Nationalpark Hohe Tauern in Tirol is een van de grootste en meest spectaculaire natuurgebieden van Europa. Zo vind je er de hoogste berg van Oostenrijk, de langste gletsjer van de oostelijke Alpen en de hoogste watervallen van Europa.
Kortom: wandelschoenen aan, rugzak op, camera in de aanslag en... Gaan!
Pak pen en papier: hier volgen enkele indrukwekkende wapenfeiten. Het Nationalpark Hohe Tauern (dat van oorsprong letterlijk ‘hoge bergpas’ betekent, maar na de Middeleeuwen de naam van het gebergte zelf werd) is van west naar oost ongeveer 120 kilometer lang, van noord naar zuid zo’n 50 kilometer breed. Het park telt in totaal maar liefst 300 bergtoppen van 3.000 meter en hoger. Er zijn 342 gletsjers met een totale oppervlakte van 180 vierkante kilometer; 279 bergbeken (waarvan 57 gletsjerbeken), 551 bergmeren en 26 watervallen. Bam. Wandelaars en andere buitensporters wacht hier een waar walhalla!
© Nationalpark HoheTauern / Daniel Egger
Het Nationalpark Hohe Tauern heeft een oppervlakte van bijna 2.000 vierkante kilometers. Stel je eens voor wat daarin allemaal groeit en bloeit! Inderdaad, het park is een ware Ark van Noach voor meer dan 15.000 verschillende soorten dieren en 3.500 soorten planten. Het is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen.
Het park grossiert in ‘hoogtepunten’. Om te beginnen staat de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3.798 meter) er en vind je in het park de hoogste watervallen van Europa.
© Nationalpark HoheTauern / Tom Specht
Wie denkt dat je alleen in Afrika de Big Five kunt spotten, heeft het mis. Ook in het Nationalpark Hohe Tauern leven ‘vijf groten’: de steenarend, steenbok, gems, baardgier en de marmot. Tijdens een Nature Watch-tocht ga je met een ranger en verrekijker op zoek naar de Big Five. Onderweg vertelt de ranger van alles over de flora en fauna in het gebied. Een bijzonder leerzaam én leuk uitje voor het hele gezin.
© Nationalpark HoheTauern / Martin Lugger
Nog zo’n mooi uitje voor het gezin is de wandeling naar het idyllische Kalser Tauernhaus. Een afstand van iets meer dan 12 kilometer, waarbij je een kleine 300 hoogtemeters stijgt – beginnend vanaf de parkeerplaats Dorfertal (die op 1.510 meter ligt). Met een gezonde pas doe je daar zo’n twee uur over. Tijdens die twee uur word je getrakteerd op de mooiste uitzichten, onder meer vanaf het uitkijkplatform in de Dabaklamm. Ook al zo leuk: de ‘luisterbomen’ op het themapad, waar alpine kaasmakers, plaatselijke bergboeren, gidsen en bewoners verhalen vertellen over het leven in het dal door de decennia heen. Vlak voor je de eindbestemming bereikt, kom je voorbij het uitkijkpunt bij de Stozbach-waterval en de Dorfersee. Als je in het woordenboek de definitie van ‘instaproof’ opzoekt, word je sowieso naar deze plek verwezen.
© Nationalpark HoheTauern / Hannah Assil-Michael Kastl
De vele watervallen in het park zijn bezienswaardigheden op zich. Tijdens een themawandeling naar de Umbal-watervallen, snap je meteen waarom. Niet alleen de watervallen zelf zijn indrukwekkend mooi, maar de route ernaartoe is dat in het kwadraat. De ‘Natuur-kracht-route Umbalfälle’ is dan ook niet zomaar een pad; het is het oudste waterwandelpad van Europa. Vanaf de platforms in de bergkloof zijn de uitzichten weergaloos. Langs de route staan borden waarop je meer informatie vindt over de bijzondere flora en fauna in het park, en over de rivier de Isel, die ze ook wel de levensader van Oost-Tirol noemen.
© Nationalpark HoheTauern / Martin Lugger
Een bijzonder uitje voor het hele gezin is een wandeling door het Oberhauser Zirbenwald. In dit grootste dennenbos van de oostelijke Alpen staan bomen van wel twintig meter hoog, sommige wel duizend jaar oud. Van de dennenappels worden verschillende schnapps en likeuren gemaakt. Sla vooral het Observation Tower Oberhaus in Defereggental niet over: vanaf dit platform hoog boven de boomtoppen heb je een verbluffend uitzicht over het bos. Verrekijkers mee: met een beetje geluk spot je een adelaar, gier, hert of gems.
Op deze speciale Hohe Tauern-pagina vind je nog veel meer tips en tricks voor een wandelvakantie in dit prachtige gebied.
De Jagdhausalm in het Defereggental ligt op 2.009 m hoogte. Vanuit Patsch volg je de Forststraße ca. 45 minuten door het Zirbenwald richting ‘Alpengasthaus Oberhaus’ het dal in. Hier begint het beschermde natuurgebied van het Nationaalpark Hohe Tauern. Je wandelt verder over de Almfahrweg via de Seebachalm naar de Jagdhausalm, het oudste almdorp van Oostenrijk, dat door de boeren van Oost-Tirol geëxploiteerd wordt.
© Nationalpark HoheTauern / Martin Lugger
Vergeet tijdens je wandeltocht de verrekijker niet. Onderweg spot je bijzondere dieren en misschien wel een echte bergmarmot. Een insidertip is de ‘Pfauenauge’, een plek waarvandaan je een fantastisch uitzicht hebt. De route is verder zeer geschikt om met kinderen te wandelen. Ze zullen zich onderweg in elk geval geen moment vervelen.
© Nationalpark HoheTauern / Martin Lugger
Meer informatie over de andere bijzonder wandelgebieden in Oostenrijk lees je op onze site. Lees bijvoorbeeld over het wonderschone gebied rondom de Achensee, de ontelbare mogelijkheden in het Bregenzerwald en waarom het Montafongebergte absoluut een bezoek waard is!
Natuurlijk begint je wandelvakantie met goede wandelschoenen en de beste gear. Kom naar een van de Beverstores om je te laten adviseren door onze (wandel)experts.