Dwars door de modder en zompige weilanden: laarzenpaden bieden de echte buitenervaring! We vertellen meer over deze avontuurlijke wandelroutes en tippen de leukste laarzenpaden in Nederland.
Laarzenpaden laten je de natuur op een nieuwe manier ontdekken. Je komt via laarzenpaden namelijk op plekken waar je anders niet snel wandelt. De routes zijn vaak kortere afstanden, waardoor ze voor kinderen heel geschikt zijn. Laarzenpaden zijn het leukste wanneer het heeft geregend: dan is de beleving compleet.
Laten we beginnen bij het begin: wat is een laarzenpad eigenlijk? Een laarzenpad is een wandeling over onverharde paden, die het grootste deel van het jaar behoorlijk modderig en drassig zijn. Je doorkruist drassige weilanden, loopt door zompig moerasbos en gaat over modderige paden en veengrond. Dit verklaart meteen de naam: kaplaarzen komen op deze wandelroutes goed van pas!
Natuurlijk hoef je op laarzenpaden niet per se laarzen aan. Je mag ook gewoon je wandelschoenen dragen. Hoge, waterdichte wandelschoenen zijn aan te raden als je droge voeten wilt houden. Als je in de regen gaat wandelen, zijn een regenbroek en waterdichte jas ook fijn. De meeste laarzenpaden liggen in de buurt van een restaurant of café, maar nog leuker is een thermosfles meenemen voor thee of chocomel met het mooiste uitzicht.
Lekker door de modder gebanjerd op een laarzenpad? Dan is het belangrijk om je schoenen na je wandeling schoon te maken. Als ze erg vies zijn, is het aan te raden om eerst de veters te verwijderen. Zo kun je beter bij de moeilijk bereikbare plekjes. Hardnekkig vuil kun je het beste verwijderen met een borstel. Welk onderhoudsmiddel je gebruikt, is afhankelijk van het materiaal van je schoen.
Vlonderpad bij Laarzenpad Naardermeer
Door het hele land vind je leuke laarzenpaden. Gemiddeld zijn deze routes 2 tot 6 kilometer lang. Hierdoor zijn laarzenpaden ook voor kleine avonturiers hartstikke leuk. We tippen 9 leuke laarzenpaden in Nederland.
Wandelen bij het Naardermeer is één groot feest. Je vindt in dit gebied verschillende mooie wandelingen, maar laarzenpad Naardermeer is misschien wel onze favoriet. Deze route, die is gemarkeerd met gele routebordjes, brengt je over vlonderpaden en dwars door weilanden. Langs de route vind je twee uitkijkpunten aan het water en verschillende observatiepunten om vogels te spotten.
Let op: tot 1 april 2024 is dit laarzenpad volledig gesloten i.v.m. werkzaamheden. Een leuk alternatief in de buurt is de wandelroute naar uitkijkpunt Muggenbult.
© Laarzenpad Weerribben - Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer
Laarzenpad De Wieden in Nationaal Park Weerribben-Wieden is een heel bijzondere route. Je kunt hier over water lopen! Dit laarzenpad gaat over ‘kragge’, een deken van gevlochten (water)planten en wortels. Hierop groeit steeds meer riet en na verloop van tijd is de kragge dicht genoeg om op te lopen. Drijvend land, dus! Omdat dit laarzenpad erg populair is, zijn er speciale matten geplaatst om te voorkomen dat je door gesleten kragge zakt. Ook heel leuk: je vindt op het laarzenpad vier trekpontjes.
Zin in meer avontuur? Laarzenpad De Wieden ligt in Sint Jansklooster, een klein dorpje waar je veel kunt beleven. Beklim de watertoren Sint Jansklooster voor een spectaculair uitzicht, ontdek de oude kloostermuur en geniet van appeltaart bij de Monnikenmolen.
In Nationaal Park Weerribben-Wieden vind je meer mooie wandelroutes, waaronder nóg een laarzenpad: Laarzenpad Weerribben. Deze route is 3,5 km lang en deels begaanbaar gemaakt met bruggetjes en vlonders. De rest van de route banjer je gewoon door de zompige moerasgrond!
Let op: dit laarzenpad is gesloten tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli.
Dat jij optimaal van buiten geniet, staat voor ons op nummer één. Goede schoenen, inlegzolen en sokken zijn daarvoor een must. Om ze te vinden, is het belangrijk dat jij weet wat jouw voeten nodig hebben en welke eigenschappen klachten kunnen opleveren.
