Niemand kent de natuur beter dan de boswachters van Staatsbosbeheer. Deze échte kenners nemen je mee langs hun negen favoriete wandelroutes, zodat jij deze zomer de natuur op haar allermooist beleeft!
Natuurlijk is het altijd genieten wanneer je te voet de omgeving verkent. Maar wanneer je dat ene verscholen zijpaadje ontdekt of de meest bijzondere planten en dieren tegenkomt, wordt je wandeling nóg leuker. Met de boswachterspaden van Staatsbosbeheer ben je verzekerd van deze verborgen pareltjes. Ga je mee op ontdekkingstocht?
“Wandelend langs deze rietpolders, waan je je echt even weg van de bewoonde wereld”, vertelt boswachter Cynthia van ’t Hoff. En daar geven we haar helemaal gelijk in! Boswachterspad Zuiderklip is een wandelroute vol avontuur die alleen per boot is te bereiken.
Aan wal leidt deze tocht je over dijken, langs wilgenruitjes en vele historische plekken. Daarnaast wacht een aanblik van verschillende vogelsoorten die van de waterrijke rietpolders hun thuishaven hebben gemaakt. Met een beetje geluk spot je de koninginnenpage en word je begroet door de roerdomp met zijn hoempende geluid. In de maanden juli en augustus kleurt het gebied paars door de bloei van de grote kattenstaart. Goed om te weten: de route gaat volledig over onverhard pad en kan bij nat weer moeilijk begaanbaar zijn. Laarzen of goede waterdichte schoenen zijn daarom een aanrader.
© Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Zuiderklip-Biesbosch
Verken het glooiende landschap van de Sallandse Heuvelrug tijdens een wandeling over het Boswachterspad Koningsbelt. Terwijl je wandelt, kun je genieten van fraaie uitzichten die zijn ontstaan door de hoogteverschillen op de heide. Volg slingerende bospaden en struin langs het hoogste punt in de omgeving, de majestueuze Koningsbelt. Dit heidelandschap is het resultaat van eeuwenlang menselijk gebruik. Hier mochten schapen, geiten en koeien grazen en werden plaggen gestoken voor verschillende doeleinden. Er werd daarnaast zand en grind gewonnen en vanaf de late steentijd werden hier grafheuvels opgeworpen. Boswachter Ine Nijveld beschrijft het als een prachtig mozaïek van heide, gras, stuifzand, vennen, bomen en struiken. Zeker een bezoekje waard, dus!
© Janet Nijholt, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Koningsbelt
Nergens in Nederland vind je zoveel sporen van onze voorouders als in Drenthe. Boswachterspad Erfgoedroute gidst je langs nagenoeg alle typisch Drentse landschappen, zoals heide, beekdal en bos. Maar pas echt fascinerend zijn de restanten uit een ver, ver verleden. Een deel van deze schatten is verborgen in de bodem, maar ook bovengronds vind je veel dat tot de verbeelding spreekt. Denk aan tientallen grafheuvels (tot wel 4000 jaar oud), raatakkers (ook wel celtic fields genoemd) en een meer dan 35 duizend jaar oud hunebed. Kortom: als natuur en cultuur érgens samenkomen, is het wel op dit boswachterspad!
© Alieke-Datema, Asgraphy, Boswachterspad Erfgoedroute
Tijdens een wandeling over Boswachterspad Posthuiswad - Kroon’s Polder ervaar je de prachtige natuur van Vlieland op haar best. De route loopt langs het kwelder, het wad en de polders van Vlieland en is een waar vogelparadijs. Ook geniet je hier in de zomer van een zee van bloemen. Vanaf eind juli bloeit namelijk de lamsoor en kleurt de hele kwelder lila. Wandelend over de dijk langs Kroon's Polder kun je daarnaast diverse vogels spotten, zoals meeuwen, roerdompen, eidereenden en kiekendieven. De vroege ochtend is het ideale moment om een glimp van deze eilandbewoners op te vangen.
“Het sluippaadje is mijn favoriet”, verklapt boswachter Anke Bruin. “Al kronkelend wandel je door de kamperfoelie, struweel, duindoorn en zie je vlinders. Je weet nooit wat er na de bocht komt en bent omgeven door allerlei kleuren, geluiden en geuren. In de schemer ruik je de zoete geur van de bloeiende kamperfoelie.”
