De perfecte outfit voor je wandeltochten bestaat uit drie lagen. Deze lagen bij elkaar noemen we het lagensysteem. Met deze lagen blijf je lekker warm, voer je eventuele transpiratie af en houd je kou en vocht buiten. Om dit te bereiken is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste kledingstukken en materialen kiest. We vertellen je alles wat je moet weten over het lagensysteem.
Je gaat bewegen en krijgt het warm: laagje uit. Een bui in aantocht: jas aan. Toch wel fris, die wind: extra laagje aan. In de buitenlucht is een flexibele outfit geen overbodige luxe. Misschien dat je met lagenoutfits bent grootgebracht, maar we leggen je graag uit hoe je het kledinglagensysteem toepast als een pro. Benieuwd hoe je het lagensysteem inzet in de kou of tijdens wintersport? Lees dan onze tips voor je wintersportoutfit.
Het lagensysteem bestaat uit drie lagen met elk een eigen functie. Toch kan je systeem ook bestaan uit vier lagen, zeker als het koud is. Dan voeg je een extra tussenlaagje toe.
Laag 1: een vochtafvoerende basislaag
Bestaat vaak uit thermo-ondergoed van merinowol of synthetische vezels. Deze laag is nauwsluitend en ademend.
Laag 2: een isolerende tussenlaag
Kies voor natuurlijk of synthetisch materiaal. Deze laag voert vocht af en houdt kostbare lichaamswarmte vast.
Laag 3: een beschermende buitenlaag
Meestal een water- en winddicht jack zoals een hard- of softshell of een windstopper. Deze laag beschermt tegen externe factoren.
In deze video legt Buitenexpert Bjorn je alles uit over het kledinglagensysteem. Hij deelt de voordelen van het gebruik van laagjes en vertelt je waaruit jouw lagen moeten bestaan. Zo weet je precies hoe je een lagensysteem opbouwt!
Warme en comfortabele thermokleding is de ideale basislaag voor je wandeloutfit. Een goede basislaag houdt je droog en op temperatuur. Zorg ervoor dat deze laag strak op je lichaam zit en niet lubbert, dan werkt het materiaal het beste. Bijkomend voordeel: thermo-ondergoed heeft geen naden en zit daardoor erg comfortabel. Weet je niet wat voor thermokleding je nodig hebt? We helpen je met het kiezen van de juiste thermokleding. Ook een longsleeve van (merino)wol vormt een perfecte basislaag. Merino voelt zacht aan en staat erom bekend zweet gemakkelijk af te voeren en tegelijkertijd lang fris te blijven.
De basislaag moet je dus warm houden en vocht afvoeren naar de tweede laag. Tip: kies geen basislaag van katoen. Deze stof neemt wel vocht op, maar houdt het vervolgens vast waardoor het zwaar en koud wordt.
De tweede laag heeft ook twee belangrijke functies: isoleren en het vocht uit de basislaag aantrekken en afvoeren. Deze laag moet goed aansluiten op je lichaam, maar mag ook zeker niet te strak zitten. Door extra lucht tussen de lagen werkt de isolatiefunctie namelijk beter. Afhankelijk van de buitentemperatuur en jouw wensen kies je voor een dunne of dikke isolatielaag. Je kan kiezen voor een gevoerde isolatielaag of een fijne fleecetrui. Een gevoerde isolatielaag is meestal gevuld met natuurlijke vezels zoals dons of wol. Fleeces zijn meestal gemaakt van synthetisch materiaal, maar we hebben ook fleeces van natuurlijk materiaal zoals (merino)wol. Tip: met een isolatielaag zonder ritsen verlies je de minste warmte.
De derde laag beschermt je tegen regen, sneeuw en wind. Deze laag zorgt ervoor dat je andere lagen niet nat worden. Tegelijkertijd moet deze buitenlaag goed ventileren, want té warm worden is ook geen pretje. Met een ademende variant voorkom je bovendien condensvorming aan de binnenkant van de jas. Ga voor een wat losse shell jas; daar passen laag 1 en 2 met gemak onder. Afhankelijk van de outdooractiviteit en de temperatuur kies je voor een 100% waterdichte shell (zoals een regenjas of waterdichte hardshell) of een ademende softshell.
Het membraan van hardshells kan bestaan uit twee of drie lagen stof. Rugzakdragers gaan vaak voor een drie-laags membraan. Deze is sterk en slijtvast en kan hierdoor goed tegen het geschuur van een backpack.
Ga je gekleed volgens het laagjesprincipe, dan houd je je opties open en kun je je vlug aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat betekent nóg meer van buiten genieten! Bijvoorbeeld tijdens een adembenemende winterwandeling of een winterse ‘wereldreis’ in Nederland. Op ons blog, ons Instagramkanaal en onze Facebookpagina vind je eindeloos veel buitentips – voor buitenmensen, van buitenmensen.