Een man staat in de bergen

Bijzondere wandelroutes in Nederland: de mooiste wandelingen per provincie

Op zoek naar bijzondere wandelroutes in Nederland? We tippen routes in onbekende natuurgebieden in elke provincie. Want Nederland is móói!


Twee vrouwen met backpacks lopen naar een berghut


1. Drenthe: ontdek het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen ligt op de grens van Friesland en Drenthe en is een prachtig natuurgebied. Het is een van de laatste hoogveengebieden in Europa en biedt een thuis aan bijzondere planten en dieren, zoals de kraanvogel en slangenarend. Regenwater is heel belangrijk voor het landschap, dus geniet tijdens je wandeling lekker van die ene bui: het is goed voor de omgeving!

 

Als je een gemarkeerde wandelroute in Fochteloërveen zoekt, zijn er meerdere opties. Midden in het natuurgebied vind je de Wollegraswandeling (1,9 km). Als je meer van het gebied wilt zien, kun je ook deze langere wandelroute door Fochteloërveen volgen van 16 kilometer.


Sonntagskogel bij het Großartal: een groot kruis op een bergtop in het Oostenrijkse Salzburgerland

Houd je schoenen in topconditie

Of je nu een dagwandeling maakt, een meerdaagse tocht doet of een langeafstandswandeling: je wilt op je schoenen kunnen vertrouwen. Onderhoud je wandelschoenen daarom voor vertrek en zorg dat ze weer netjes in de kast belanden na je tocht. Want waar je goed voor zorgt, zorgt ook goed voor jou. Lees hier hoe je zelf je schoenen kunt onderhouden.

 

Heb je geen zin of tijd om je schoenen te poetsen en impregneren? Bij Bever kun je nu ook je schoenen laten onderhouden! Lees hier meer over schoenverzorging door Bever.



2. Stiltewandeling: vind rust in de Stille Kern Zeewolde

De Stille Kern in Zeewolde biedt een oase van rust aan wandelliefhebbers. In dit natuurgebied mag je vrij struinen, wat betekent dat je de paden niet hoeft te volgen. Zo kom je op de mooiste plekken én heb je grote kans om dieren te zien, zoals Konikspaarden, reeën of vossen. Met geluk spot je zelfs een zeearend. Wandel zeker even langs de Tuurtoren. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht over het veelzijdige landschap van de Stille Kern. Wie het gebied voor langere tijd wil ontdekken, kan een tentje opzetten bij natuurkampeerterrein De Dasselaar.

 

Voor wie liever een gemarkeerde route loopt, is Boswachterspad Holsterwold (5,5 km) een mooie optie. Fan van boswachterspaden? Check hier de allermooiste routes in de herfst.


3. Wandelen in Gelderland: het Rijnstrangenpad

Het Rijnstrangenpad is een Klompenpad bij Zevenaar. De route is 14 kilometer lang en voert je door het ruige rivierenlandschap van Rijnstrangen. Ooit was dit een rivierarm van de Rijn, nu is het dankzij zijn bijzondere uiterwaarden een Natura 2000-gebied. De route gaat langs deze uiterwaarden, ruige rietvelden en een gemaal. Onderweg ga je ook over dijkjes en tref je twee trekpontjes.

 

Op ons blog vind je meer toffe Klompenpaden in Gelderland en Utrecht.


Een persoon wijst naar een hut in het dal

Het Rijnstrangenpad is een Klompenpad bij Zevenaar. De route is 14 kilometer lang en voert je door het ruige rivierenlandschap van Rijnstrangen. Ooit was dit een rivierarm van de Rijn, nu is het dankzij zijn bijzondere uiterwaarden een Natura 2000-gebied. De route gaat langs deze uiterwaarden, ruige rietvelden en een gemaal. Onderweg ga je ook over dijkjes en tref je twee trekpontjes.

 

Op ons blog vind je meer toffe Klompenpaden in Gelderland en Utrecht.