Dankzij onze unieke, uitgebreide 3D-voetanalyse kunnen onze Buitenexperts jouw voeten precies in kaart brengen en je adviseren welke schoenen het beste bij jouw voeten en jouw buitenavonturen passen. Op zoek naar de juiste wandelschoenen? Kom dan langs in een van onze winkels.
Op Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo ervaar je de échte Achterhoek. De route, die je volgt via de gele paaltjes, brengt je langs houtwallen, bossen, weilanden, heide en landbouwgrond. Boswachter Dirk van Staatsbosbeheer vindt Laarzenpad Ruurlo extra mooi in het voorjaar: “Dan kleurt het bos in prachtige, groene tinten. En onderweg kun je maar zo een ree spotten! Vergeet je hoge, waterdichte wandelschoenen niet, want op plekken kan het water wel 10 centimeter hoog staan.”
Een geweldig uitje met kinderen: laarzenpad Norg in Drenthe. Het pad biedt 2 kilometer plezier, dwars door het beekdal. Haal een netje op bij het natuurcentrum om onderweg waterdiertjes te zoeken, doe opdrachten van Kobus de Kikker en geniet van de prachtige uitzichten. Laarzenpad Norg is het allerleukste van de lente tot de herfst, wanneer de paden beter begaanbaar zijn en beestjes tevoorschijn komen.
© Laarzenpad Norg - Jeroen den Hartog, Staatsbosbeheer
Het Laarzenpad van Zalk biedt avontuur voor iedereen! De route is opgedeeld in twee gedeelten die onderling met elkaar zijn verbonden. Kies voor de Noord- of Zuidroute of combineer de twee voor een langere wandeling. Je kunt hier zelfs kiezen voor een hondenroute, gedichtenroute en een geo-cache route! Op zaterdagen kun je een extra stop maken bij de oude korenmolen De Valk, die dan geopend is voor publiek.
Ook een bezienswaardigheid in Zalk: het beeld van ‘de laatste bever van Nederland’ aan de Zalkerdijk. Het is gebaseerd op een oud volksverhaal, waarin de laatste bever van ons land per ongeluk wordt doodgeknuppeld… Gelukkig is de bever terug langs de IJssel en heb je bij het beeld zelfs uitzicht op de beverburcht van Zalk.
Midden in het natuurgebied ’t Broek, net onder Breda, vind je het veelzijdige en verrassende laarzenpad Chaam. De route is 5 kilometer lang en voert je langs de Chaamse Beek, door open velden en voorbij knotwilgen. Je komt zelfs langs een wijngaard waar op duurzamere wijze wijn wordt gemaakt! In het voorjaar staan de weilanden vol bloemen en als je goed kijkt, zie je misschien wel een buizerd, torenvalk of steenuil.
Het laarzenpad in de Vreugderijkerwaard is een heus wandelpareltje. Je geniet hier ten volste van de Zwolse natuur. Bezoek een vogelkijkhut, struin langs de IJssel door de uiterwaarden, steek de vlonderbrug over en ervaar het landschap waar schilder Jan Voerman logischerwijs door werd geïnspireerd. Deze route is vooral een aanrader voor vogelaars. Vanuit de vogelkijkhut zie je kluten, bergeenden en wulpen en met geluk spot je zelfs een zeearend of blauwborst. Kortom: vergeet je verrekijker niet!
Nationaal Park de Biesbosch biedt ongelofelijk veel leuke activiteiten. Kanoën, fietsen, wandelen of kamperen op een camping: hier kan het allemaal. Ook vind je in het gebied een avontuurlijk laarzenpad: Laarzenpad Noordwaard. De route begint bij Biesbosch MuseumEiland in Werkendam en neemt je mee door en langs nieuwe delen van de Biesbosch. Het hele jaar door vind je hier ontelbaar veel vogels en in de winter is het gebied een geliefde plek voor jonge zeearenden.
© Kleine Noordwaard - Harm Blom, Staatsbosbeheer
Buiten zijn we op ons best. We helpen je daarom graag om optimaal van buiten te genieten! Dat doen we door de mooiste routes te tippen, maar ook door je zo goed mogelijk te adviseren over de juiste spullen voor jouw wandeling, fietstocht of kampeeravontuur. En door uit te leggen hoe je zo lang mogelijk met jouw gear doet! Kom langs in onze winkels voor persoonlijk advies of check ons uitgebreide online advies.
Headerbeeld: © Laarzenpad Ruurlo - Ayla Maagdenberg Fotografie