SALE tot 50% korting op meer dan 4000 producten

De Nijmeegse Vierdaagse 2019: een terugblik en tips van lopers

Het is alweer twee weken geleden dat in het centrum van Nijmegen op een frisse dinsdagochtend bijna 45.000 wandelaars begonnen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Allemaal met een aantal pittige dagen en een totale afstand van 120, 160 of 200 kilometer voor de boeg. Tussen deze 45.000 deelnemers stonden ook Jan, Inge, Esmee, Lotte, Rick en Paul, de gelukkige winnaars van de startbewijzen die we vanuit LOWA mochten weggeven. Lees hun ervaringen met de Nijmeegse Vierdaagse en bekijk de tips voor toekomstige lopers.

Na afloop van deze 103e editie van het grootste wandelevenement van de wereld spraken we de winnaars, die toevallig allemaal voor het eerst meeliepen. We vroegen ze hoe ze de Vierdaagse hebben beleefd, wat de highlights waren, of ze nog tips voor hebben voor toekomstige lopers en (niet onbelangrijk) of ze de finish hebben gehaald.

Maar eerst wat cijfers:

Aantal inschrijvingen: 47.236
Vierdaagse uitgelopen: 41.235
Aantal lopers voor het eerst: 14.197
Recordhouder Vierdaagse: 71e keer (De 87-jarige Bert van der Lans startte dit jaar voor zijn 72e Vierdaagse, maar brak op de eerste dag zijn sleutelbeen toen hij naar huis fietste)
Aantal nationaliteiten: 77, van Afghanistan tot Zwitserland
Oudste deelnemer: 92
Jongste deelnemer: 11

Jan en Inge

“De verwachtingen waren dat het zwaar, maar leuk zou zijn en verder hebben we het gewoon laten gebeuren.” 

Inge en haar vader Jan liepen dit jaar voor het eerst de Vierdaagse, de 40 kilometer om precies te zijn. En om het maar meteen te verklappen: ze hebben hem uitgelopen.

Hoe hebben jullie je voorbereid op de Vierdaagse en aan welke tips had je het meest?
“De beste manier om je voor te bereiden op de Vierdaagse is: wandelen, wandelen, wandelen. Alle tips, van zowel ervaren wandelaars, de Vierdaagse-organisatie en LOWA, waren zeer welkom. Al kun je van tevoren nooit écht weten wat voor jou het beste werkt. Dat moet je toch eerst ervaren.”

Waar bestond jullie uitrusting uit en was dit een goede keuze, of zou je volgende keer iets anders meenemen?
“We hebben een deel van de Vierdaagse gelopen op de LOWA Walker Nijmegen, maar we hebben ook afgewisseld, omdat ze toch nog niet helemaal goed waren ingelopen. Daarnaast hadden we een rugzak met eten, reserve kousen, plastic poncho's en voet- en spierverzorgingsproducten bij ons.”

Wat waren jullie hoogtepunten?
“Het hoogtepunt was toch wel de finish. Het was onze eerste 4-daagse en we waren op het ergste voorbereid, met name wat betreft lichamelijke klachten. Maar het is allemaal zo goed gegaan dat we alleen nog maar hoefden te genieten. Verder is het enthousiasme van iedereen langs de weg heel leuk. Het uitdelen van allerlei eten en drinken, de high fives met de kleintjes, eigenlijk het hele feestgedruis rondom deze 4-daagse.”

Welke tips zouden jullie geven aan toekomstige Vierdaagselopers?
“Bereid je goed voor en vooral: probeer te genieten van ieder moment!”

De Vierdaagse van Jan en Inge in 4 woorden:

Dag 1: Spannend
Dag 2: Uitdagend

Dag 3: Vermoeiend

Dag 4: FEEST

Esmee en Lotte

“De kans dat we Vierdaagse nog een keer gaan lopen is heel groot!”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de Vierdaagse en aan welke tips had je het meest?
“Toen wij eind april te horen kregen dat we kaarten hadden gewonnen om deel te nemen aan de Nijmeegse vierdaagse zijn we begonnen met trainen. Iedere maandagavond liepen we samen ongeveer tussen de 10 en 15 kilometer. Verder hebben we een aantal keer wat langere afstanden gelopen (23-26 kilometer). Dat zouden we de volgende keer wel wat meer willen doen, maar in wandelen gaat echt veel tijd zitten. De laatste week voor de Vierdaagse hebben we niet meer getraind, zodat we geen spierpijn zouden hebben. Het is altijd fijn om tips te lezen, vooral van mensen die eerder de Vierdaagse hebben gelopen.”

