Binnen de wintersport is toerskiën booming. Steeds meer wintersporters trekken er in het weekend op uit om op eigen kracht de mooiste sneeuw te vinden. En uiteraard om buiten te zijn en van het uitzicht te genieten. Al jaren blijft de populariteit in het toerskiën groeien: wij en de NKBV begrijpen wel waarom.
Toerskiën is skiën, maar dan buiten de vastgezette pistes en zonder gebruik te maken van skiliften. Een combinatie van alpinisme, bergwandleen en off-piste skiën. Het is een ware ontdekkingstocht in de winterse bergwereld waarbij je niet afhankelijk bent van skiliften of seizoendrukte. Meer tijd dus om buiten de pistes van kilometers poedersneeuw te genieten. Let wel: de NKBV adviseert nooit op pad te gaan zonder kennis en ervaring.
Omdat je als toerskiër geen gebruik van skiliften maakt, heb je speciaal materiaal nodig om bovenop de berg te komen. Door te lopen met zogeheten stijgvellen onder je ski’s, zorg je ervoor dat je niet wegglijdt in de sneeuw. Is de top bereikt en maak je je klaar voor de afdaling? Dan kunnen de vellen er weer af.
Je ski’s zien er ook net wat anders uit dan pisteski’s. Toerski’s zijn korter zodat je tijdens het stijgen scherpe zigzagbochten kunt maken. Verder heb je bindingen die los kunnen aan de achterkant, om je hakken op te tillen tijdens het omhoog lopen. Ook je toerskischoenen zijn net even anders dan ‘normale’ skischoenen. Ze zijn lichter en hebben een speciale toerski-stand. Daarnaast heb je op de rubberen zool meer grip op sneeuw en rotsen als je, om een top te beklimmen, je ski’s even achterlaat.
De juiste uitrusting is een belangrijke voorwaarde. Denk aan toerskischoenen, toerski's/splitboard met stijghulp, handschoenen, thermokleding, rugzak, sonde en een pieper. Ben je NKBV-lid? Dan ontvang je 10% korting op je uitrusting in onze winkels en online.
Wat neem je verder mee op een toerskitocht? Berggids Martijn Schell legt het in deze video uit. Ook handig: de NKBV heeft een paklijst voor je samengesteld voor je toerskitocht.
Waar je net buiten de piste al extra berekend moet zijn op de risico’s van ongeprepareerde hellingen, is dat verder weg van de piste nog meer het geval. Grote massa’s schuivende sneeuw kunnen lawines veroorzaken. Omdat het soms lastig in te schatten is of die spierwitte helling lawinegevaarlijk is, adviseren we je nooit op pad te gaan zonder kennis en ervaring. Want: in 90% van de gevallen heeft de sneeuwsporter een lawine zelf veroorzaakt. Het is daarom noodzakelijk om te weten hoe je een lawinebericht interpreteert, welke hellingen je beter vermijdt en ook hoe je lawine reddingsmateriaal (lawinepieper, schep en sonde) gebruikt.
Happy skiing! Heb je er weleens aan gedacht om te gaan wintersporten in Italië of wil je weten wat je naast skiën en snowboarden kan doen tijdens wintersport? Je leest het allemaal op onze blog.