurzame campervakantie

Goboony is hét deelplatform voor campers, ontstaan uit het idee dat iedereen eens in zijn leven de vrijheid van een camper zou moeten ervaren. Raampje open, wind door je haren, je hart achterna! De naam komt van het Nieuw-Zeelandse ‘I am out in the boonies’ wat zoiets betekent als ‘ik ben eropuit in the middle of nowhere’. Leuk feitje: hier komt ook de term ‘boondocking’ vandaan: je camper in the middle of nowhere parkeren.

 

Inmiddels biedt Goboony zo’n vierduizend campers aan. Je vindt op het platform gemakkelijk een camper bij jou in de buurt, die vaak een stuk goedkoper is dan bij een verhuurbedrijf. Duurzaamheid staat daarnaast hoog in het vaandel. Door een camper te huren, rijden we samen eerst oude campers ‘op’, wat natuurlijk zorgt voor een lagere productie. Ook kun je kiezen voor een elektrische camper. Kortom: op campervakantie met een duurzame twist!

 

In de toekomst vind je veel meer tips en inspiratie rondom camperreizen op Bever.nl. Wij slaan de handen namelijk ineen met Goboony om jou te helpen alles uit je vakantie met de camper te halen. Houd ons blog dus goed in de gaten!


Start jouw avontuur met de camper

Eén perfecte camperreis bestaat niet. Jouw ultieme reis is helemaal afhankelijk van jouw wensen en keuzes. En dus ontdek je gaandeweg vanzelf wat jij de leukste campervakantie vindt. Ben je drie keer op een volle camping gestuit? Dan boek je in de toekomst misschien liever toch een campground. En vond je juist de niet-geplande dagen het leukste, dan trek je er de volgende keer gewoon uit op de bonnefooi. Jij bepaalt. Zoals we al eerder zeiden: een campervakantie geeft het ultieme gevoel van vrijheid! 

Door Pepe Groen • Bijgewerkt 06-06-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.