Motivatie om te wandelen: ga samen op pad

Vind je het lastig om vaker naar buiten te gaan? Zoek een wandelmaatje! Samen wandelen is namelijk niet alleen gezellig, het brengt ook veel voordelen met zich mee. Je hebt diepere gesprekken en een stok achter de deur om daadwerkelijk te gaan. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het sociale aspect van samen wandelen je hersenen stimuleert!

 



4. Overijssel: bezoek het Lutterzand

In het Lutterzand wandelen, betekent wandelen over zandvlaktes en heide, langs riviertje de Dinkel en voorbij jeneverbesstruiken. Dit natuurgebied in Twente is betoverend mooi en met zijn afwisselende landschap een prachtplek om te wandelen. Staatsbosbeheer heeft in Lutterzand verschillende routes uitgezet, waaronder de Lutterzand Stuifzandroute (3,7 km) en Lutterzand Dinkelroute (2,8 km). De paarse route van 7,7 km is ook een aanrader. O, en vergeet je verrekijker niet. Karakteristieke vogels als de zwarte specht, oeverzwaluw en ijsvogel vliegen hier rond!

 

Wie niet goed ter been is, kan ook genieten van natuurgebied het Lutterzand. Rolstoelen en scootmobielen kunnen over het brede pad richting landtong de ‘Greun’n Stet’ rijden. Een andere optie is de Lutterzand Express, een elektrisch aangedreven treintje waarmee je, mét gids, het natuurgebied van alle hoeken kunt bekijken.  


Een smal pad in de bergen bij het Stubaital in Oostenrijk

5. Wandelen in Westerwolde: het verrassendste stukje Groningen

Bij Groningen denk je aan uitgestrekte akkers, klei en een verre horizon. Maar Natuurgebied Westerwolde is anders! Hier barst het van de variatie. Van grasland, akkers, moeras, heide en houtsingels in het noorden, wandel je via het veen naar het zand in het zuiden. Kronkelende beekjes en glooiingen doen je bijna twijfelen: is dit wel Groningen?

 

Wie wil wandelen in Westerwolde heeft meer dan genoeg keuze. Stichting Wandelen in Westerwolde heeft maar liefst 40 wandelroutes uitgezet in het gebied. Deze routes zijn tussen de 1,5 en 14 kilometer lang en leiden je naar de mooiste plekken. Alle wandelroutes in Westerwolde vind je hier.



6. Zeeland: rondje Anna Jacobapolder

Zet voor je volgende wandeling de Anna Jacobapolder maar op je lijstje. Dit kleine dorpje in Zeeland was vroeger bekend door de veerboot Zijpe – Anna Jacobapolder. Nu kiezen mensen wandelschoenen boven het ruime sop. Het ommetje Anna Jacobapolder (9 km) vertelt je meer over de rijke histories van het gebied. Via speakers langs de wandelroute hoor je verhalen over de geschiedenis van deze plek. Wie een uitdaging zoekt, kan het rondje Anna Jacobapolder (20,1 km) wandelen, over het Oosterscheldepad.


7. Bijzondere wandelroutes in Brabant: ontdek Kampina

De Kampina is een betoverend mooi natuurgebied tussen Boxtel en Oisterwijk. Wie een bijzondere wandelroute in Brabant zoekt, moet hier naartoe. Van uitgestrekte heidevelden tot verscholen vennen en dichte loofbossen: je treft het allemaal. De NS-wandeling door Kampina (18 km) is vooral een aanrader. Deze wandeling loopt van Boxtel naar Oisterwijk en is onderdeel van het Brabants Vennenpad, een langeafstandswandeling van 12 etappes door Noord-Brabant.


De helderblauwe Schlegeis Stausee, omringd door besneeuwde bergtoppen


8. Wandelen Utrecht: het Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad is misschien wel de mooiste wandelroute in Utrecht. De wandeling is 29 kilometer lang en loopt van het centrum van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Je kunt het Kromme Rijnpad opdelen in vier etappes. De route gaat deels over een oud jaagpad en overlapt met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waardoor je onderweg verschillende forten treft. Andere hoogtepunten van deze wandelroute in Utrecht zijn het imposante Kasteel Beverweerd en het knusse dorp Cothen.

