Met een goedpassende fietshelm bescherm je jezelf en je hoofd tijdens een eventuele valpartij. Onmisbaar dus voor iedereen die regelmatig op de fiets zit! Maar hoe kies je de juiste fietshelm? En wat is de beste fietshelm We helpen je met advies en delen onze favoriete fietshelmen, zodat jij goed beschermd op de fiets stapt.
Voor verschillende fietsers bestaan ook verschillende fietshelmen. We leggen je de verschillen uit, helpen je kiezen en delen een aantal van onze beste fietshelmen.
Ga snel verder naar:
Ten eerste bepaal je waar je de fietshelm voornamelijk voor gaat gebruiken. Zijn dat dagelijkse kilometers naar je werk, lange afstanden op het racefiets of uitdagende singletracks? Door alvast te bepalen welk type helm jij nodig hebt, kun je al veel opties afstrepen en heb je een beter beeld van jouw ideale fietshelm.
Een fietshelm voor het racefietsen is licht in gewicht en zo aerodynamisch mogelijk gemaakt. Ook is het belangrijk dat je hoofd koel blijft tijdens warmere dagen. Bij een racefietshelm is het dus een balans zoeken tussen een laag gewicht, optimale veiligheid en voldoende ventilatie.
Mountainbikehelmen zien er wat anders uit dan racefietshelmen. Fietshelmen voor het mountainbiken bieden vaak wat meer bescherming en zijn relatief ook iets zwaarder. Meestal hebben ze een klepje aan de voorkant om je ogen te beschermen tegen de zon en uitstekende takken.
Je kunt ook kiezen voor een full face fietshelm. Dit soort helmen lopen om je hele hoofd en beschermen dus ook je kin. Deze draag je bijvoorbeeld tijdens het downhillen of BMX-en.
Ga je regelmatig op de fiets naar je werk? Dan kun je kiezen voor een fietshelm die geschikt is voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld in de stad. Zoek een helm uit die comfortabel zit, voorzien is van ventilatiegaten en eventueel reflectoren heeft. Als je ook wel eens door de regen fietst, kun je kiezen voor een regenhoes.
Ook op je e-bike is een fietshelm een goed idee. Je kan best snel gaan op een elektrische fiets en een helm zorgt voor de nodige bescherming. Ook vergroot het je zichtbaarheid als je een fietshelm kiest met reflectoren en eventueel een achterlichtje op de achterkant van de helm.
Sinds januari 2017 is het erplicht om op een speed pedelec een speciale helm te dragen. Speed pedelecs kunnen tot wel 45 kilometer per uur gaan, dus dit vraagt om extra bescherming. Deze helmen moeten daarom voldoen aan een strengere veiligheidsnorm, de NTA 8776-norm. Vaak zijn dit soort speed pedelec-helmen ook voorzien van een vizier om je ogen te beschermen tegen wind en vliegjes.
Veel fietshelmen kun je in verschillende omstandigheden gebruiken. Zo kun je bij sommige mountainbikehelmen het klepje verwijderen, waardoor je ze ook goed als racefietshelm kunt gebruiken. En racefietshelmen functioneren ook prima in de stad! Elke helm is al beter dan geen helm, dus reden genoeg om te zoeken naar een goede fietshelm.
Om je een beeld te geven van goede fietshelmen, delen we een aantal van onze favorieten. Bekijk hier vijf van onze beste fietshelmen!
Los van het type fietshelm, let je ook nog op een aantal andere eigenschappen. Zo weet je zeker dat je nieuwe helm helemaal aansluit bij jouw wensen!
Een helm functioneert pas optimaal als de pasvorm goed is. Probeer daarom verschillende helmen en maten, zodat je zeker weet dat je helm goed zit. Hij mag niet te strak of te los zitten en moet recht op je hoofd zitten. Als je je hoofd beweegt, mag hij niet wiebelen of naar voren of naar achter kantelen. Veel helmen kun je met een stelknop wat strakker of juist losser zetten. Let op eventuele drukpunten: als je de helm langere tijd draagt, wordt dit vaak alleen maar erger.
Twijfel je of de helm goed zit? Vraag één van onze ervaren Buitenexperts om even mee te kijken!
Sommige fietshelmen zijn voorzien van MIPS en zorgen zo voor betere bescherming. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Het MIPS in een fietshelm vangt de bewegingen op die je hoofd maakt bij een botsing. Het systeem beweegt mee met de klap, waardoor deze beter wordt opgevangen en jij beter bent beschermd.
Veel sportieve fietshelmen zijn voorzien van veel ventilatiegaten. Zo kun je je hoofd koel houden, ook tijdens warme fietstocht in de zomer! Kijk goed naar de hoeveelheid ventilatiegaten in een helm en bedenk of dit genoeg is voor jou. Fiets je ook wel eens in de regen? Dan kun je een regenhoes voor je fietshelm overwegen. Zo hou je regendruppels buiten de deur, maar je hoofd kan wel wat warmer aanvoelen.
Fiets jij ook wel eens in het donker of in hele regenachtige omstandigheden? Dan is een fietshelm met verlichting een optie voor jou: veiligheid voorop! Dit zie je vooral bij fietshelmen voor in de stad of voor pedelecs. Bij Bever verkopen we fietshelmen met verlichting van onder andere LUMOS en GOOFF.
Let er goed op dat jouw nieuwe helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Fietshelmen die hieraan voldoen zijn voorzien van het EN1078-keurmerk. Pedelec-helmen hebben een speciaal NTA 8776-keurmerk. Alle fietshelmen die je bij Bever kunt kopen voldoen aan deze veiligheidsnormen. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe helm doet wat 'ie moet doen!
Het is belangrijk om je fietshelm op tijd te vervangen. Na verloop van tijd droogt het beschermingsmateriaal uit, waardoor je fietshelm niet meer goed werkt tijdens een val. Vervang daarom ongeveer elke vijf jaar je helm. Heb je een flinke klap gemaakt? Dan raden je ook aan om je fietshelm te vervangen. Misschien ziet 'ie er aan de buitenkant nog heel uit, maar de binnenkant kan kapot zijn. Liever het zekere voor het onzekere!
Bij Bever vind je van alles voor jouw fietsplannen: van sneldrogende fietskleding tot een uitgebreid bikepack-assortiment. Wat je ook van plan bent, bij Bever vind je wat je nodig hebt! Twijfel je ergens over of zoek je persoonlijk advies? Kom dan langs in één van onze winkels voor advies van onze Buitenexperts. En inspiratie voor jouw volgende route vind je op ons fietsen-blog.