De Nederlandse natuur heeft veel moois in petto. Het beste van dit alles? Dwars door al dit natuurschoon lopen verschillende meerdaagse trektochten. Samen met Campspace delen we tips hoe je een trekking aanpakt en tippen de leukste plekken om te overnachten langs drie wandelroutes.
Een meerdaagse trekking staat garant voor ultiem genieten in de buitenlucht. Zeker door er een nachtje (vooruit meerdere nachtjes 😉) aan vast te plakken en te kamperen dicht bij de natuur. Van afwisselende landschappen tot een ontmoeting met bosbewoners: onderweg komt van alles op je pad.
Langs de wandelroutes in Nederland liggen op loopafstand honderden kleine en unieke plekken om te kamperen. Deze goed uitgeruste en eigen minicampings kun je vinden op het platform van Campspace. Begint het al te kriebelen? Snappen we helemaal. Lees dan snel verder!
Voordat je op pad gaat, is het belangrijk een aantal zaken voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk. De andere helft van het werk? Dat is vooral genieten van je wandelavontuur. 😊
De voorbereiding van een meerdaagse trekking in combinatie met een kampeertocht vraagt om een zorgvuldige planning en plan van aanpak. Hieronder geven we een aantal handige tips.
Onderzoek het pad dat je van plan bent te bewandelen, inclusief het terrein, het klimaat en mogelijke gevaren. Controleer de weersverwachting voor de data waarop je van plan bent er op uit te trekken en bereid je daarop voor.
Plan je route, inclusief waar je elke nacht zult kamperen. Zorg dat je kaarten hebt, een kompas, en een GPS-apparaat of telefoonapp met de route en campings gemarkeerd. Benieuwd welke wandelapps je beste vriend zijn? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Zorg voor de juiste uitrusting voor de route en de weersomstandigheden. Dit omvat een stevige trekkersrugzak, een lichtgewicht tent, een slaapzak, een slaapmatje, geschikte kleding, regenkleding, een waterfles, een kooktoestel en natuurlijk genoeg eten. Besteed extra aandacht aan het gewicht en de grootte van je uitrusting, omdat je die meerdere dagen op je rug zult dragen.
Doe een proef met het inpakken van je spullen voor de reis om er zeker van te zijn dat alles comfortabel in je rugzak past. Packing cubes zijn altijd een goed idee als je meerdere keren per dag je spullen moet in- en uitpakken. Buitenexperts Veerle en Bjorn delen tips hoe je je tas goed kunt inpakken. Dit werk niet alleen ruimtebesparend, maar doet ook wonderen voor het gewicht van je rugzak.
Begin ruim van tevoren te trainen voor de trektocht. Verhoog geleidelijk de afstand en de hoogte van je wandelingen om uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen.
Zorg dat je je overnachtingen van tevoren reserveert, om rust te hebben tijdens het wandelen en er zeker van te zijn een comfortabele en gezellige avond tegemoet te gaan na een lange dag wandelen!
Laat iemand je geplande route, geschatte aankomsttijd en verwachte terugkeerdatum weten. Zorg ervoor dat je je aan je plan houdt en breng je contactpersoon op de hoogte als er veranderingen zijn. Dit is belangrijk in de eventuele situatie van een noodgeval.
Respecteer de natuur door geen sporen achter te laten van je bezoek. Pak al het afval in en verklein je voetafdruk op het land van je verhuurder, maar ook op de omgeving.
Zorg voor basis EHBO-vaardigheden en draag een EHBO-kit bij je.
Neem het landschap in je op, kom tot rust in de natuur en omarm de uitdaging van de wandeling. Geniet van je trektocht!
Zoals gezegd, is ons land gezegend met mooie natuur die je te voet goed kunt ontdekken. Waaronder langeafstandswandelingen. We tippen drie van de bekendste waar je je hart aan kunt ophalen. Dat is niet het enige. Op steenworp afstand van deze routes, kun je op een van de campings, glampings of accommodaties een nachtje doorbrengen. Zorg ervoor dat je van tevoren reserveert voor een comfortabele afsluiting van elke wandeldag!
Het Pieterpad is een route van 498 kilometer lang en loopt van het noordelijkste punt van Nederland naar het zuidelijkste punt. Het pad loopt door diverse landschappen, waaronder bossen, heidevelden, zandduinen en heuvels. Daarnaast voert het door mooie steden en dorpen.
De weidecamping van Carlijn in Doetinchem.
Het Trekvogelpad is een pad van 414 kilometer dat van de Nederlands-Duitse grens naar de kust loopt. Ook bekend als het 'pieterpad-overdwars' en het op één na langste natuurpad van Nederland. Het loopt van Bergen aan Zee dwars door het midden van Nederland naar Usselo. Een echte must-see voor vogelliefhebbers; het Trekvogelpad passeert namelijk vele vogelnatuurgebieden. De Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen van de Veluwe en de Achterhoek komen allemaal voorbij.
Overnacht in de retrocaravan van Marian in Utrecht.
Het Drenthepad is een 324 kilometer lange route die door de provincie Drenthe in het noordoosten van Nederland loopt. Deze langeafstandswandeling is verdeeld in achttien etappes tussen de 14 km en 25 km. Het pad voert wandelaars door prachtige heidevelden, bossen en waterrijke gebieden en komt langs prehistorische hunebedden en andere plaatsen die bol staan van de geschiedenis. Ontdek oer-Drenthe, wandel door de Nationale Parken en maak kennis met prehistorische natuurstructuren in het Hondsrug Geopark.
De camping van Roel en Sandra bij Westerbork.
Schoenen aan en gaan. Of je nu van plan bent een etappe te lopen of de hele trektocht in één keer aflegt: een meerdaagse trekking ademt avontuur. Welke trektocht staat er bij jou op de planning? Deel je mooiste kiekjes met #buitenbegintbijbever en wie weet delen wij ze op Instagram!
Neem voor meer wandelinspiratie een kijkje op het Bever Blog en check hier ons online wandeladvies. Van kledingkeuzehulpen tot onderhoudstips; je kunt het er allemaal vinden.