‘Goedkoop is duurkoop’, ‘voor echt goede wandelschoenen betaal je de hoofdprijs’, ‘het kost wat, maar dan heb je er ook plezier van’... Ben je op zoek naar nieuwe wandelschoenen, dan hoor je dit ongetwijfeld veel. Vaak is het ook waar, maar waarom betaal je eigenlijk meer voor de beste wandelschoenen? We leggen uit wat de prijs van een schoen bepaalt.
Wij zijn de laatsten die ontkennen dat je voor een kwalitatief goede wandelschoen of bergschoen vaak meer geld neerlegt. Natuurlijk kun je zomaar aannemen dat een duurdere schoen een betere schoen is, maar dat is wel heel gemakkelijk. Wanneer je weet wat die prijs nu precies bepaalt, maakt het je keuze wellicht eenvoudiger. Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Als je zwakke enkels hebt of op zwaar terrein gaat lopen, bieden hoge wandelschoenen de meeste steun. Lage wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke paden en zijn vaak ook wat luchtiger. Dan heb je nog de ‘mids’, een halfhoge schoen. Qua steun maakt het niet veel verschil met een lage schoen, maar je hebt wel minder snel natte voeten (als je door een plas loopt) of steentjes in je schoen.
Voor een hogere schoen is meer grondstof nodig, waardoor deze meestal duurder is dan een lagere schoen. Meestal. Want soms kan een lagere schoen ook kostbaar zijn, bijvoorbeeld omdat de maakwijze om een duurder productieproces vraagt.
Om het kiezen van een wandelschoen die bij je activiteit past te vereenvoudigen, zijn de schoenen opgedeeld in verschillende categorieën die gaan van A tot en met D. Een categorie A-schoen is een vrij soepele wandelschoen, een categorie D-schoen een zeer stugge, hoge bergschoen voor extreme tochten. Hoe ruiger en hoger in de bergen, hoe stugger de schoen die je nodig hebt. Ook als je meer bepakking bij je hebt, heb je meer steun en dus een hogere categorie schoenen nodig. Doorgaans geldt: hoe hoger de categorie, hoe duurder de schoen.
Voor de meeste wandelingen voldoet echter een schoen uit categorie A of categorie B, maar het blijft persoonlijk: sommige mensen lopen nu eenmaal prettiger op soepele schoenen, terwijl anderen baat hebben bij extra steun. Ga je gebruik maken van stijgijzers dan heb je wel echt een categorie C- of D-schoen nodig.
In onze online keuzehulp voor wandelschoenen lees je meer over de verschillende categorieën.
Om de kosten te reduceren wordt vooral in de A- en A/B-categorie steeds meer kunststof gebruikt in plaats van leer. Leer is zwaarder – en duurder – maar ook duurzamer, doordat het materiaal langer meegaat. Ook zorgt leer voor een flexibelere pasvorm. Leren schoenen zijn daarnaast meestal te verzolen, wat niet bij alle kunststof-varianten het geval is. Dit betekent dat deze wandelschoenen prima een tweede ronde meegaan. Een ander materiaal dat de prijs kan beïnvloeden, is het gebruik van Gore-Tex in de schoen. Dit is een water- en winddicht membraan met veel minuscule gaatjes, waardoor water niet naar binnen kan, maar transpiratievocht wel naar buiten.
Tegenwoordig kopen we geen schoen meer die we eerst vier jaar moeten inlopen: je hebt al sneller een lekker zittende schoen. Het belangrijkste is dat de schoen comfortabel aanvoelt. Dat zit ‘m niet alleen in de lengtemaat, maar ook in de leest, die moet passen bij de vorm van je voet. Ook moet je hiel op z’n plaats blijven tijdens het lopen, moet je je tenen vrij kunnen bewegen en is het belangrijk dat je geen vervelende drukpunten voelt. Sommige merken hebben de naam beter bij brede voeten te passen, andere merken sluiten beter aan bij smalle voeten. De mate van specialisatie kan van invloed zijn op de prijs van de schoen.
In veel van onze winkels kun je terecht voor een Bever 3D-voetanalyse. Dit is een uitgebreide scan die je alles vertelt over elke knobbel en bobbel in je voet, en zorgvuldig de stand van je enkel bepaalt. Met behulp van deze scan helpen onze Buitenexperts jou om de wandelschoen te vinden die perfect aansluit op jouw voeten.