Waar bestond jullie uitrusting uit?
“Wij liepen allebei op de LOWA Ferrox Nijmegen GTX. Deze schoenen bevielen heel goed: ze zijn licht en pasten goed bij onze voeten. We hebben niet een keer blaren gelopen, dus we zouden ze zeker aanraden. Gelukkig was het lekker weer en konden we starten in een korte broek, hemd en vest voor de frisse ochtenden.”

“Verder hadden we een heuptas met water, snacks, een poncho, een naald en blarenpleisters, iboprofen en een paar sokken bij ons. De kleine rugzak was gevuld met boterhammen, meer voetverzorgingsproducten en een kleine speaker. Vooral de muziekbox was fijn om bij ons te hebben. Op stukken waar weinig supporters stonden en het geen feest was, was het leuk om muziek aan te kunnen zetten. Meezingen met muziek werkt stimulerend voor jezelf, je gaat wat harder lopen en vergeet de pijn. En je maakt er ook met andere lopers een feestje van.”

LOWA en de Vierdaagse

Het Duitse schoenenmerk LOWA is sinds dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de Vierdaagse Nijmegen. Een wandelevent en een wandelschoenenproductent: een match made in heaven op papier, maar ook in de praktijk. Ook de directeur van LOWA is zeer positief: “ Zo kunnen we er niet alleen voor zorgen dan LOWA vanaf nu vooral geassocieerd wordt met plezier, maar we kunnen lopers ook de beste adviezen en service bieden.” 

Wat waren jullie hoogtepunten?
“Dag 3 was wel heel bijzonder, toen we de eerste heuvel op gingen. Deze was best hoog. Voor je lopen groepen mensen en achter je komt er nog zo'n mensenmassa aan. Ondanks dat deze dag zwaar was, vonden we het er zo bijzonder uitzien! Veel plaatsen waar je doorheen loopt zijn ook echt een feestje, zoals Cuijck, Wijchen of Groesbeek. We hebben ons verbaasd over de mensen die langs de kant stonden om zoveel dingen uit te delen, waarvan de waterijsjes toch wel het hoogtepunt was, haha. Uiteraard was het allermooiste moment om met z’n tweeën de finish te halen. We zijn samen gestart aan deze uitdaging en hebben hem ook samen kunnen afmaken.”

Welke tips zouden jullie geven aan toekomstige Vierdaagselopers?
“We hebben genoeg tips:
1. Geniet ontzettend van dit bijzondere wandelevent. Stel je er alleen op in dat er ook echt wel taaie stukken zijn. Neem daarom een (kleine) speaker mee.
2. Schrijf je in bij een wandelvereniging die langs de kant rustposten heeft. Wij vonden dit een fijne manier waardoor je uit kon kijken naar een volgend rustpunt en goed werd verzorgd.

3. Ga op tijd naar bed, zodat je de volgende dag weer redelijk fit bent.

4. Zorg dat je een slaapplaats in de buurt hebt, scheelt weer tijd in de ochtend en als je klaar bent met wandelen. En natuurlijk ook als je wilt feesten.

5. Ga fietsen nadat je hebt gelopen. Dat is even een andere beweging.

6. Smeer elke avond Gehwohl op je voeten.
7. Als je gaat douchen na het wandelen, gebruik dan eerst warm water op je spieren en daarna koud water om lekker af te koelen.

8. Smeer Vaseline op 'schuurplekken’.

9. Nogmaals, heel veel genieten!”

De Vierdaagse van Esmee en Lotte in 4 woorden:

Dag 1: Meevaller
Dag 2: Spierpijn
Dag 3: (B)erg afzien
Dag 4: Genieten

Rick en Paul

“We hebben na de finish nog een poging gewaagd om ons in het feestgedruis te storten, maar om 9 uur ’s avonds ging het lampje uit. Tweehonderd kilometer lopen is toch wel vermoeiend.”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de Vierdaagse en aan welke tips had je het meest?
“Omdat we allebei eerst uitgeloot waren voor de Vierdaagse, hebben we niet zo veel getraind als we wilden. Rick heeft de 200 trainingskilometers nét niet gered en Paul heeft ongeveer 250-300 kilometer gemaakt. Trainen kost toch wel echt veel tijd.

Met betrekking tot de trainingen en voorbereidingen heb we op eigen houtje bedacht wat verstandig zou zijn. Toen we de tips van Lowa lazen was het wel fijn om te merken dat we de voorbereidingen ook daadwerkelijk op de ‘goede’ manier hadden aangepakt.”

