De natuur is de beste plek om te ontsnappen aan dagelijkse drukte en stress. Er is immers niets fijner dan opgaan in een groene omgeving. Ontstressen in het bos heeft inmiddels een wetenschappelijke verklaring én een naam: bosbaden. Of ‘shinrin-yoku’, zoals deze Japanse wandeltrend oorspronkelijk heet.
Shinrin-yoku betekent letterlijk ‘bosbaden’ of ‘baden in het bos’. Misschien ken je deze wandeltrend ook wel onder de Engelse naam ‘forest bathing’ of ‘forest therapy’. Het idee is om heel bewust en langzaam door het bos te bewegen, terwijl je probeert alles in je op te nemen. Meditatief wandelen, dus. Het draait allemaal om het ervaren van het bos door al je zintuigen te gebruiken: zien, horen, ruiken, voelen en proeven (mits je kennis van zaken hebt en je aan de regels houdt ;)).
In de jaren 80 werd bosbaden in Japan gelanceerd als mediacampagne. Pas jaren later ontdekten onderzoekers meer over de positieve effecten van de trend op lichaam en geest. Inmiddels zijn er talloze onderzoeken die bewijzen dat wandelen in de natuur goed voor je is – en dus ook shinrin-yoku. Bosbaden zou zelfs goed zijn tegen burn-outklachten.
Het geheim – of in elk geval een deel daarvan – is de ultieme rust. Bosbaden behelst namelijk meer dan alleen ontspannen door het bos wandelen. Het devies luidt: zintuigen aan, hoofd uit. Je telefoon meenemen is dus uit den boze, net als muziek luisteren. Opgaan in de natuur betekent dat je naar de geluiden van de natuur moet luisteren. Probeer al je zintuigen te gebruiken. Snuif de geur van dennennaalden op, raak bomen en mos aan en doe dit bij voorkeur met je ogen dicht.
Maar er is meer. Bosbaden heeft extra voordelen tegenover wandelen in, laten we zeggen, de polder. Boslucht bevat namelijk niet alleen een hoog zuurstofgehalte, maar ook een grote hoeveelheid fytonciden. Dit zijn oliën die worden uitgescheiden door planten en bomen om zichzelf te beschermen tegen ziekteverwekkers, insecten en andere bedreigingen.
Fytonciden zijn ook voor ons mensen gezond. Uit onderzoek blijkt dat ze de naturalkillercellen in je lichaam stimuleren, cellen die ziekteverwekkers of zieke cellen in ons lichaam aanvallen. Al na anderhalf uur wandelen in het bos, krijgt je afweersysteem een stevige boost en is het aantal naturalkillercellen in je lichaam tot wel 30 dagen na je wandeling verhoogd.
Elke boom en plant heeft zijn eigen geur. De grootste producenten van fytonciden zijn groenblijvende bomen, zoals dennen, ceders, sparren en coniferen. Voor ultiem bosbaden is een dennenbos dus een slimme keuze! We tippen er 3:
We schreven het al eerder: bosbaden is meer dan alleen rustig door het bos wandelen. Weet je niet goed waar te beginnen? We geven je 5 praktische tips voor jouw eerste keer bosbaden.