© Simone Wittgen, Boswachterspad Posthuiswad Kroon's Polder
Tussen Strijensas en Numansdorp vind je het kleine broertje van de Biesbosch: natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep. Mét het prachtige Boswachterspad Oeverlanden Hollands Diep. Pak het trekpondje en kijk intussen goed om je heen. Bij de overtocht heb je namelijk de grootste kans om een ijsvogel te zien. Een minder goed verborgen dierenvriend hier is de bever. “Op verschillende plekken in en langs het water zie je kaalgeknaagde takken. De aanwezigheid van de bever is bijna niet te missen”, deelt boswachter Vera Willemsen. “Het is heerlijk wandelen door dit gebied, dat niet voor niets deel uitmaakt van Natura 2000, het Europese netwerk van bijzondere beschermde natuurgebieden.”
© Bas Nieuwenhuizen, Boswachterspad Oeverlanden Hollands Diep
Deze wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug is dé reden om vroeg op pad te gaan deze zomer. Droom weg bij het uitzicht over de Stulpse Heide in het vroege ochtendlicht en aanschouw wat de dauw met de natuur doet. Wandel tussen de charolais koeien, speur naar de zingende klapekster en verken de omgeving rondom het Pluismeer waar schuwe doodaars en andere watervogels zich ophouden. In augustus is deze route op z’n mooist. De heide staat dan in bloei, waardoor je je waant in een sprookje.
© Norbert Ruigendijk, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin
Op Boswachterspad Doezumerstruun in Groningen vind je de natuur op z’n mooist. In de zomermaanden vliegt de zeldzame groene glazenmaker-libelle af en aan in dit veenlandschap. De middellange route leidt je over zand, veen en klei. Trek dus je waterdichte wandelschoenen aan. Aangekomen op het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat! Hiervandaan loop je door naar een bos, een afgelegen gebied waar je omringd wordt door de geluiden van de natuur. Zo lijkt de bewoonde wereld even heel ver weg.
© Martijn van Dellen Fotografie, Boswachterspad Doezumerstruun
Verken het Achterhoekse kampenlandschap tijdens een wandeling over het boswachterspad in Ruurlo. Dwaal door uitgestrekte graslanden, weidse heidevelden, weelderige bossen en vruchtbare landbouwgronden.
Boswachter Dirk van den Brink nodigt je uit om je laarzen aan te trekken tijdens deze wandeling. “Het boswachterspad door het Achterhoekse kampenlandschap is een echte belevenis. Op sommige plekken kan het water wel 10 cm hoog staan.” Het is ook zeker de moeite waard om even stil te staan bij de waterplas die je tijdens de route tegenkomt. Vlinders en libellen dansen over het wateroppervlak en als je geluk hebt spot je bij het ochtendgloren of in de schemering een ree.
© Hans van den Broek, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Laarzenpad Ruurlo
Boswachterpad Museumbos doet zijn naam eer aan. Onderweg waan je je in een groot openluchtmuseum met de zeven boskunstwerken. Dat is niet het enige museumwaardige wat je pad kruist. Vanaf de hoogste berg van de Flevopolder geniet je van een schilderachtig en weids uitzicht. Het favoriete uitkijkpunt van boswachter Amy Zeeman. “Ik sta altijd even stil op de berg Almere Boven. Via het spiraalvormige pad slinger je omhoog naar de top van de 30 meter hoge berg. Even vergeet je dat dit Flevoland is.”
Verdwaal in het Labyrint en pluk in de zomer bessen in het vlierbloesembessenbos. Of zoals boswachter Amy adviseert: “Laat je meevoeren door de verschillende sferen en ontdek de verhalen achter de kunstwerken.”
© Paul Oostveen, Luchtbeeld-nl, Boswachterspad Museumbospad
Waar zien we jou deze zomer? Naast deze tien prachtige wandelingen zijn er nog veel meer wandelroutes uitgestippeld door de boswachters van Staatsbosbeheer. Deel jouw favoriete zomerse wandelmomenten op Instagram, Facebook of TikTok met #buitenbegintbijbever.
© Headerbeeld: Hans van den Broek, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Laarzenpad Ruurlo