Twee vrouwen met een rugzak lopen naar een berghut toe

Alles wat je wilt weten over het lopen van een huttentocht

Huttentochten zijn tof! Daar kunnen we heel kort over zijn, over de aanpak zijn we graag wat langer van stof. Bij een huttentocht komt het nodige om de hoek kijken. Zeker als je voor het eerst een meerdaags huttenavontuur maakt. Geen zorgen, samen met de NKBV zetten we alles op een rijtje zodat jij straks voorbereid de berghut instapt!

Bij een huttentocht wandel je van hut naar hut in de bergen. Het is als het ware een meerdaagse trekking waarbij je aan het eind van de dag slaapt in een berghut. Het grote pluspunt van een huttentocht? Je trekt elke dag een stukje verder het prachtige berglandschap in met als extra bonus de berghutten die toeven op de mooiste plekjes.
 

In deze beginnersgids helpen we jou samen met de NKBV met de voorbereidingen voor je huttentocht: van het uitstippelen van de koers tot het leven in een berghut. Lees snel verder! 




Twee vrouwen met een rugzak staan bij een hek

Hoe kies je een geschikte huttentocht?

Bij het kiezen van een huttentocht is het belangrijk om een route te kiezen die past bij jouw wensen, ervaring en conditie. En die van je gezelschap natuurlijk als je samen op pad gaat. Houd bij het uitzoeken van je tocht naast de bestemming rekening met onderstaande factoren:

Denk na over het aantal dagen dat je wilt lopen tijdens een huttentocht en houd rekening met het aantal meters dat je stijgt en daalt gedurende de tocht. Huttentochten komen in verschillende soorten en maten. Er zijn kortere routes van een paar dagen tot meerdaagse wandelingen die een week of langer in beslag nemen. Daarbij kan een huttentocht best intensief zijn. Zeker als je hier net mee begint.
 

Loop je voor het eerst een huttentocht? Overweeg om kortere etappes af te leggen. Bekijk op voorhand of er mogelijkheden zijn om (eventueel) de wandelafstanden in te korten of een extra rustdag te pakken.

Het beoordelen van de moeilijkheidsgraad van je tocht is belangrijk. Factoren om hierbij mee te nemen zijn: het hoogteverschil, de staat van de paden, de dagelijkse wandelduur en lengte van de tocht. 

De periode waarin je de bergen opzoekt is bepalend. De beste periode om een huttentocht te maken is vanaf half juni tot en met oktober, afhankelijk van de locatie en de hoogte van de berghut. Tijdens schoolvakanties is het vaak hutjemutje in de berghutten en in het voorseizoen zijn paden niet altijd even goed begaanbaar vanwege de sneeuw.  

Een georganiseerde tocht kan veel zorgen wegnemen, vooral als je nieuw bent in het wandelen in de bergen. Deze tochten bieden vaak de diensten van ervaren gidsen en regelen al het nodige zoals overnachtingen, routes en soms zelfs maaltijden. Aan de andere kant biedt een zelfstandige tocht meer flexibiliteit en de vrijheid om je eigen tempo en route te bepalen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, kies je het type tocht dat het beste bij je past.

 

De NKBV biedt georganiseerde huttentochten aan. Neem een kijkje op hun website voor het actuele aanbod.




Hoe plan je een huttentocht?

Heb je een route op het oog? Dan is het tijd om te plannen! Reserveer je hutten van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen, om zeker te zijn van een plek. Bekijk de afstanden tussen de hutten en bepaal realistische dagafstanden. Zorg ervoor dat je een duidelijk idee hebt van waar je elke dag zult beginnen en eindigen. Plan ook alternatieve routes voor het geval het weer of andere omstandigheden je plannen beïnvloeden.

 

Handig: op de NKBV-Tochtenwiki vind je actuele informatie over diverse wandelroutes en hutten in meerdere landen. Naast deze digitale schat aan kennis, bieden fysieke gidsjes vaak gedetailleerde routebeschrijvingen, algemene informatie over de omgeving, details over hutten en handige topografische kaartjes om je goed voor te bereiden op je volgende avontuur.

 

Houd naast het plannen van je tocht ook rekening in je voorbereiding met training en indien nodig het opdoen van kennis en vaardigheden. Met deze trainingstips ga je topfit de bergen in en in dit blog lees je meer over bergwandeltechnieken


Twee vrouwen met een rugzak lopen in de bergen



Goed verzekerd de bergen in met de NKBV

Wanneer je de bergen opzoekt, is het belangrijk om je bewust te zijn van eventuele risico’s. Een goede reisverzekering is daarom een must. Speciaal voor bergwandelaars en -sporters heeft de NKBV een reisverzekering met bergsportdekking.