Waar bestond jullie uitrusting uit?
“We hebben allebei eerst getraind op andere schoenen, maar later op de LOWA Walker Nijmegen. We hebben op deze schoenen de Vierdaagse ook helemaal uitgelopen. Al was het met pijn en moeite. We zijn onszelf een paar keer goed tegengekomen, maar hebben het uiteindelijk zonder grote problemen (en zonder blaren!) gered.

Verder hadden we goede wandelsokken, de laatste dag zelfs drukkousen, een pet, een korte broek en een sportshirt aan. In onze rugzak zaten nog een Camelbak van 2 liter die we onderweg een aantal keer bijvulden, sportdrank, een EHBO-kit (met onder andere blarenpleisters, desinfectiegel, paracetamols, ibuprofen, talkpoeder, normale pleisters en vochtig toiletpapier), zonnebrand en eten.”

Tip: Neem niet te veel onnodige dingen mee, dit is allemaal extra gewicht wat je mee moet nemen. Onderweg is praktisch alles te koop.

Wat waren jullie hoogtepunten?
“Uiteraard de aankomst op de Via Gladiola. Die is zo ontzettend lang en er staan zo veel mensen! Maar juist door de vele bekenden, de lengte van 7 kilometer en minstens evenveel biertjes was dit een van de mooiste momenten. Ook de doorkomst in Wijchen en het klimmetje van Milsbeek naar Groesbeek (zwaar maar mooi) waren fantastisch en een groot feest.


Het meest bijzondere moment was dat we op de Via Gladiola werden aangesproken door een vrouw die toch echt even opheldering van ons wilde. Ze had ons gedurende de week vaker zien lopen en het was haar niet helemaal duidelijk of wij nou met z’n tweeën of met z’n vieren liepen. Ook heeft ze ons in verschillende toestanden gezien, het was elke keer iemand anders die er eventjes doorheen zat. Eigenlijk vatte deze mevrouw onze week perfect samen. Ze vertelde dat ze in de avonden nog vaak aan ons gedacht had of wij het wel gehaald zouden hebben. Mooi toch?

Ondanks deze ervaringen is het voor Paul vrij duidelijk:
“Eens en nooit meer. Volgend jaar sta ik weer mooi weer in de buurt van de bar. Wel ga ik denk ik nog wat harder klappen voor de lopers die volgend jaar mee doen.”

Welke tips zouden jullie geven aan toekomstige Vierdaagselopers?
“Bespaar niet op goede schoenen en sokken. Goed materiaal heeft ons erg geholpen om de finish te halen. Daarnaast moet je het echt niet onderschatten en proberen zoveel mogelijk kilometers te maken ter voorbereiding. Verder moet je vooral kijken wat voor jou de beste tips zijn, wat werkt en wat niet.

Ten slotte – probeer de laatste dag in het begin zo snel mogelijk te volbrengen, zodat je vanaf Cuijck (35 km) alleen nog maar hoeft te genieten en over de laatste zeven kilometers minstens drie uur kan doen zonder te laat binnen te komen!”

De Vierdaagse van Rick en Paul in acht woorden (de ervaringen liepen nogal uiteen 😊):

Dag 1: Boring / Vroeg

Dag 2: Pfoe… / Feest
Dag 3: Feest! / Pijnlijk

Dag 4: Onbeschrijfelijk / Binnenharken

Op naar de Vierdaagse van 2020

Voor het eerst de Vierdaagse lopen is, letterlijk en figuurlijk, een ervaring met ups en downs. Je start enthousiast en wellicht een beetje angstig. Met de gelopen kilometers en de beklimmingen van de Zeven Heuvelen groeit de trots, maar komen ook de eerste pijntjes. Gelukkig staan er veel, héél veel, blije mensen langs de route die je er doorheen slepen met muziek, high fives en ijsjes. Uiteindelijk zijn de laatste 7 kilometer over de Via Gladiola en het feestje op de Wedren achteraf de absolute beloning. En het Vierdaagse-gevoel? Dat moet je toch écht een keer zelf ervaren.

Ben jij vastberaden om de Vierdaagse van 2020 te gaan lopen? Lees dan hoe je je trainingen het beste kunt opbouwen. Hier geven we je samen met Lowa tips hoe je lange wandelingen (en de Vierdaagse in het bijzonder) leuk houdt. Of ga terug naar ons blog.

Door Admin • Bijgewerkt 25-01-2021

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.