Hartslagmeter
Veel smartwatches en sporthorloges, maar ook activity trackers, zijn uitgerust met een hartslagmeter. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Je hartslag geeft je namelijk essentiële informatie over de intensiteit van je training, maar ook de toename van je conditie. Als je op hartslagzone traint dan kun je trainen op optimale spier-, snelheid-, conditietoename of juist vetverbranding. Je recovery hartslag toont de tijd die nodig is voordat je hartslag na een training weer normaal is en geeft je een goede indicatie van je conditie. Daarnaast is een caloriemeting accurater als je hartslag daarin meegenomen wordt. Kortom, hartslagmeting geeft je veel opties. Maar wat voor hartslagmeter wil je?
Ruwweg zijn er twee verschillende types hartslagmeters:
Optische hartslagmeters
Deze zijn geïntegreerd in je uurwerk. Led-lampjes aan de achterkant van je horloge schijnen op je huid. Vervolgens kan je horloge de variatie in het gereflecteerde licht vertalen naar je hartslag. Het handige aan deze horloges is dat ze comfortabel zijn, dat jij je hartslagmeter altijd bij de hand hebt en dat je geen borstband nodig hebt. Een nadeel is dat deze techniek nieuw is, en hoewel ze voor de gemiddelde gebruiker zeker accuraat genoeg is, is ze iets minder nauwkeurig dan een hartslagmeter om de borst. Veel horloges met optische hartslagmeter geven je daarom ook de optie met een hartslagband te werken.
Losse hartslagmeter
Een losse hartslagmeter draag je meestal om je borst. Net zoals een ecg in het ziekenhuis meet een borstbandhartslagmeter de stroom die je hart afgeeft. Deze informatie kan hij omzetten in je hartslag. Dit is iets accurater dan een optische hartslagmeter. Echter het is wel noodzakelijk om een aparte hartslagmeter om je borst te dragen. Voor zwemmers zijn er vaak aparte hartslagmeters beschikbaar die ook in het water werken.