 

Deze verzekering heeft een dekkingsperiode van zestig aaneengesloten dagen en omvat alles wat een reguliere reisverzekering biedt, aangevuld met extra dekking voor bergsportrisico’s. Ook op ongebaande paden waar andere verzekeringen stoppen. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, waar ook ter wereld en wanneer het nodig is. Lees hier meer over de NKBV-reisverzekering.




Hoe reserveer je een berghut?

Om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat, reserveer je berghutten telefonisch of per mail. Mocht de hut onbemand zijn, probeer dan te mailen en vraag om een bevestiging. Voor hutten van de Alpenverenigingen in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Zuid-Tirol kun je ook online reserveren. Ook via de NKBV-Tochtenwiki kun je sommige hutten rechtstreeks reserveren.

Als je onderweg bent zonder alle reserveringen, vraag dan aan de huttenwaard om de volgende hut te bellen om beschikbaarheid te checken. Zo kun je een andere hut zoeken als deze vol is.

Annuleren

Een ongeschreven regel is dat je je al-tijd afmeldt als je toch niet naar een hut komt. De hutbaas wil dat graag weten in verband met de maaltijden. En je wil uiteraard niet onnodig een plek bezet houden voor een mede-wandelaar. 



Een man en vrouw lopen in de bergen

Welke voorzieningen heeft een berghut?

Berghutten zijn een welkome onderbreking tijdens je huttentocht. Je kunt er bijtanken zodat je de volgende dag uitgerust weer verder trekt. De meeste hutten zijn in de zomer geopend van half juni tot en met half oktober. De sneeuw is dan helemaal of grotendeels verdwenen en de paden zijn goed begaanbaar. Hieronder lees je wat je kunt verwachten van de voorzieningen, het eten, de slaapplaatsen en de regels in deze bijzondere verblijven. 

Verwacht geen luxe in de berghutten; ze zijn eenvoudig maar functioneel ingericht met noodzakelijke voorzieningen zoals stromend water, elektriciteit en sanitair. Na een lange dag wandelen ontvangen de hutten je met open armen in hun gemeenschappelijke ruimtes waar je kunt ontspannen en genieten van een welverdiende maaltijd en goed gezelschap van collega-bergsporters. 

De maaltijden in berghutten zijn eenvoudig maar voedzaam. Veelal kun je kiezen voor halfpension. Dat is een overnachting met avondeten en ontbijt. In lager gelegen hutten is de keuze soms wat uitgebreider en kun je van een menukaart bestellen. Met vegetarisch eten kan vaak rekening worden gehouden, mits je dit op tijd doorgeeft.


Verblijf je in een onbemande hut? Dan ben je afhankelijk van de voorzieningen die er zijn en de spullen in je rugzak. Gevriesdroogde maaltijden zijn dan een uitstekende keuze: ze geven energie en zijn in een handomdraai bereid. 

Slaapplaatsen verschillen van gemeenschappelijke slaapzalen met een rij matrassen of stapelbedden tot  twee- of vierpersoonskamers. Afhankelijk van de hut en je eigen voorkeur, kun je kiezen voor meer privacy. Dekens en kussens zijn altijd present, en het gebruik van een lakenzak is vaak verplicht. Vergeet geen oordopjes mee te nemen voor een goede nachtrust. 😉

Berghutten zijn vaak uitgerust met zonnepanelen of een generator voor de stroomvoorziening. Energie wordt zuinig gebruikt: het licht gaat laat aan en vroeg uit. Neem daarom een hoofdlampje mee en een powerbank om je apparatuur op te laden. Zo help je het energieverbruik van de hut te verminderen.

Elke hut heeft zijn regels om ervoor te zorgen dat iedereen een aangenaam verblijf heeft. Zo is er 'Hüttenruhe' vanaf 22.00 uur, wat betekent dat het rusttijd is en het licht uit gaat. In de slaapruimtes en vaak ook de gedeelde ruimtes wordt het dragen van buitenschoenen niet gewaardeerd. Deze wissel je bij binnenkomst om voor een paar sloffen. Jouw jas en uitrusting kun je achterlaten in een aparte ruimte.

Berghutten streven ernaar om zo weinig mogelijk afval te hebben. Vaak wordt afval met een bevoorradingshelikopter terug naar het dal vervoerd. Probeer de hoeveelheid afval die in de hut achterblijft te verkleinen door je eigen afval mee terug te nemen naar het dal.






