Schotland herbergt vele natuurschatten. Een meerdaagse trektocht door het ongetemde landschap staat garant voor een onvergetelijk buitenavontuur. Een belofte die zeker wordt ingelost door de West Highland Way. Thru-hiker Elmar liep de oudste trail van Schotland en deelt z’n ervaring.
Van mysterieuze lochs en middeleeuwse kastelen tot in nevel gehulde bergtoppen en kletterende watervallen. Tijdens het wandelen van de West Highland Way draait je netvlies overuren. Het ene na het andere mooie moment overvalt je en kruist je blikveld. Het beste van dit alles? Te midden van al dit natuurschoon mag je je tentje opzetten. Iets dat Elmar tijdens z’n trekking graag deed.
Onderweg testte de ervaren hiker ook een gloednieuwe trekkingrugzak van Gregory. De Baltoro 75 werd uitvoerig geïnspecteerd. Benieuwd naar deze bevindingen en hiketips van Elmar? Lees dan snel verder!
De West Highland Way voert van Milngavie, een voorstad van Glasgow, naar Fort William in de Schotse Hooglanden. De route telt 154 kilometer en is af te leggen in zo’n zes tot acht dagen. Het aantal kilometers per dag dat je aflegt, is goed aan te passen op je tempo en wandelervaring.
Elmar liep de trail samen met vier vrienden in zeven dagen. “Twee van hen zijn iets minder ervaren. De West Highland Way is een perfecte eerste trail voor beginnende wandelaars. De trail is niet al te technisch en de afstanden zijn goed te doen. Je kunt er ook voor kiezen je bagage van plek naar plek te laten vervoeren.”
Het pad slingert door verschillende dorpjes en steden. Er zijn onderweg dan ook de nodige voorzieningen te vinden om je proviand aan te vullen. “De trail is volledig ingericht op wandelaars. Langs de route zitten supermarkten, campings, accommodaties en kleine winkeltjes om wat eten en drinken te kopen en uit te rusten. Ik raad aan om niet teveel eten en drinken mee te nemen. Zo houd je je backpack lekker licht”, weet Elmar.
De West Highland Way geeft daarnaast een inkijkje in de Schotse cultuur. “De West Highland Way is een combinatie van genieten, afzien en de gezellige Schotse pubcultuur. Je bent elke dag in de prachtige Schotse Hooglanden én hebt de gezelligheid van de pubs. Schotten zijn echt vriendelijke en lieve mensen. Je wordt overal begroet, ze maken een praatje en willen je altijd helpen.”
In Schotland mag je wildkamperen. En dat betekent wakker worden op de mooiste plekjes in de natuur. “Op de meeste delen van de trail mag je wildkamperen. Er zijn een aantal zones waar dat niet mag, maar dat staat duidelijk aangegeven”, zegt Elmar. Zijn favoriete kampeerspot? “De Bridge of Orchy. Een oude brug met fantastisch stukje grond om je tent naast de wilde rivier op te zetten na een lange wandeldag. Ultiem genieten.”
Naast wildkamperen toeft er op het eind van elke etappe een camping of accommodatie. “Het is handig om de campings of accommodaties in het hoogseizoen vooraf te boeken want het kan erg druk zijn. Ik vond het fijn om soms op een camping te staan voor een warme douche. Bepaal of je de trail in 5, 6 of 7 dagen wilt lopen en reserveer alvast de campings of accommodaties.”
Vier seizoenen in één dag. Een bekend gezegde in Schotland. Tijdens het wandelen word je geregeld op de proef gesteld door de weergoden. Dat ondervond ook Elmar. "Het weer is zo wispelturig dat de zon op het ene moment schijnt en twee minuten later de regen met bakken uit de lucht valt. Een hardshell, regenbroek, backpack met goede regenhoes, extra droge kleding en sokken is dan ook aan te raden.”
Mei wordt gezien als de beste maand om de trail te trotseren. “Het weer is dan relatief (voor Schotse begrippen) vaker goed en er zijn nog niet zoveel midges, kleine vliegjes die als een zwerm om je heen vliegen." Daarom mag Deet niet ontbreken op je paklijst. "Vergeet ook een tekentang niet", tipt Elmar.
De West Highland Way is goed aangegeven en onderhouden. “Je kunt de bordjes bijna niet missen. Het pad is duidelijk aangegeven dat je eigenlijk geen kaart of GPS nodig hebt. Voor de zekerheid zet ik wel altijd de route op mijn telefoon in een wandelapp.”
Tijdens de tocht vervoerde Elmar z’n inboedel, die rond de 13 kilogram woog, in de Baltoro 75 van Gregory. En dat beviel goed. Het hoge draagcomfort was de reden voor Elmar om voor Gregory te kiezen. “Zelfs met een relatief zware bepakking zit de pack lekker en voelt het niet te zwaar. Dit was mij eerste tocht met de Baltoro. Hoewel mijn benen het zwaar hadden, heb ik geen last gehad van mijn rug of schouders.”
De Baltoro heeft een inhoud van 75 liter. “Doordat ik wat langere tochten maak waarbij ik naast kampeermateriaal ook veel eten meenemen heb ik voor dit formaat gekozen. Dan hoef ik niet mijn backpack helemaal tot de nok vol te stoppen en dat voelt wat comfortabeler. Soms neem ik wat minder mee en dan komt dit formaat nog steeds uit met wat meer ruimte voor lichte spullen. Ook kan ik de pack gebruiken voor andere reizen, bijvoorbeeld backpacken zodat ik niet nog een andere rugzak hoef te kopen.”
De tas is goed af te stellen op je lichaam en zit direct fijn. “De pack zit relatief dicht bij je rug waardoor deze stabiel zit en comfortabeler draagt tijdens het hiken. Ook geeft de rugzak voldoende ventilatie.” Het in- en uitpakken van de Baltoro gaat vlot. “De tas heeft veel opbergvakken. Dat is erg fijn want zo kun je je spullen eenvoudig opbergen en hoef je niet elke keer je hele pack overhoop te gooien. Aan de buitenkant van de backpack zit voldoende opbergruimte voor wat kleinere spullen waar je snel bij kunt.”
De geïntegreerde regenhoes beschermt de tas tegen het wisselvallige Schotse weer, net als de waterdichte boven- en onderkant van de rugzak. “Dat maakt de pack extra geschikt voor natte omstandigheden en kamperen. Je pack staat vaak buiten, ook ’s nachts”, licht Elmar toe. “Door het comfort en de fijne pasvorm voor dit grote volume raad ik langeafstandswandelaars, die meerdere dagen wildkamperen met bevoorrading, deze pack zeker aan. De Baltoro is stevig en alles past er makkelijk in. Een fijne pack voor op de trail!”
In de startblokken om net als Elmar door de Schotse Hooglanden te trekken? Check dan zijn website voor meer informatie over de West Highland Way of andere toffe hikes. Als we er eentje mogen tippen: de Iceland Trail. Elmar deelt z’n ervaring en tips van deze mooie langeafstandswandeling in dit blog. Op zoek naar meer buiteninspiratie? Check dan ons blog.