Ook geen onbelangrijke: hoe is de schoen tot stand gekomen? Een goede schoen die in Europa met de hand is gemaakt, bestaat al snel uit meer dan honderd onderdelen. Leer uit Europa is het betere leer, want 1) de beste leerlooierijen zitten in Europa en 2) leer is een restproduct van de vleesindustrie. Omdat de wetgeving omtrent dierenwelzijn (en daarmee biologisch vlees) in de EU goed op orde is, hebben de koeien in de EU betere leefomstandigheden. Dit staat gelijk aan gezondere koeien en dus beter leer. Een goed voorbeeld hiervan is de Meindl Identity-serie. Hierbij geeft Meindl een herkomstbewijs van het gebruikte lederen bovenwerk. Met het “Identity-Nummer” dat later in de binnenkant van de schoen wordt aangebracht, kan de klant de levensloop opsporen van het leer van zijn nieuwe schoenen.
Ook zijn sommige productiewijzen duurder dan andere. Zo maken Hanwag en ook Meindl vrijwel al hun schoenen (ook de syntethische) verzoolbaar. Je kunt je voorstellen dat je dat terugziet in de prijs. Dit betekent natuurlijk wel dat je jouw schoenen kunt laten oplappen en niet hoeft te vervangen – en dat is weer goed voor je portemonnee. Breng ze simpelweg langs bij Bever om te laten verzolen en je bent klaar voor veel meer kilometers op je favoriete wandelschoenen.
Schoenen die bestaan uit meerdere onderdelen, waar veelal leer in is verwerkt, gaan doorgaans wat langer mee. Een fabrikant zal altijd de productiewijze (verzoolbaar of niet) afwegen tegen de levensduur van de schoen. Op deze manier zijn duurzame schoenen dus daadwerkelijk een betere investering dan een paar waar niet zoveel aan te repareren valt.
Bij een leren schoen met langere levensduur zal een fabrikant eerder een verzoolbare techniek toepassen dan bij kunststof schoenen. Deze schoenen zijn dus vaak duurder, omdat de maakwijze meer tijd kost en samengaat met duurdere grondstoffen zoals leer. In dit blog lees je meer over hoe Hanwag schoenen maakt.
Over duurzaam gesproken: een veelgestelde vraag die wij krijgen is hoe lang wandelschoenen meegaan en hoeveel kilometer je erop kunt lopen. Welnu, er bestaat geen standaard levensduur voor wandelschoenen. Wel kun je stellen dat als ze meer dan 1500 kilometer op de teller hebben staan, het goed is om je schoenen eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Bedenk ook: als je vaak op harde ondergronden loopt, slijten de zolen wat sneller dan wanneer je vooral in de duinen wandelt. Ook zware bepakking kan slijtage in de hand werken. Lees hier meer over wanneer je je wandelschoenen moet vervangen of repareren.
Kortom: de hoogte van de schoen, de pasvorm, het materiaal waarvan deze gemaakt is, de productiewijze en waar duurzaamheid op de agenda van het betreffende merk staat, kunnen ervoor zorgen dat je duurder uit bent dan je in eerste instantie had verwacht. Voordeel van al deze variabelen is dat je zelf kunt kiezen welke je wel of niet laat meewegen. 😉
Bij Bever vind je een groot assortiment wandelschoenen in alle prijsklassen en kun je langskomen voor zo'n handige Bever 3D-voetanalyse. Ook kun je in onze winkels of ons online shopadvies terecht met al je vragen. Want wij weten: wat voor de één de perfecte schoen is, is voor een ander de ultieme miskoop. Daarom zijn we bij Bever iedere dag bezig met persoonlijk advies.
Oke, hoogstwaarschijnlijk gaan ze geen tientallen jaren meer mee, maar als je niets doet, vallen je wandelschoenen met een jaar al onder je voeten vandaan. Zo haal je het beste uit je schoenen:
Zin gekregen om eropuit te gaan? Check hoe je de juiste wandelschoenen vindt voor in Nederland of juist de perfecte schoen voor in de bergen, lees alles over het belang van de juiste inlegzolen en sokken of verken de favoriete wandelroutes van de boswachters van Staatsbosbeheer. Meer (wandel)inspiratie vind je op ons blog.