Voordelig overnachten in een berghut

Als lid van de NKBV overnacht je met flinke kortingen in een berghut van een van de Alpenverenigingen. Dankzij de bijdrage van de NKBV aan het onderhoud van hutten en paden in de Alpen en Pyreneeën, krijg je tot 50% korting in meer dan 1.200 berghutten. Zo wordt jouw huttentocht een stuk voordeliger! 




Een man haalt een snack uit zijn rugzak


Wat neem je mee op een huttentocht?

In de bergen kun je allerlei weertypen tegenkomen. Kies daarom voor fijne wandeloutfits die uit veel laagjes bestaan. Lekker zittende, stevige wandelschoenen mogen natuurlijk niet ontbreken. Zorg ervoor dat je schoenen hebt die passen bij jouw voet, lichaam en het soort wandelingen dat je gaat maken. In onze keuzehulp wandelschoenen lees je hier meer over.

De juiste rugzak voor een huttentocht

In een goede rugzak neem je de rest van je uitrusting mee. Afhankelijk van een aantal factoren, heb je bij een huttentocht voldoende aan een rugzak van tussen de 30 en 45 liter. Hierin kun je alles meenemen wat je nodig hebt en wordt hij niet te zwaar. Let erop dat je je rugzak slim inpakt en goed afstelt om je wandelcomfort te vergroten!

Overige items

Wat je in de rugzak stopt, is afhankelijk van de tocht die je gaat maken. Onderzoek bijvoorbeeld of je stijgijzers nodig hebt en een EHBO-setje mag zeker niet ontbreken. Andere onmisbare items in een berghut zijn een lakenzak, cash (je kunt niet in elke berghut betalen met je pinpas) en oordopjes




Een jonge man en vrouw pauzeren op een rots




3 huttentochten voor beginners

 
  • Nendaz Trek, Zwitserland: een toegankelijke route van 53 km in vier dagen, die je langs de historische irrigatiekanalen van Les 4 Vallées in Wallis leidt. Met uitzichten op de Matterhorn en het Lac de Cleuson is deze route een goede kennismaking met de Zwitserse Alpen, geschikt voor beginners en gezinnen.
 
  • Salzburger Almenweg, Oostenrijk: een 350 km lange route door de Pongau regio in Salzburg, verdeeld over 25 etappes. Geniet onderweg van adembenemende landschappen, authentieke alpenhutten en lokale lekkernijen. Ideaal voor beginnende wandelaars en gezinnen dankzij de verschillende moeilijkheidsgraden.

  • Alta Via del Granito, Italië: deze tocht van 28 km, die langs oude militaire wegen loopt, gidst je binnen drie dagen door de Italiaanse Dolomieten. Het biedt een mooie mix tussen natuurschoon en historische plekken. Door de gematigde moeilijkheidsgraad is deze tocht perfect voor beginners. 



Huttentocht met kinderen

Het maken van een huttentocht met je kinderen is een avontuur dat ze niet snel zullen vergeten. Bergwandelen met de kinderen is een heel andere ervaring dan met volwassenen, waarbij het plezier altijd voorop staat. Deel onderweg leuke verhalen en feitjes, en het overnachten in een berghut maakt het avontuur nog spannender. Begin echter klein met een enkele overnachting in een berghut om te zien hoe de kinderen het ervaren. Smaakt het naar meer? Dan zijn ze misschien wel klaar voor een meerdaagse huttentocht. Ontdek hier meer handige tips voor een huttentocht met je kinderen.

Tips voor een duurzamere huttentocht

Wandelen in de bergen is niet alleen een toffe ervaring; het is ook een van de meest duurzame manieren om je vakantie op hoogte door te brengen. Door met een paar kleine dingen rekening te houden, houd je jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk tijdens je huttentocht: 

 

  • Reis met openbaar vervoer: probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar en rond je bestemming te reizen
  • Vermijd de drukte: zoek rustigere gebieden op en plan je tochten buiten de piek van de vakantieperiodes om
  • Blijf op de paden: blijf zoveel mogelijk op de paden en laat planten en dieren met rust
  • Duurzaam overnachten: kies indien mogelijk voor verblijf in duurzame hutten
  • Koop bewust: koop je proviand met zorg en kies voor lokale en duurzame producten
  • Laat geen sporen na: neem al je afval weer mee naar het dal
  • Houd rekening met locals: heb oog voor de eigendommen van de lokale bevolking 


Meer wandelinspiratie




Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.