Koken tijdens het kamperen is een onmisbaar onderdeel van je avontuur. Met het juiste kooktoestel wordt dit makkelijker én leuker. Maar hoe kies je nu precies welke brander je nodig hebt? Van gasbrandertje tot spiritusbrander: we vertellen je alles wat je moet weten. Zo wordt het kiezen van een goed kooksysteem een makkie.
Welke brander en brandstof jij nodig hebt, hangt voor een groot deel af van de plannen die je hebt. Een lange trektocht door Amerika vraagt om een ander kooksysteem dan een weekje op de camping in Nederland. Een functionerend kooksysteem is een essentieel onderdeel van je kampeermateriaal.
Voor verschillende activiteiten heb je een ander gasstel nodig. Bekijk hieronder welke brander je het beste kunt kiezen voor jouw geplande activiteit.
Wil je snel vinden wat je zoekt? Lees hier kort en snel de belangrijkste punten uit dit artikel.
Bij het kiezen van een nieuw kooktoestel moet je op een aantal factoren letten. In deze keuzehulp helpen we je in drie stappen op weg.
Grofweg onderscheiden we drie types kooktoestellen: branders met een schroefsysteem, branders met een slang en stellen. Verder is een belangrijk verschil welk type brandstof je gebruikt: gas of multifuel. Hier vertellen we later meer over.
Multifuel is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende brandstoffen. Je kunt benzine of diesel gebruiken voor een multifuelbrander, maar bijvoorbeeld ook kerosine, petroleum of lampolie. In het volgende blok gaan we dieper in op de voor- en nadelen van verschillende brandstoffen.
Welke brandstof je het beste kunt gebruiken, hangt dus deels af van het type brander dat je hebt. Een gasbrander werkt alleen op gas, terwijl een spiritusbrander alleen functioneert met spiritus. We leggen je de voor- en nadelen van de verschillende brandstoffen uit en welke branders werken met elke brandstof. Klik op de brandstoffen hieronder om direct naar de juiste plek te gaan.
Gas - benzine - spiritus - organisch - Campingaz
Compatibel met: gasbranders met schroefsysteem, gasbranders met slang, gasstellen, multifuelbranders
Voordelen: eenvoudig mee te nemen, veilig en makkelijk in gebruik, weinig onderhoud, lichtgewicht en klein verpakt
Nadelen: relatief veel afval doordat het wegwerpblikjes zijn, in extreme hoogte verliest je brander wat vermogen
Compatibel met: benzinebranders, multifuelbranders
Voordelen: veel vermogen, in alle omstandigheden te gebruiken, overal ter wereld kun je benzine krijgen, brandstof is niet duur
Nadelen: vraagt veel onderhoud, iets prijziger in aanschaf
Compatibel met: spiritusbranders
Voordelen: weinig onderhoud, erg lichtgewicht, stille manier van koken
Nadelen: weinig tot niet te regelen, langere kooktijd
Compatibel met: houtbranders
Voordelen: je hoeft geen brandstof mee te nemen, geen afval, eenvoudig in gebruik, stille manier van koken
Nadelen: afhankelijk van (droog) organisch materiaal in de buurt, duurt wat langer voordat je water kookt en vuur is niet te regelen
Compatibel met: branders van Campingaz
Voordelen: op veel plekken in Europa kun je een leeg Campingaz-blik inruilen voor een volle
Nadelen: buiten Europa kun je niet overal Campingaz vinden
Let op: de gasbranders van Campingaz kun je alleen gebruiken in combinatie met de gasblikjes van Campingaz.
Wil je graag een brander die je altijd kunt gebruiken, ongeacht welke brandstof je binnen handbereik hebt? Dan kun je kiezen voor een toestel dat zowel op gas als vloeibare brandstof werkt. Een voorbeeld hiervan is de MSR Whisperlite Universal. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat je zonder koffie of avondmaaltijd komt te zitten!
Als je met het vliegtuig naar jouw bestemming vertrekt, vraagt dit wat voorbereiding. Je mag namelijk geen gevulde brandstof- of gastank meenemen in het vliegtuig. Zoek voor vertrek even uit welke brandstof je op plaats van bestemming kunt krijgen. Kies het brandertje dat je meeneemt daarop uit. Weet je niet zeker of je zo’n winkel gaat vinden? Dan is een multifuelbrander een veilige keuze: benzine of diesel kun je vrijwel overal ter wereld krijgen. Een lege brandstoftank mag mee in het vliegtuig, maar zorg dat hij helemaal schoon en droog is. Als het tankje bijvoorbeeld nog naar brandstof ruikt, kan dit al voor moeilijkheden zorgen.
Naast de verschillende branders en brandstoffen waar je uit kunt kiezen, zijn er ook nog een aantal andere factoren die meespelen bij het kiezen. Hieronder leggen we je uit waar je nog meer op moet letten.
Als je jouw kooksysteem in je rugzak draagt tijdens een trekking of in je fietstas moet meenemen, wil je het liefste een kleine en lichte brander. Kijk hier dus goed naar als je je brandertje gaat uitzoeken. Veel gasbranders kun je makkelijk meenemen.
In sommige delen van de wereld is niet elke brandstof even goed beschikbaar. Met een brander op multifuel of vloeibare brandstof zoals diesel of benzine zit je altijd wel goed. Ook met een spiritusbrander kom je met brandalcohol goed weg, wat ook op de meeste plekken wel te krijgen is. Gas is in sommige gebieden minder goed te verkrijgen. Zoek dit dus goed uit voordat je op pad gaat!
Als je jouw brandertje op grote hoogtes gaat gebruiken, is het goed om te realiseren dat gas wat vermogen verliest. Dit geldt echter alleen in hooggebergte buiten Europa. In zulke gevallen kun je beter voor benzine of diesel kiezen. Ook als het erg koud is, werkt vloeibare brandstof beter dan gas.
Het vermogen is af te lezen aan het aantal Watt dat een kooktoestel produceert. Hoe lager de wattage, hoe langer het duurt voordat water kookt, maar hoe minder brandstof je verbruikt. Met een hoger vermogen kookt je water dus sneller maar is je brandstof ook sneller op. Bij veel branders vermelden we ook hoelang het duurt voordat 1 liter water kookt.
Bij het kiezen van je kooksysteem moet je rekening houden met verschillende factoren. We hebben het nog even voor je op een rijtje gezet:
Heb je toch liever persoonlijk advies van een Buitenexpert? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Zo weet je zeker dat je met een geschikt kooksysteem op pad gaat! Daarnaast krijg je ook direct advies over het onderhouden van je brander. Zo heb jij lang plezier van jouw kooktoestel.