SALE tot 50% korting op meer dan 4000 producten
Staat er een avontuur in de bergen op de planning? Stoom jezelf dan klaar voor je volgende trip! De NKBV maakte, samen met berggidsen, handige video’s waarmee jij je voorbereidt op je volgende vakantie. In dit blog tippen we de video’s over bergwandeltechnieken. Hoe kom je in het juiste ritme, hoe daal je efficiënt af en op welke manier steek je een sneeuwveld over?
Wij Hollanders zijn gewend aan vlak terrein. En dus is voorbereiding geboden als we richting de bergen gaan. We gaan hiervoor het beste in de leer bij de NKBV. Op NKBV.nl vind je namelijk eindeloos veel informatie over alles wat te maken heeft met bergwandelen, waaronder deze handige video’s om thuis alvast aan je conditie en techniek te werken.
Ga op deze pagina direct naar:
Zorg er in ieder geval voor dat je wat basistechnieken op zak hebt voor je vertrekt. In onderstaande video legt berggids Martijn Schell uit hoe je zo aangenaam mogelijk wandelt. Een belangrijke tip is om rustig te beginnen en jezelf tijd te gunnen om in een prettig ritme te komen. Zo houd je het lopen lang vol én kun je genieten van de natuur om je heen. Ook geeft Martijn uitleg over het plannen van je tochten, wat je in je rugzak moet stoppen, hoe je je voeten ‘t beste kunt neerzetten en waar je op kunt letten bij het kiezen van bergschoenen. Ben je nog op zoek naar fijne bergschoenen, check dan ook zeker even onze keuzehulp voor wandelschoenen.
Bergwandelen betekent stijgen en dalen. Wil je dat lang kunnen volhouden, dan zijn er een paar dingen om op te letten. In principe loop je op het ritme van je ademhaling. Wordt het terrein wat steiler, maak je stappen dan wat korter en langzamer. Te grote passen kunnen je uit evenwicht brengen, en dat kost veel energie. Probeer verder altijd op je hele voet te lopen.
Je gaat natuurlijk voor de top van de berg. Maar vergeet niet dat de tocht naar beneden ook om focus vraagt. Sterker nog: dalen is vaak nog lastiger dan stijgen. In onderstaande video laat Martijn drie manieren zien om op een veilige manier je tocht naar beneden af te leggen.
Als avonturiers gaan we graag van de gebaande paden af. En dat betekent dat we soms over losse stenen en puin zullen moeten lopen. Schuivende stenen zijn dan tricky. Grote, platte stenen liggen meestal goed vast en zijn dus geschikt om op te stappen. Verder pas je het beste je manier van lopen aan. Martijn legt in onderstaande video het hoe en waarom uit.
Hoe zitten wandelstokken nu eigenlijk in elkaar? Hoe gebruik je ze? En zou ‘t voor jou handig zijn om ze aan te schaffen? Kijk deze video even, dan weet je het meteen.
Hoe zitten wandelstokken nu eigenlijk in elkaar? Hoe gebruik je ze? En zou ‘t voor jou handig zijn om ze aan te schaffen? Kijk deze video even, dan weet je het meteen.
We hoeven niemand te vertellen dat bergen meedogenloos zijn. Je kunt ze beklimmen of van ze af skiën, maar als de berg een ander idee heeft, dan kun je daar weinig tegenin brengen. Zorg daarom áltijd dat je op alles bent voorbereid.
Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt voor je volgende avontuur in de bergen. Heb je advies nodig? Kom dan langs in een van onze Bever-winkels, onze Buitenexperts staan voor je klaar om je van het beste advies te voorzien. Of raadpleeg onze handige online keuzehulpen.
Vroeg in de zomer, hoog in de bergen of in koude oorden kom je nog weleens sneeuwhellingen tegen. Wil je wandelen over sneeuwhellingen, dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Martijn legt het allemaal uit en doet het voor. Heel belangrijk: rustig aan kleine stapjes zetten, steeds druk uitoefenen op je standbeen en vooruitkijken. Kom je een gladde, steile helling tegen, dan is het even oppassen geblazen en moet je er alleen overheen gaan als je de juiste spullen bij je hebt, bijvoorbeeld wandelstokken of zelfs een ijsbijl.
Ben je van plan om ijs en sneeuw te trotseren? Kijk dan zeker onderstaande twee video’s. Hierin legt Martijn uit hoe je remt wanneer je uitglijdt. Van levensbelang, want ook als je ervaren bent en heel goed weet wat je doet, kun je wegglippen.
Gletsjertochten zijn voor de doorgewinterde bergsporters die elkaar kunnen redden bij een val in een gletsjerspleet. Heb je hier geen ervaring mee, mijd gletsjers dan. Sneeuwvrije gletsjertongen kun je wel op, mits ze niet te glad zijn en je de spleten ruim misloopt. Het is aan te raden om op sneeuwvrije gletsjers stijgijzers te dragen voor meer grip en om uitglijden te voorkomen. Wanneer een gletsjer volledig vlak is en er weinig gletsjerspleten zijn, is dit minder essentieel, maar alsnog fijn.
En dan kom je een rivier tegen. Zonder bruggen... Maar je wilt toch echt naar de overkant. Kun je er makkelijk doorheen lopen, trek dan wel even je schoenen uit. Je voeten drogen een stuk sneller dan je sokken en schoenen. Springen kan soms ook, eventueel met behulp van je wandelstokken. Martijn heeft natuurlijk nog veel meer handige (en leuke) tips. Bedenk altijd: een wilde rivier is geen Nederlandse sloot.
Check de website van de NKBV voor nog meer tips voor bergwandelaars en bergbeklimmers. Ook kun je er terecht voor je eerstvolgende trip. Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert namelijk de mooiste reizen aan naar allerlei bergbestemmingen. Voor elke leeftijd en elk niveau.