Vanaf het moment dat David als kind voor het eerst de bergen ziet, is hij verkocht. Tussen de ruige pieken voelt hij zich thuis. De ervaren Buitenexpert heeft inmiddels ontelbare kilometers op hoogte afgelegd en meerdere huttentochten ondernomen, maar is nog lang niet klaar met het verkennen van het spreekwoordelijke dak van de wereld.
Als klein jochie trekt David met z’n gezin al de bergen in. Op zijn rug standaard een tas met een pot Nutella en ‘schoorsteen van stokbrood’, zoals hij het lachend beschrijft. “Het stokbrood was veel te lang voor mijn rugzak”, herinnert David zich. “De pot Nutella heb ik erin gehouden en neem ik nog steeds mee als ik een huttentocht maak.”
Buitenexpert David
Niet alleen de Nutella van vroeger smaakt naar meer, ook de vele bergwandelingen. David zoekt zijn vakantiebestemmingen dan ook graag op hoogte. “Ik kijk ernaar uit om deze zomer weer de bergen in te gaan”, zegt hij enthousiast. “Van kleins af aan brachten we elke zomervakantie drie weken door in de bergen. Zwitserland, Italië, Frankrijk; we hebben bijna de hele Alpen gezien. Het was vaak een mix van wandelen en andere activiteiten omdat niet iedereen in ons gezin evenveel van wandelen hield. Als het aan mij had gelegen, had ik het liefst de volle drie weken alleen maar gewandeld in de bergen.”
Naam: David
Leeftijd: 30 jaar
Favoriete buitenactiviteiten: huttentochten, trektochten, kamperen, fietsen en hardlopen
Onmisbare items op een huttentocht: "Ik neem altijd een lakenzak van Cocoon, gedetailleerde (papieren) kaart van het gebied waar ik naartoe ga en een EHBO-setje aangevuld met wat noodreparatiespulletjes (tape, reserveveters) mee als ik een huttentocht maak."
Waar zijn moeder, zus en broertje het op een gegeven welletjes vinden, stappen David en zijn vader fanatiek door. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, berghut of top om te bedwingen. “Het einddoel van een dagwandeling kun je steeds iets opschuiven. Voordat je het weet, ben je pas in het dal als het donker is. Ik houd er wel van om steeds verder te gaan. Dat komt ook een beetje omdat ik niet genoeg kan krijgen van het avontuur en de natuur om me heen. Voornamelijk in de bergen."
Tijdens een van deze tochten komt hij op het idee om in een hut te overnachten. “Vanaf mijn veertiende zat ik ieder jaar bij mijn vader te drammen om in een hut te slapen”, zegt David met een glimlach
Een jonge David met zijn vader
De uitvoering van zijn idee laat vijf jaar op zich wachten. Vers geslaagd van de middelbare school, besluit de 19-jarige David een alpiene basiscursus te doen. “Ik wilde ook meer gaan klimmen, dus ik keek om me heen waar ik dit kon doen. Op dat moment hadden mijn vrienden niet veel interesse om mee te gaan. Daarom besloot ik alleen te gaan en mij aan te melden voor een cursus. Ik ben een weekje met de examenreis naar het strand meegegaan en heb daarna de bergen opgezocht.”
De alpiene basiscursus brengt David naar Oostenrijk waar hij ervaring opdoet in het bergwandelen en klimmen in rotsachtig terrein en oversteken van uitgestrekte gletsjers. Tussen de alpiene verrichtingen door slaapt hij voor het eerst in een hut. En dat bevalt goed. Een paar jaar later volgt de eerste echte huttentocht in Zuid-Tirol: de Meraner Höhenweg. “Deze liep ik alleen en dat was een leuke ervaring. Het is een hele andere dimensie als je helemaal alleen gaat. Je komt veel meer tot jezelf. Soms is het wat uitdagender, maar het voelt als een soort extra overwinning als het lukt.”
Al van kleins af aan trekt David de bergen in
David pakt er graag een kaart bij om zelf een koers te bepalen voor zijn huttentochten. “Het tofste vind ik om vijf hutten uit te zoeken op een kaart en deze aan elkaar te verbinden om er zelf een leuke tocht van te maken. Maar als je dit voor het eerst gaat doen, zou ik beginnen met een bekende huttentocht, zoals Tour Du Mont Blanc, en daar een paar etappes van lopen. Dan weet je zeker dat er goed begaanbare paden zijn en dat het pad elke dag door meerdere mensen wordt bewandeld.”
David pakt er graag een kaart bij om zelf een route uit te stippelen voor zijn huttentochten
Zijn favoriete huttentocht? Daar hoeft David niet lang over na te denken. “Dat was een driedaagse huttentocht in Italië, zelf uitgestippeld langs de rand van Nationaal Park Gran Paradiso. Er was bijna niemand in dit minder drukke deel van het park want het kan daar soms superdruk zijn in de zomer. We hadden ook een mooi uitzicht op de bergtop Gran Paradiso. Het leuke aan deze huttentocht is dat ik als kind veel in dit gebied heb gewandeld.”
Ook de vijfdaagse huttentocht rondom de imposante Triglav in Slovenië springt er voor David uit. Mede door de verassende uitzichten en de even verrassende slaapplekken. “We brachten een nacht door in een onbemande hut. Op de foto’s zag het er goed uit, maar dit bleek in werkelijkheid tegen te vallen. De hut was dicht en alleen het noodruim op zolder was open. Daar was helemaal niets, behalve rattenkeutels. Dat was een nacht afzien, maar achteraf voor het verhaal wel leuk”, lacht David.
“Wat huttentochten zoveel mooier maakt dan een dagwandeling in de bergen, is het voordeel dat je 's ochtends al op hoogte bent omdat je in een hut slaapt. Dit geeft je meer tijd om op hoogte te blijven, wat het makkelijker om tussendoor een topje mee te pakken, een detour te doen of grotere afstanden af te leggen op vette plekken. Het stijgen, hoef je niet elke dag te doen waardoor je op de mooiste plekjes komt.”
Het advies van David voor huttentochtlopers in spe? Gewoon gaan! “Een huttentocht kan misschien overweldigend lijken, maar in feite zijn het meerdere dagwandelingen achter elkaar. Het is niet heel anders dan wandelen in Nederland is mijn ervaring. Alleen met veel mooiere uitzichten en het is wat zwaarder als je bergop moet. Je kunt een huttentocht zo zwaar en lang maken als je zelf wilt. Het kan heel toegankelijk zijn met slechts vier uur wandelen per dag naar de volgende hut, maar je kunt ook drie hutten verder gaan. Het mooie is dat beide opties mogelijk zijn.”
Zelf blijft David ook de bergen opzoeken. Hij is er nog lang niet op uitgekeken, met veel mooie uitzichten en vooruitzichten in het verschiet. “Er zijn zoveel dingen die ik nog wil doen en plekken die ik wil bezoeken. Een trektocht door de Himalaya, wandelen in Nieuw-Zeeland, een trekking in Schotland. Hetzelfde geldt voor de Alpen en Nederland. Heel veel plekken waar ik eigenlijk nog meer van hetzelfde wil doen.”