 

Het Kromme Rijnpad volgt het wandelknooppuntennetwerk. Die kun je herkennen aan oranje routebordjes met blauwe cijfers en pijlen. Meer over wandelknooppunten lees je in dit blog.



9. Friesland: wandelen in Beetsterzwaag

Wie wil wandelen in Friesland, moet wandelen in Beetsterzwaag. Of, zoals ze dit idyllische dorp in Friesland noemen: Beetstersweach. Het dorp ligt aan de rand van de Friese Wouden en staat bekend om zijn eeuwenoude bossen en markante landgoederen. Rolstoelroute Lyndenstein Beetsterzwaag leidt je door dorp en bos, langs het statige pand Lyndenstein.

 

De bekendste wandelroute is Wallebos Beetsterzwaag. Deze route van 5 km is gemarkeerd met witte paaltjes en begint achter het gemeentehuis van Beetsterzwaag. Vanuit het dorp kun je ook langere wandelingen maken door de Friese Wouden, van 9, 10 of 13 kilometer.


Kies jouw wandeloutfit

De juiste wandelkleding is comfortabel, functioneel en geschikt voor de weersomstandigheden. Of je nu gaat wandelen in het bos om de hoek of in de bergen: we helpen jou graag bij het vinden van de juiste outfit. 

 



10. Wandelen met kinderen in Zuid-Holland: Bieslandse Bos

Het Bieslandse Bos strekt zich uit tussen Den Haag, Zoetermeer, Delft en Pijnacker-Nootdorp. Dit natuurgebied in Zuid-Holland kenmerkt zich door de afwisseling: loop je het ene moment door het bos, bevind je je het volgende ogenblik in een weids polderlandschap. Een favoriet in het Bieslandse Bos is de Krekenroute (1,8 km), een korte wandeling door moerassig krekengebied.

 

Bij het Bieslandse Bos ligt ook de Balij, een jong bos dat in 1992 werd aangelegd voor de Floriade. Het Familiepad in De Balij is geschikt voor rollators, scootmobielen en kinderwagens en onderweg staan voldoende bankjes om uit te rusten of te picknicken. Aan het einde van de route is een speelbos. Vanaf hier start ook een leuk Kabouterpad voor de allerkleinsten! Ken je deze olijke wandelroutes nog niet? Hier leggen we uit wat Kabouterpaden zijn en waar je ze vindt.


De helderblauwe Schlegeis Stausee, omringd door besneeuwde bergtoppen


11. Noord-Holland: wandelpaden door het Diemerbos

Het Diemerbos is een groene oase dicht bij de stad. Het bos werd in de jaren 90 aangelegd en is dus relatief jong. In het Diemerbos vind je verschillende wandelroutes waar je heerlijk tot rust komt. Óf op avontuur gaat. Aan de kant van de A9 vind je namelijk een Laarzenpad. Trek laarzen (of hoge, waterdichte wandelschoenen) aan en trotseer moerasbos, nat grasland en rietland.

 

Wie liever over gebaande paden gaat, gaat het liefst naar het Toeristisch Overstappunt (TOP). Vanaf hier starten meerdere wandelroutes. De kortste gemarkeerde wandeling in het Diemerbos is het Rondje Diemerbos (rood, 2,89 km), de langste is de Bijlmerweideroute (groen, 9,35 km). De routes zijn onderling met elkaar te verbinden.



12. Limburg: het langste bos van Nederland, Vijlenerbos

Het Limburgse landschap leent zich uitstekend voor wandelingen. We organiseerden er niets voor niets de Bever Dutch Mountain Trail! Wie het liever bij een korte wandeling in Limburg houdt, verwijzen we graag naar het Vijlenerbos. Dit is het langste bos van Nederland en één van de mooiste van Zuid-Limburg. De Vijlenerbosroute is 4,5 kilometer lang en brengt je naar de allermooiste plekjes. Wedden dat het uitzicht over het Geuldal je de adem beneemt? 

 


Meer wandelinspiratie



Door Lisanne Vandebunt • Bijgewerkt 21-10-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.