Als jij bij het woord ‘verrekijker’ alleen kunt denken een geheel in kaki gestoken vogelaar – inclusief broek met zijzakken en bodywarmer of camouflagevest – dan heb je iets gemist in outdoor-land. Een verrekijker meenemen op avontuur is namelijk helemaal van nu! Of je nu gaat wandelen, vogel spotten of kamperen: steeds meer (jonge) mensen gebruiken ze, vaak in combinatie met een interessante app, om hun buitenervaring nog meer tot in detail te beleven. En wij kunnen ze geen ongelijk geven. Tijd voor een opfrisser van je verrekijker-kennis dus. Samen met Bynolyt vertellen we je alles wat je wil weten!
De verrekijker wordt meer en meer een standaard accessoire bij welke buiten-uitrusting dan ook. Daar is niets saais aan: de natuur zit vol met onverwachte gebeurtenissen – en met een verrekijker zié je daar tenminste ook daadwerkelijk iets van. En ga je je nog verder verdiepen in wat er om je heen gebeurt, bijvoorbeeld in de fascinerende wereld van het vogelspotten, dan wil je helemaal niet meer zonder. Eerder lieten we je al zien hoe een verrekijker werkt voor welke activiteiten ze er zijn. Nu gaan we je vertellen hoe je ze het beste gebruikt én hoe ze hun werk optimaal blijven doen. Kijk je mee 🧐?
Nu we voorlopig geen festivals, concerten of theatervoorstellingen meer bezoeken, gaan we er nog meer op uit. En: we waarderen de natuur nog meer dan eerst. Daarbij komt ook dat we, wanneer we nu buiten zijn, verder willen kijken dan alleen het pad vlak voor onze neus. Er is zoveel te zien!
Voor zowel de beginnende als gevorderde natuurliefhebber heeft Bynolyt een mooie collectie verrekijkers – waarmee je zelf ook absoluut gezien mag worden. Dus of je nu gaat wandelen op de Veluwe, kamperen in Drenthe of vogels spot rondom je huis: voor elk avontuur is er een verrekijker die bij je past.
In het algemeen kies je als natuurliefhebber het beste voor een kijker uit de Bynolyt Voyager WP-serie, speciaal voor de actievere buitenmens. Deze kijkers zijn modern vormgegeven, licht en hebben een zogenaamde ‘open brug’, wat zorgt voor een heel prettige, gemakkelijke bediening – zelfs met één hand.
Verder is voor veel mensen is naast het gewicht de afmeting van de verrekijker één van de belangrijkste specificaties. Een kleinere kijker is natuurlijk superhandig om in je binnenzak te steken. Daar tegenover staat dat een grotere kijker doorgaans een wat meer helder en stabieler beeld geeft – aan jou wat je de fijnste balans vindt.
Hieronder zie je een overzicht van alle Bynolyt Voyager WP-verrekijkers, de bijbehorende formaten en vergrotingscapaciteit en andere specificaties. Allemaal zijn ze waterdicht en voorzien van multicoatings.
Let op: alle 34mm en 26mm hebben een nét iets grotere objectiefdiameter waarmee ze nét iets lichtsterker zijn.
Zwarte randen zien, geen scherp beeld krijgen… als je voor het eerst een verrekijker gebruikt moet je even goed weten wat je doet – en een aantal zaken in- en afstellen. Dat zijn:
De oogkappen van een verrekijker zorgen dat de afstand tussen je oog en de kijker goed is. Pas als dit goed staat, heb je een volledig beeld en helder zicht. Draag je een bril, dan moet je de oogkappen indraaien of inklappen. Draag je geen bril, dan moet je ze juist naar buiten draaien of uittrekken.
De afstand tussen de beide oculairen kun je aanpassen aan de afstand tussen je ogen. Beweeg hiervoor beide delen van de verrekijker dichter naar elkaar of verder van elkaar af. Staat de breedte goed, dan kun je ergens op grote afstand naar kijken terwijl je met beide ogen afzonderlijk een volledig, rond beeld hebt. Als het goed is neem je dan met beide ogen precies hetzelfde waar (dit kun je checken door eerst je ene, en dan je andere oog dicht te knijpen, terwijl je de kijker op z’n plaats houdt).
Met deze instelling compenseer je een eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen. Kies een object op een redelijke afstand en stel met de centrale scherpstelling voor je linkeroog scherp (houd je hand voor het rechter objectief aan de voorzijde). Houd hierna je hand voor het linker objectief en stel met de dioptrie-instelling* je rechteroog scherp. *De instelling voor de dioptrie vind je op het rechteroculair of achter de centrale scherpstelling.
Je verrekijker is nu klaar voor gebruik. Uiteraard moet je nog wel per keer dat je iets bekijkt, scherpstellen op het betreffende object.
Als het goed is heb je nu een duidelijk beeld van de verschillende soorten verrekijkers en hoe je ze gebruikt. Toch leer je een verrekijker pas kennen als je de helderheid en kleurbeeld met eigen ogen kunt ervaren. Ook de instelmogelijkheden, afmetingen en het gewicht kun je dan pas echt goed voelen.
Neem dus de tijd om een verrekijker uit te zoeken. Vraag advies aan de buitenexperts in onze winkels, en probeer je kijker thuis op je gemak uit. Of maak gebruik van winkelen op afspraak (personal shopping). Wil je je graag (eerst) online oriënteren? Bekijk dan ook eens onze keuzehulp voor verrekijkers.
Een goede verrekijker verdient af en toe een goede schoonmaakbeurt, want je hoeft maar één vette vinger op je oculair- of objectieflenzen te hebben en je beeldkwaliteit gaat in rap tempo naar beneden. Bynolyt maakte een handige instructievideo om jouw verrekijker in een handomdraai weer als nieuw te laten werken.
Is het ‘gewoon’ aan de slag met een verrekijker je nog niet interessant genoeg, dan kun je je buitenkennis en -beleving nog verder upgraden! Maak hiervoor gebruik van één van deze leuke media en slimme apps. Je zult jezelf én je omgeving verrassen met al je nieuwe kennis!
En, sta je al te trappelen om buiten nóg beter om je heen te gaan kijken? Deze prachtige 8 Nederlandse wandelroutes lenen zich daar perfect voor. Heb je liever wat meer actie, bekijk deze tips voor een sportief dagje weg in Nederland, leer alles over suppen voor beginners of ga terug naar ons blog.